Varujan Vosganian a anticipat mişcarea PDL de a se abţine de la votul moţiunii de cenzură

3
Prezent sâmbătă la Feteşti,  prim-vicepreşedintele PNL a prezentat starea de fapt din Parlamentul Românie, unde partidul de guvernământ nu se mai poate baza pe reprezentanţii proprii. Exemplu este ordonanţa prin care se încerca supraimpozitarea proprietăţilor, care a căzut în Senat, unde raportul dintre putere şi opoziţie este de 69 la 68.
Varujan Vosganian a mai spus că în condiţiile actuale, de majoritate şubredă la Senat, legea educaţiei nu ar fi avut nicio şansă să treacă, motiv pentru care partidul de guvernământ îşi va asuma responsabilitatea politică.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

3 comentarii

 1. Despre votarea motiunii :

  1.Desi nu se prevede expres nici ca se voteaza obligatoriu nici ca se poate abtine de la vot, asa cum sunt formulate, textele art.32-40 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt clare privind urmatoarele:
  -votul deputatilor si senatorilor este personal dar exprimat in conditiile prevederilor exprese din Regulament;
  -pentru adoptarea unei motiuniuni de cenzura votul prin bile este OBLIGATORIU, exclusiv SECRET, cu numai doua variante, “PENTRU” si ”CONTRA”, prevazute expres de art.36, NEEXISTAND ABTINERE.
  2.Conform art.1 pct. 16, art. 32, 34 si 36 din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, adoptarea unei moţiuni de cenzură este supusa procedurii votului secret prin bile. Daca este SECRET, nu poate fi “prin bile la vedere” nici chiar invocand o cutuma care nu poate exista deoarece se incalca prevederile imperative referitoare la procedura votului secret prin bile.
  Cititi cu mare atentie ce urmeaza:
  Extras din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului
  Secţiunea a 5-a
  Procedura de vot
  Art. 32. – Votul deputaţilor şi al senatorilor este personal. El poate fi deschis sau secret.
  Votul deschis se exprimă public prin ridicare de mâini, prin ridicare în picioare ori prin apel nominal, iar rezultatul votării se comunică de către preşedintele care conduce şedinţa.
  Votul secret poate fi exprimat prin buletine de vot, prin bile sau electronic.
  Rezultatul votului secret exprimat prin buletine de vot sau prin bile se constată de către birourile permanente ale celor două Camere.
  Art. 33. – Camera Deputaţilor şi Senatul, întrunite în şedinţă comună, vor stabili de fiecare dată ce procedură de vot vor utiliza, în afara cazurilor în care prin prezentul regulament se stabileşte o procedură de vot obligatorie.
  Art. 34. – Acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret prin bile.
  Art. 35. – Votarea prin apel nominal se face în modul următor: preşedintele explică obiectul votării şi sensul cuvintelor “pentru” şi “contra”; unul dintre secretari dă citire numelui şi prenumelui deputaţilor şi senatorilor; fiecare deputat şi senator răspunde “pentru” sau “contra”.
  După terminarea apelului se repetă numele şi prenumele deputaţilor şi senatorilor care nu au răspuns.
  Art. 36. – Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui care conduce lucrările şedinţei comune se aşază o urnă albă şi alta neagră. Deputaţii şi senatorii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, şi le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot “pentru”, iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot “contra”.
  Art. 37. – În cazul votului cu buletine de vot, pe buletin se trec numele şi prenumele candidatului, funcţia pentru care acesta candidează şi, după caz, grupul parlamentar din care face parte.
  Deputatul şi senatorul votează “pentru” lăsând neatinse pe buletinul de vot numele şi prenumele persoanei propuse; ei votează “contra” ştergând numele şi prenumele persoanei propuse.
  Buletinele de vot se introduc în urne.
  Art. 38. – Aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
  Textele aflate în divergenţă din proiectele sau propunerile de revizuire a Constituţiei, în cazul în care prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, se adoptă cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
  Adoptarea textelor definitive asupra problemelor aflate în divergenţă din legile organice şi care nu au fost soluţionate prin procedura de mediere, precum şi a Regulamentului şedinţelor comune se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  Adoptarea textelor definitive asupra problemelor aflate în divergenţă din legile ordinare şi care nu au fost soluţionate prin procedura de mediere, precum şi a celorlalte hotărâri care se iau în şedinţele comune este supusă regulii majorităţii simple, ele putând fi aprobate cu majoritatea de voturi a deputaţilor şi senatorilor prezenţi la lucrările şedinţei comune.
  Punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare se hotărăşte cu votul a cel putin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.
  Suspendarea din funcţie a Preşedintelui României sau a persoanei care asigură interimatul funcţiei se hotărăşte cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
  Acordarea încrederii Guvernului şi retragerea încrederii acordate se hotărăsc cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Celelalte alegeri şi numiri în funcţii se hotărăsc cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.
  Aprobarea actelor cu caracter exclusiv politic se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi la şedinţa comună a celor două Camere.
  Art. 39. – În toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni, trebuie să fie prezenţi cel putin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
  Dacă în sală nu sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor, preşedintele care conduce şedinţa comună a celor două Camere amână votarea până la întrunirea cvorumului legal.
  Art. 40. – În caz de paritate de voturi, votul preşedintelui care conduce lucrările şedinţei comune este decisiv.
  Preşedinţii celor două Camere îşi exercită votul după exprimarea voinţei tuturor deputaţilor şi senatorilor.

  Initiatorii motiunii de cenzura ar trebui sa ceara punctul de vedere al juristilor si al CCR.

 2. PD-L a anuntat ca vor fi in sala dar nu vor vota. Deci au inteles obligativitatea prezentei-vezi mai jos art. 21. Optiunea de a nu vota desi prezenti in sala-care ar echivala cu abtinere conform declaratiilor unor membrii marcanti ai PD-L- nu poate fi adoptata incalcand prevederile imperative ale art. 33, 34 si 36.

  Art. 21. – Deputaţii şi senatorii sunt obligaţi să fie prezenţi la lucrările şedinţei comune şi să se înscrie pe lista de prezenţă, ţinută de secretari.
  Deputatul sau senatorul care nu poate lua parte la şedinţă, din motive independente de voinţa sa, va trebui să anunţe din timp Biroul permanent respectiv, menţionând cauzele care îl impiedică să participe.
  Deputatului sau senatorului care nu îşi poate motiva absenţa i se reţine din indemnizaţia lunară o sumă de bani corespunzătoare unei zile de lucru în plen.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.