Unirea Urziceni – finalul finalului

4

Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal a luat act miercuri după amiază de retragerea clubului Unirea Urziceni din toate competiţiile care vor fi organizate de FRF în sezonul 2011-2012.
Comunicatul oficial al forului fotbalistic de la Bucureşti marchează ultimul episod al unui serial despre care mulţi au afirmat de la bun început că are final previzibil şi consfinţeşte trecerea în istorie a unui proiect sportiv dat până nu demult ca model de succes.
Va prezentam un scurt istoric al celui mai bun produs pe care Ialomiţa l-a dat mişcării sportive din România:
Unirea Urziceni se desfiinţează după o existenţă de 57 de ani, timp în care a parcurs drumul de la statutul de echipă de cartier până la un pas de optimile de finală ale Ligii Campionilor.
Preluată în 2002 de către omul de afaceri Dumitru Bucşaru, echipa a evoluat fulminant, promovând după doar un sezon în eşalonul secund iar după alte două în Liga 1.
Cooptarea în staff a managerului Mihai Stoica, dar mai ales a antrenorului Dan Petrescu au constituit la momentul respectiv surprize de proporţii şi în acelaşi timp au dat semnalul că din praful Bărăganului e pe cale să apară un ,,dream team”. Iar ascensiunea a continuat şi în iunie 2009, după un egal pe teren propriu cu Steaua, ialomiţenii aveau să guste şampania învingătorilor din cupa care răsplăteşte campionii României.
Echipa ,,oraşului fără semafoare” sau ,,Chelsea de Bărăgan” cum a mai fost supranumită avea să uimească şi Europa adunând opt puncte într-o grupă G a Ligii Campionilor în care a învins cu 4-1 Glasgow Rangers chiar la ea acasă şi Sevilla la Bucureşti, remizând cu Rangers şi Stuttgart în alte două partide jucate în Ghencea. La un pas de optimile de finală şi de o confruntare-şoc cu FC Barcelona, Unirea s-a oprit în şaisprezecimile Europa League unde a avut ghinionul de a da peste FC Liverpool.
Plecarea lui Dan Petrescu de pe banca tehnică a dat semnalul de început al declinului, chiar dacă echipa antrenată ulterior de israelianul Ronny Levy a funcţionat din inerţie şi s-a oprit pe locul doi al campionatului naţional la finele sezonului 2009 -2010. Zenit Sankt Petersburg s-a dovedit un adversar prea puternic pentru vicecampionii României în turul trei preliminar al Ligii Campionilor. La fel ca şi croaţii de la Hajduk Split în faţa cărora, deja afectaţi de problemele financiare apărute la club, Galamaz şi compania au făcut doar figuraţie în play-off-ul Europa League.
Din acel moment, echipa a intrat în vrie, jucătorii de bază au fost vânduţi iar finalul sezonului trecut a găsit Urziceniul pe locul şaptesprezece al clasamentului Ligii 1.
Cu datorii de aproape şapte milioane de lei la bugetul de stat, deşi în conturi intraseră în ultimii ani aproape douăzeci de milioane de euro, clubului din Urziceni i-au fost scoase la licitaţie de Fisc mare parte din bunuri, parte dintre ele achiziţionate de nou promovata Concordia Chiajna.
Aceasta este, pe scurt, istoria unui fenomen sportiv şi nu numai despre care cu siguranţă se va mai vorbi peste ani. Fie şi pentru că statistica spune că prăbuşirea clubului din Urziceni a fost cea mai rapidă şi dramatică din istoria fotbalului românesc. Precedentul fusese creat de Rapid Bucureşti care a retrogradat în Divizia B în 1973, după ce în 1967 câştigase primul titlu…
Robert Dincă, www.radiocampus.ro

4 comentarii

 1. UNIREA VALAHORUM URZICENI
  Moto: “ Unirea Valahorum Urziceni
  Echipa noastră magică de lei,
  Unirea Valahorum Urziceni
  Jurăm să fim pe viaţă fanii tăi!”
  –Remember–
  E noua mea iubire alb – albastră
  Ce străluceşte azi în urbea noastră,
  Arena mică şi cochetă ca un Forum
  Cu împlinitu-i vis: Unirea Valahorum.

  Un târg modest, ameţitor de mic
  E locul unde nu s-a întâmplat nimic,
  De azi, iubirea alb – albastră îi
  În fotbalul magnific cea d’intâi.

  Voi, ne-aţi trezit la viaţă şi socoate
  De vrei să fii mai mare şi mai bun, se poate.
  Mileniul trei, cu primul său deceniu
  În lumea granzilor aduce Urziceniu’.

  Din “matinalul” sumbru şi stupid
  Păşim cu Steaua şi Dinamo şi Rapid…
  Prin constelaţii noua stea răsare:
  O buturugă mică răstoarne Carul Mare.

  Veniţi voi granzi ai frunzelor de lauri!
  Voi matadori ai luptelor cu tauri,
  Voi diavoli mari şi tari ca nişte zmei
  Vă veţi izbi de zidul ce-i pavoazat cu lei!

  În stadionul mic din urbea noastră
  Cu strălucita-i faţă alb – albastră
  Vă dăm cu susu-n jos ca la Can – Can
  În zi de meci vom fi ca un vulcan.

  Voi bravi eroi căliţi prin vânt şi ploi
  V-aţi dat iubirea sacră pentru noi,
  Pe culmi înalte steagul nostru l-aţi suit
  Pe-un piedestal aţi pus oraşul nostru prăfuit.

  E Urziceniu’ – n zi de meci vulcan?
  Echipa fanion din Bărăgan:
  La Cluj,Craiova, Bucureşti sau Timişoara
  O ştie şi-o respectă toată ţara.

  E noua mea iubire alb – albastră
  Ce străluceşte azi în urbea noastră,
  Din piept de fani, şcolari şi liceeni:
  Unirea! Valahorum! Urziceni!
  Iunie 2006
  A fost ca un vis. Păcat!
  Un fan.

 2. Cred ca toate lumea se astepta sa citeasca despre acest episod, dar nu sa se vorbeasca la modul “vai ce necaz” ci sa se spuna despre cum Bucsaru s-a folosit de echipa, fani, comunitate locala, etc., a si-a umplut buzunarele, apoi a vandut tot si s-a dus dracu. Despre asta ar vrea lumea sa citeasca cu lux de amanunte. Ca odata Urziceni a fost campioana Romaniei la fotbal si ca acum e doar praf, asta am inteles demult.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.