Vineri a fost inaugurat la Jilavele Muzeul Casei Ţărăneşti Tradiţionale

0

Vineri a fost inaugurat la Jilavele Muzeul Casei Ţărăneşti Tradiţionale, un proiect iniţiat şi concretizat de către profesorul Victor Simion cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene, în parteneriat cu World Vision România.
Casa care găzduieşte muzeul este construită pe malul drept al lacului Jilavele, în imediata apropiere a conacului şi cramei boiereşti moştenite de localnici de la prinţul aviator Constantin Cantacuzino. Imobilul, deşi ridicat din temelii în ultimii doi ani şi jumătate, frapează prin naturaleţea cu care redă stilul de viaţă al jilăvenilor trăitori în zonă de la sfârşitul veacului al optsprezecelea până în perioada interbelică.
Construită din paiantă pe o fundaţie din lemn şi acoperită cu stuf, casa-muzeu are cinci camere distincte ce comunică între ele, prispă şi magazie. La intrare se află sala care permite accesul în ceea ce ţăranii numeau ,,casa mare’’. Şi tot din sala în care oaspeţii intră imediat ce trec pragul casei se poatre ajunge şi în tinda sau polatra unde se găseşte coşul, numit şi temeiul casei dar şi în odăiţa aflată în partea stângă.
Obiectele ce compun patrimoniul muzeal provin din donaţii de la fii satului, cei care au dorit ca prin gestul lor să fie păstrată vie imaginea satului românesc tradiţional şi a vetrei de lângă care au plecat la drum prin viaţă.
Casa ţărănească de la Jilavele va fi inclusă în circuitul muzeal al judeţului şi se speră să devină una dintre atracţiiile turistice ale Bărăganului Ialomiţean.
Odată finalizate lucrările, casa-muzeu se va constitui şi în şcoală pentru cei mai tineri locuitori ai comunei care vor dori să se familiarizeze cu secretele artei tradiţionale româneşti.
Robert Viorel Dincă, www.radiocampus.ro

Distribuiți
Articolul precedent
Articolul următor

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.