Situaţie fără precedent în Consiliul Judeţean Ialomiţa

0

13 dintre consilierii judeţeni s-au aflat în conflict de interese la votarea proiectului de hotărâre privind stabilirea preţurilor medii la produsele agricole. Adoptarea hotărârii a fost chiar pe muchie de cuţit şi s-a realizat cu decizia unor consilieri de a-şi asuma incompatibilitatea la vot.
Proiectul de hotărâre privind preţurile de referinţă la stabilirea venitului impozabil obţinut din arendarea terenurilor a fost retrimis luna trecută la comisia de specialitate şi a revenit pe ordinea de zi cu valori modificate la preţurile pentru grâu şi porumb, la o valoare medie de 60 de bani/kg.
Înainte de votul consiliului, preşedintele Silvian Ciupercă a anunţat că este într-un conflict de interese la votarea acestui proiect de hotărâre, întrucât deţine 5 hectare de teren agricol pe care le are date în arendă.
Precizarea a fost urmată de un apel către consilierii judeţeni aflaţi în aceeaşi situaţie, de a se abţine de la vot. Lidun Antonescu apreciază însă că în incompatibilitate sunt doar cei care au primit produse în contul arendei si nu bani.
Fără a avea o problemă în neparticiparea la vot, Nicolae Sitaru a explicat că s-a creat o confuzie în stabilirea acestor preţuri de referinţă pentru produsele agricole obţinute în anul în curs: “s-a creat o mica confuzie, eu m-am interesat si la ministerul agriculturii legat de pretul la care se face referire; acela este un pret prin care se stabileste pretul mediu anual. Noi vorbim despre productia anului 2011, nu despre productia din 2010 vanduta in 2011. Drept pentru care, cand se cer aceste preturi, trebuie sa se ceara din momentul recoltarii pana la data cand luam aceasta decizie, pentru ca asa e corect sa se intample. Pretul mediu al unui produs care nu mai este demult la producatorul agricol, si mai mult decat atat, in contractele de arenda pretul graului este cel din momentul recoltatului pana dupa aproximativ 45 de zile, perioada in care se plateste arenda in natura sau se face plata in bani, conform codului fiscal dupa 45 de zile”.
Proiectul de hotărâre a fost adoptat la limită, cu 14 voturi pentru şi 13 abţineri.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.