Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

0

Creştinii ortodocşi prăznuiesc astăzi Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele câteva sărbători religioase la care se ţine post.
Pilda acestei zile este de a ne lepăda de asemănarea cu Irod, care din cauza ospăţului fără măsura, a cerut ca Salomeea să-i danseze şi drept răsplată i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de altă parte, ca să ne apropiem de modelul de viaţă înfrânată a lui Ioan.
Pe lângă post, în popor se ţine obiceiul să nu se taie cu cuţitul şi să nu se mănânce fructe şi legume cu forma rotundă.
Bătrânii satelor începeau la 29 august şi ţineau până pe 14 septembrie, de Înălţarea Sfintei Cruci, o perioadă de postire, numită “de la cruce până la cruce”, în credinţa de a-i curăţi pe cei care au săvârşit omoruri sau alte pacate grave.
În afara zilelor de miercuri şi vineri, post de o zi se mai ţine pe 14 septembrie la Înălţarea Sfintei Cruci, în amintirea patimilor Mântuitorului, în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, şi de Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în 29 august.
Sunt persoane care postesc şi lunea, în ziua închinată îngerilor.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.