Ultima sărbătoare de iarnă

7
Ialomiţenii credincioşi s-au pregatit de Bobotează, sărbătoarea religioasă menită să reamintească botezul lui Isus în apa Iordanului.
Pe 6 ianuarie creştinii merg la Biserică şi iau sticluţe cu aghiasmă, iar bărbaţii mai curajoşi se aruncă în apa pentru a recupera crucea pe care preotul o aruncă în râu.
Femeile cunosc tradiţiile premergătoare sărbătorii şi respectă obiceiul de a stropi cu aghiazmă prin casă şi gospodărie pentru alungarea duhurilor rele.
Unul dintre obiciurile practicate în noaptea de 5 spre 6 ianuarie este acela prin care fetele vor să-şi afle ursitul. Tinerele nemăritate trebuie să mănânce o turtă foarte sărată din făină, iar bărbatul care în vis îi aduce apă de băut este persoana predestinată să-i fie soţ.
Alexandra Alexe, www.radiocampus.ro

7 comentarii

  1. asa cred toti. din punct de vedere bisericesc insa, Boboteaza incheie sarbatorile de iarna, care incep cu Nasterea Domnului/Craciunul, si se inchid cu Botezul lui Iisus.

  2. il prefer pe amaratul, prostul dupa caz care se pierde in fata microfonului decat pe inteligentul populist. iar de populism ii putem suspecta chiar pe toti politicienii de azi

  3. …Si cine ne garanteaza ca aia care ,,se pierd” in fata microfonului nu se vor emotiona excesiv si in cabina de vot…None, nu te supara, cred ca esti prea radical.

  4. eu, radical(a)? ba sunt chiar indulgent(a), cu cei de jos, calcati in picioare de aia pe care ii cred unii inteligenti! tinuti cu capu’-n pamant de primar, prefect, deputat, senator, presedinte…toti aia care ar trebui sa le apere interesele!

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.