Toma Paula fost condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare

0

toma-paul-eldaga

"Elodia" a fost condamnată la 5 ani și 2 luni de închisoare pentru constituirea de grup infracțional organizat.
Anul 2009 a reprezentat anul decăderii unuia dintre milionarii de carton ai judeţului Ialomiţa. Este vorba despre fostul patron al firmei Eldaga, Toma Paul, supranumit de noi Elodia din cauza modului în care şi-a pierdut urma după ce a falimentat cele două societăţi pe care le controla şi a dat câteva ţepe de milioane de euro. Deşi o luase la vale înainte de 2009, Elodia a atins limita cea mai de jos pe care o putea atinge o persoană cu statutul său după ce a făcut un autodenunţ public cu privire la toate tunurile pe care le-a dat şi cu cine le-a dat.
Deşi în autodenunţul din 2009, Toma Paul făcea referire inclusiv la relaţiile de prietenie dintre unii procurori şi personaje influente din Slobozia, dar şi la implicarea unor oameni politici, autorităţile nu s-au sesizat în acele cazuri şi nu au făcut nici o verificare. Însă, până la momentul actual, majoritatea celor menţionaţi de Elodia au ajuns ori în spatele gratiilor, ori să dea cu subsemnatul, însă din cu totul alte motive decât cele dezvăluite de fostul patron al firmei Eldaga.
Între timp, Toma Paul a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale, unele având ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, iar altele vizând fapte de înşelăciune. În aceste dosare a fost şi condamnat, primind o pedeapsă de 10 ani închisoare. Autorităţile române au emis un mandat de arestare preventivă în lipsă, iar Elodia din Ialomiţa a fost găsită pe străzile unui mic orăşel din Spania în vara lui 2013. La scurt timp a fost extrădat, iar de atunci Toma Paul se află în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Slobozia.
Tot în 2013, fostul patron al firmei Eldaga a fost trimis în judecată şi de către procurorii DIICOT, pentru iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de acesta au mai fost trimişi în judecată fosta sa soţie, Toma Adriana, şi fostul director al băncii RIB- filiala Slobozia, Bodeanu Gheorghe.
Marţi, 17 februarie, Tribunalul Ialomiţa i-a condamnat pe cei trei inculpaţi, fosta soţie a lui Toma Paul fiind singurul inculpat care a primit pedeapsă cu suspendare.
Astfel, inculpatul Toma Paul Cristian a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat. Aceeaşi pedeapsă a primit şi pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune săvârşită în formă continuată. Pentru comiterea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, săvârşită în formă continuată, Toma Paul a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică 1 an şi 8 luni închisoare, în final urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 5 ani şi 2 luni închisoare. 
Fosta sa soţie, Toma Adriana, a fost condamnată la pedeapsa de un an închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Aceeaşi pedeapsă a primit inculpata şi pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune săvârşită în formă continuată. În schimb, cea mai mare pedeapsă pe care a primit-o fosta soţie a patronului de la Eldaga, a fost de 2 ani închisoare la care se adaugă 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică 10 luni şi 20 de zile închisoare, în final inculpata fiind condamnată la pedeapsa de 2 ani , 10 luni şi 20 de zile închisoare cu suspendare. Printre obligaţiile care îi revin pe perioada de suspendare a executării pedepsei, Toma Adrian trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile, la Direcţia de Administrare a Domeniului Public Constanţa în condiţiile ce se vor stabili de Serviciul de Probaţiune Constanţa. 
Cel de-al treilea inculpat, Bodeanu Gheorghe, a fost condamnat pentru fiecare capăt de acuzare ce i-a fost imputat de către procurori. Întrucât pedepsele nu se pot cumula în România, Bodeanu Gheorghe va executa pedeapsa cea mai grea de 4 ani, la care se adaugă un spor de pedeapsă ce echivalează cu 1/3 din totalul celorlalte pedepse, adică un an şi 10 luni închisoare. În final, fostul director al RIB Slobozia va avea de executat o pedeapsă de 5 ani şi 10 luni închisoare, mai mult decât a primit capul reţelei, inculpatul Toma Paul. 
În ceea ce priveşte pretenţiile civile ale părţii vătămate, ROMANIAN INTERNAŢIONAL BANK SA, instanţa i-a obligat pe inculpaţii Toma Paul Cristian, Toma Adriana şi Bodeanu Gheorghe, în solidar, la plata sumei de 1.074.900 lei şi 80.000 Euro în echivalent în lei la data plăţii, cu dobânda legală calculată de la data de 14.01.2014 până la achitarea integrală a debitului. De asemenea, cei trei inculpaţi mai au de plată câte 5.000 lei fiecare, reprezentând cheltuieli judiciare către stat. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Cătălin Frangulea, www.jurnaluldeialomita.ro

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.