Ziua mondială a rinichiului

0

marcela pravat

Anual, în a doua zi de joi a lunii martie se aniversează “Ziua mondială a rinichiului“.  Specialiştii în nefrologie vor să atragă astfel atenţia asupra rolului vital al acestor organe, dar mai ales asupra evoluţiei latente a bolilor de rinichi care, înainte de 89, făceau victime în România prin accesul foarte greu la tratamentul prin dializă sau de transplant.
Astăzi, 30 de ialomiţeni au făcut un transplant de rinichi şi aproximativ 150 sunt pacienţi care fac hemodializă şi dializă peritoneală.
Medicul specialist Marcela Pravăţ precizează că investigaţiile uzuale trebuie să cuprindă şi testele privind sănătatea rinichilor:
audio Marcela PRAVĂȚ
Printre pacienţii centrului de dializă de la Slobozia l-am întâlnit şi pe domnul Andrei, care face dializă de 3 ani. Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, recunoaşte că a fost reticent la tratament, dar a înţeles importanţa vitală a acestuia:
audio PACIENT
Cel mai în vârstă pacient care se află în supravegherea Centrului de hemodializă din Slobozia are 88 de ani, iar după 3 luni de tratament i-a revenit funcţia renală şi se prezintă la două luni la control. 10% din populaţia lumii suferă de insuficienţă renală, în anumite stadii.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.