Screening pentru depistarea cancerului de col uterin

0

analize_cancer__test

Peste 500 de femei din Ialomiţa au fost testate în primul trimestru al acestui an pentru depistarea cancerului de col uterin.
Programul este finanţat până la finalul anului şi se adresează femeilor cu vârste între 25 şi 64 de ani, indiferent de activitatea sexuală, lipsa sau numărul naşterilor sau prezenţa unor dereglări hormonale. Deşi statisticile medicilor de familie şi laboratoarelor de screening indică un număr scăzut al celor care se înscriu pentru testul Babeş-Papanicolau, în judeţ în primele trei luni peste 500 de femei s-au arătat interesate de posibilitatea depistării precoce a diferitelor forme de cancer.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Mihaela Dumitrescu, precizează şi că 200 de femei au început procedurile de testare, însă nu s-au mai prezentat pentru recoltarea propriu-zisă.
Medicii precizează că tratamentul în cazul unui rezultat pozitiv poate avea succes, dacă forma de boală este depistată cât mai repede, iar şansele de vindecare scad pe măsura trecerii timpului, din cauza lipsei simptomelor majore în primele două stadii. Pentru a beneficia de testare gratuită ialomiţencele trebuie să solicite medicilor de familie trimitere în vederea testării în luna în care sunt născute.
Alexandra Alexe, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.