Ţăndărei, primul oraş în faliment

1

Oamenii înţelepţi, trecuţi prin încercările vieţii, ştiu că o nenorocire nu vine niciodată singură. După ce au experimentat traiul pe datorie, mulţi ialomiţeni sunt acum înglobaţi în datorii, administratorii falimentari iar autorităţile, de decor. Ţăndăreiul este primul oraş din Ialomiţa paralizat de criza financiară. Închiderea spitalului orăşenesc şi perspectiva falimentului la fabrica de ulei, restrânge viitorul ţăndărenilor la traiul de pe o zi pe alta.
Creditorii cer inolvenţa societăţii ULTEX Ţăndărei, iar judecătorul sindic analizează posibilitatea reorganizării activităţii sau falimentul întreprinderii.
Datoriile fabricii de ulei sunt de peste o mie de miliarde de lei vechi, iar şansele ca societatea să scape de procedura de reorganizare sau faliment sunt minime. Angajaţii din schimburile doi şi trei s-au deplasat la Slobozia pentru a sensibiliza judecătorul sindic cu privire la situaţia lor.
Răspunsul judecătorului sindic, mediator între conducerea societăţii şi creditorii unităţii, îi nemulţumeşte pe salariaţi. Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Ialomiţa, judecătorul Ion TOMA, precizează că în situaţia actuală, procedura de insolvenţă este de neoprit – aceasta insemnand ca intrarea în şomaj a celor peste 200 de angajaţi de la ULTEX este doar o chestiune de timp.
Fără perspectivă sunt şi salariaţii de până mai ieri ai spitalului orăşenesc Ţăndărei. Mai devreme decât puteau să-şi imagineze, şi în ciuda bunelor intenţii ale autorităţilor locale de a se opune închiderii unităţii spitaliceşti, cadrele medicale s-au trezit că au rămas pe drumuri…
Ţăndăreiul a fost ridicat la rangul de oraş în 1968, prin contopirea a trei sate: Ţăndărei, Ţăndărei Gară şi Strachina. Populaţia oraşului este estimată la circa 12.500 de locuitori iar potenţialul de ocupare a forţei de muncă a rămas agricultura.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

1 comentariu

  1. Foarte inspirat titlul acestui articol.Este primul oras falimentar ,dar nu si ultimul.Rand pe rand o sa ii atinga pe toti necazurile pe care noi le traim primii.
    Este doar o chestiune de timp.Si inca unul foarte apropiat.Suntem demoralizati si furiosi ca suntem trimisi cu forta inapoi in timp cu 100 de ani.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.