STAS de sănătate la bovine

0
Anul acesta, toate exploataţiile non-profesionale şi comercile de bovine din Ialomiţa vor fi supravegheate de Autoritatea Sanitar Veterinară pentru obţinerea standardului european de sănătate animală la nivelul judeţului.
În cursul anului 2010 s-au urmărit din punct de vedere sanitar veterinar aproape 9 mii de exploatatii de bovine, de unde s-au luat peste 18 mii de probe de sange pentru depistarea infecţiilor contagioase ale bovinelor, transmisibile prin consum de alimente la om. Toate rezultatele au fost negative, iar  circa 1.800 de exploataţii au fost atestate fără cazuri de bruceloză bovină.
O altă grijă a medicilor veterinari este exterminarea cazurilor de tuberculoză şi leucemie bovină. În urma a peste 17 mii de analize, 74 de bovine au fost depistate cu leucoză şi sacrificate, urmând ca proprietarii să fie despăgubiţi.
Pentru a obţine statusul oficial indemn de TBC, în exploataţiile comerciale autorizate au fost efectuate doua campanii de diagnosticare a tuberculozei. La testul alergic au reacţionat 5 bovine, care după ce au fost evaluate au fost dirijate spre sacrificare către un abator autorizat sanitar veterinar. Campaniile de verificare şi certificare a stării de sănătate a bovinelor vor continua şi în 2011.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.