Ziua Crucii la Ţăndărei

4
De 185 de ani, la Ţăndărei se organizează de Ziua Crucii târgul tradiţional de toamnă. Negustori şi comercianţi din toată ţara profită de prilejul pe care îl au pentru a-şi vinde marfa. Dornici de chilipiruri, dar mai ales de distracţie, ialomiţenii din estul judeţului se întâlnesc la jumătatea lunii septembrie la Ţăndărei.
Gălăgie, fum de grătar şi muzică de toate genurile… Adunarea pestriţă de lume se plimbă prin faţa tarabelor, se uită de trei ori şi alege cel mult odată. Printre puţinii meşteşugari întălniţi în târgul de la Ţăndărei se numără Ion Tudor din Dâmboviţa care, an de an vine cu obiecte din ceramică şi aranjamente florale naturale pe care le confecţionează chiar la tarabă.
Dinainte de revoluţie vine în Ialomiţa cu fructe de sezon şi Elena Boboc din Topoloveni –Argeş. Femeia de 62 de ani este mulţumită de vânzarea pe care o face. Preţurile la pere şi prune pornesc de la 2 lei şi se opresc la 6, pentru calitatea întâi.
Pitoresc şi sigur de calitatea ceaunelor pe care le face, de la Dor Mărunt se prezintă Pardalian… De când s-a pocăit, meşterul este mai atent la ce face dar mai ales la ce spune: “suntem penticostali, facem parte din pocăinţă. Lucrăm ceaoane, vase turnate din aluminiu, avem turnătorie la Dor Marunt. Tornăm ceaoane de tuci, în astea am crescut şi astea va rămâne… cele mai vase bune care le găsim tornate, de la Pardaian Ceunaru!”
Tot de Ziua Crucii se face târg de toamnă şi la Griviţa. Aici vin mai ales meşteşugari, cu butoaie pentru vin, căzi pentru stors strugurii şi coşuri din nuele pentru porumb. La Griviţa mai vin la târg şi zarzavagiii din partea Buzăului. Conform tradiţiei de la ţară, copiii se îmbracă de şcoală de la târgul de Ziua Crucii iar gospodinele îşi fac aprovizionarea de iarnă cu varză, ardei, gogoşari, ţelină, ceapă şi usturoi.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

4 comentarii

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.