Ziua Porumbului, serbarea fermierilor

4

foto: Florin Floreanu

Sute de fermieri, foşti miniştri ai agricultorii, şefi ai unor organizaţii puternice ce activează în domeniul agrar, reprezentanţii unor renumite centre de cercetare în domeniul seminţelor, distribuitorii celor mai mari producători de seminţe, erbicide şi pesticide din lume, autorităţi judeţene, cu toţii au animat terenul pregătit cu atenţie de organizatori pentru „Ziua Porumbului”. Ca de obicei la înălţimea aşteptărilor, Nicolae Sitaru, „vinovatul” pentru organizarea evenimentului, unul dintre cei mai mari fermieri ialomiţeni, consilier judeţean şi preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Ialomiţa, a prezidat o zi care a devenit deja sărbătoarea anuală a fermierilor şi ocazia perfectă pentru aceştia de a afla ultimele noutăţi legate de cultura porumbului, poate cea mai răspândită cultură din Bărăganul ialomiţean.
Organizaţie a „porumbarilor”
Interesul evident pentru cultura de porumb a generat o propunere extrem de interesantă printre participanţii la „Ziua Porumbului”, şi anume înfiinţarea unei organizaţii a cultivatorilor de porumb, entitate care să reunească producătorii de porumb şi care să militeze pentru dezvoltarea unei culturi care are forţa ca în doar câţiva ani să ridice puternic economia României. „Este de datoria noastră să facem în aşa fel încât agricultura să fie din ce în ce mai eficientă, ca aceste culturi să ne aducă profit şi bunăstare şi, indiferent de dimensiunea fermelor, ele să fie eficiente şi din ce în ce mai prospere. Cred că trebuie să facem ca porumbul să ajungă acolo unde este locul lui.”, a spus Nicolae Sitaru. Deocamdată, producţia medie la porumb în România este destul de mică, România produce în medie 4 tone de porumb la hectar, ceea ce nu este deloc un motiv de laudă, iar anul acesta nici măcar atât, producţia fiind serios afectată de secetă. „Este un an greu pentru fermierii din România. Aici, în zona noastră, putem spune că suntem un pic mai ajutaţi de Dumnezeu şi facem oarece porumb, dar sunt zone în ţară unde producţia este foarte mică, iar fermierii vor avea multe probleme.”, a adăugat Sitaru în faţa invitaţilor. Printre aceştia, Valeriu Tabără şi Mihail Dumitru, foşti miniştri ai agriculturii, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în ministerul agriculturii şi actual preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, şi Elena Tatomir, director general în cadrul Ministerul Agriculturii.
Loturi demonstrative
După premierea celor mai buni dintre fermierii ialomiţeni şi după atribuirea unor premii specifice printr-o tombolă pentru participanţii la „Ziua Porumbului” s-a trecut la recoltarea solelor cultivate cu diverse soiuri de porumb. Fiecare distribuitor de seminţe a prezentat avantajele cultivării soiului respectiv, arătând şi pe teren cum arată o cultură după un an cu foarte puţine precipitaţii. Elocvente au fost şi diferenţele dintre rândurile aceleiaşi culturi unde s-au aplicat sau nu erbicide, buruienile fiind cel mai bun argument în favoarea aplicării ca la carte a procesului tehnologic în cazul culturii de porumb.
Petronel Tudor, Informația

4 comentarii

  1. Dupa suta de lei la ha, promisa fermierilor drept compensare in urma secetei, dupa valoarea subventiilor pe suprafata, ai putea spune fara gres ca usl si pc-voiculescu conduc Ministerul Agriculturii.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.