Sute de ialomiţeni au fost astupaţi în case de zăpadă

14

fotografii: Florin Floreanu

Viscolul de luni şi marţi le-a troienit casele până la acoperiş, iar oamenii captivi în nămeţi au avut nevoie disperată de ajutorul semenilor.
La Orboieşti, unul dintre satele judeţului cu populaţia îmbătrânită, o echipă de la Primărie a luat-o ieri din poartă în poartă pentru a le lăsa localnicilor câte o pâine.Tanti Rădiţa are 67 de ani şi spune că troiene ca acum au mai fost doar când era clasa a 3-a, în iarna anului 1954.
Unul dintre locuitorii de la şosea ai Orboieştiului are jumătate din casă complet astupată de zăpadă, iar vecinilor lui le-a mai rămas un singur ochi de geam neastupat. Bărbatul, născut în ’54, nu-şi aminteşte să mai fi trăit vreo iarnă asemănătoare. Cât am stat de vorbă ne-am plimbat pe un munte de zăpadă, până lângă hornul casei: suntem la doi metri si 60 inaltime, stiu ca atat am solariile de inalte. Undeva, acolo, avem ca la 3 metri si jumatate, mai in spate ajunge la 4 metri. 3-4 zile cat a tinut viscolul, nu am iesit din casa. Vecinii au iesit pe fereastra afara, pe usa nu se putea, e astupat tot. Sot, sotie si doi copii. Nu am putut sa ne ajutam unul pe altul, pentru ca nu s-a putut iesi din casa. Nu se vedea la 2 metri.

La 1 mai, cand o sa mergeti la mare, opriti aici si va servesc cu o bere rece din zapada

Cele mai multe case troienite sunt în nordul judeţului, în comunele Reviga, Colelia, Grindu, Cocora şi Valea Măcrişului.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

14 comentarii

 1. Sunt sate precum Cocora, Colelia, Reviga si altele care nu mai au curent, oameni au murit si rudele nu pot ajunge la ei… Multi nu mai au lemne, majoritatea sunt batrâni si bolnavi, cum sa deszapezeasca ei casele! Multi au plecat pe jos catre Ciochina, Slobozia, Urziceni… E o adevarata drama ce se întâmpla.

 2. Toate satele care sunt la ceva distanta de resedinta de comuna sunt izolate…..sunt nameti de 3-4 metri. Majoritatea locuitorilor sunt batrani, asa cum sunt si parintii mei din Horia care au 80 de ani ….nu putem ajunge la ei sa le ducem provizii si nici medicamente…..autoritatile nu fac nimic….azi s-a intervenit cu un elicopter de la Smurd pentru un barbat care, a facut probabil, un atac cerebral.

  Horia apartine de comuna Axintele si se afla la 10 km distanta de aceasta si la 5 km de Sapunari – primul sat din judetul Calarasi, sat prin care se ajunge la DN 3 – nu au deszapezit nici din acea directie….
  La primaria Axintele nu raspunde nimeni la telefon…la prefectura nici atat….oare vor interveni daca se fac presiuni sau daca apare presa?
  Situatia este dramatica iar “Domnii” stau la caldurica fara sa miste un deget.
  In Horia se afla un schit care a ramas fara energie electrica de 3 zile!

  Facem un apel disperat catre primaria din Axintele sa reactioneze!

 3. Buna seara.Stau intr-o comuna pe langa Bucuresti.Am parintii in comuna Grindu din Ialomita si de 4 zile nu pot lua legatura telefonica .Cu ajutorul vostru imi dau seama ca nu au cum sa il incarce neavand curent.Daca a-ti putea sa-mi dati o veste prin mail cum sunt casele inzapezite .Parintii mei stau langa scoala veche unde acum este o discoteca( gardul ii desparte).
  va multumesc si astept o veste de la voi.

 4. Mama este in Valea macrisului si are 82 de ani !De 3 zile nu ii mai merge nici telefonul,prin care tineam cit de cit legatura,.Eu stau in Bucuresti,dar nu am cum s-o ajut .Lumina electrica lipseste de luni.Neavind lumina,nu merge apa si tot asa.aseara nici nu stiam unde sa mai sun,asa ca mi-am incercat norocul la 112.Acolo mi-au facut legatura cu Comandamentul de iarna Slobozia si asa am aflat ca s-a ajuns cu dezapezirea la Girbovi. ,deci mai este pina la noi !

 5. Prefectule!!!
  Primarilor!!!
  Am parintii blocati in satul Rovine. Vreau sa ajung la ei cu alimente. Cand dezapeziti drumurile? De doua zile nu mai viscoleste! Sunt blocate drumurile de la inceputul saptamanii. O sa inceapa din nou ninsoarea. Asteptati sa vina primavara?!

 6. Drama e ca va incepe din nou ninsoarea si atunci putem sa ne luam adio, vor muri toti prin casele inghetate fara sa stie nimeni. De doua zile nu mai e pic de viscol, ce se asteapta???

 7. Drumul spre Reviga dinspre Cocora sau Milosesti este responsabilitea Consiliului judetean Ialomita.La fel si cel dintre Mircea si Crunti.Drumul spre Rovine la Reviga este responsabilitate locala.Cred ca la ora 16 va ajunge o vola in satul Reviga dinspre Cocora insotita de o ambulanta medicala.

 8. Va multumesc ,am luat legatura cu parintii mei cu putin timp pana sa ajungeti dumneavoastra la ei.Mi-au spus ca o sa-mi trimiteti imagini cu ei.Astept sa mi le trimiteti cand puteti.Va multumesc pentru ajutorul dat.

  • ne-am întors, după 11 ore de aventură, în care matizul nostru a facut de ruşine 2 gipane (mazda + touareg) care s-au crezut mai cu moţ şi au ajuns în sanţ. am avut parte de blocaje, zăpezi cât casa, drum de groază între colelia şi grindu, şi ca bonus, un incendiu. am filmat 40 de minute, am facut 1000 de poze, dar le vom posta abia mâine, ca acum suntem rupţi. noapte bună!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.