Stare de urgenţă în agricultură

0

foto: Florin Floreanu

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale din agricultură cer reprezentanţilor statului să declare stare de urgenţă în sectorul agricol.
Seceta din luna mai şi canicula din această perioadă periclitează mare parte din culturile de floarea soarelui şi porumb.
La nivelul judeţului Ialomiţa, situaţia este mai puţin gravă pentru floarea soarelui, dar condiţiile meteo actuale periclitează în mod deosebit porumbul.
Preşedintele Asociaţiei judeţene de Cereale de Plante Tehnice, Nicolae Sitaru, precizează că declararea stării de urgenţă în agricultură nu îi va ajuta cu nimic pe fermieri: “e foarte cald si multe culturi au inceput sa se usuce. Ce putem face, sa punem umbrela? Porumbul, datorita lipsei apei, dar mai ales a caldurii, incepe sa se usuce. Uitandu-ma in stanga si in dreapta prin judet, nu cred ca e chiar o situatie de urgenta, dar, oricum, vor fi pierderi. Trebuie, incet incet, refacute sistemele de irigatii”.
Din 2010, statul român nu mai suportă din paguba agricultorilor afectaţi de secetă sau de caniculă, chiar dacă au culturile asigurate. În opinia fermierilor singura soluţie viabilă pentru agricultură este canalul Siret-Bărăgan pentru irigaţii.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.