Tradiţiile de bobotează, la Ciulniţa

1

Picture 7738

Iureş mare, de Bobotează, pe străzile din satele judeţului! 
Conform tradiţiei, gospodarii şi-au scos caii din grajduri, i-au gătit şi au ieşit cu ei la Biserică, unde au fost stropiţi de preoţi cu agheazmă, iar apoi au participat la întreceri, pe câmp. Care a fost atmosfera la Ciulniţa, aflăm dintr-un reportaj Radio CAMPUS:
audio Reportaj BOBOTEAZĂ Ciulnița

Picture 7772 Picture 7768 _DSC8503 _DSC8501 _DSC8474 _DSC8464
Vreme perfectă pentru întreceri, anul acesta, de Bobotează! Sute de localnici din cele 4 sate ale comunei Ciulniţa s-au strâns la ieşirea din Ion Ghica pentru a vedea parada cailor, a mânca mici şi a se încălzi cu vin şi ţuică fierte.
Sărbătoarea Bobotezei se desfăşoară în mod organizat la Ciulniţa, de 8 ani. Edilul Stelică Gheorghe spune că bugetul pentru premii este de 3.500 de lei şi este asigurat, ca şi trataţiile pentru participanţi, de o societate agricolă de pe raza comunei.
Tot tradiţional, după întrecerile de Bobotează, preoţii din comunităţile de pe malul unor râuri aruncă în apă o cruce de lemn după care sar flăcăii pentru a o recupera. Acest obicei se mai păstrează astăzi, în judeţ, doar la Feteşti, deşi în urmă cu 75 de ani se practica şi la Slobozia. O fotografie din colecţia lui Costică Acsinte surprinde acest obicei în dreptul Mănăstirii Sfinţii Voievozi. Instantaneul de pe malul Râului Ialomiţa a surprins mulţime de oameni, trei preoţi şi doi tineri temerari care s-au aruncat într-o copcă mai mare, spartă în apele îngheţate. 
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

ergerger

1 comentariu

  1. se mai practica si pe vreme episcopului damaschin la manastire ! dupa slujba se traversa soseaua de centura apoi se urca pe dig iar staretul manastirii arunca crucea in apa ! acum vreo 10 ani a prins-o chiar un vecin de al meu !

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.