Ziua sânzienelor

3

sanziene

foto: George Checherita

Creştinii ortodocşi cinstesc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor ca Drăgaica, sau Sânzienele. Sărbătoarea se suprapune cu a doua zi de Rusalii, după Duminica Cinzecimii, a Pogorârii Sfântului Duh.
În biserici s-au ţinut ieri slujbe speciale, de sfinţire a frunzelor de nuc, pe care credincioşii le-au dus acasă pentru îndepărtarea răului, iar astăzi se merge la slujbă cu sânziene, considerate flori miraculoase şi tămăduitoare.
Există credinţa că în zilele de Rusalii oamenii care nesocotesc învăţătura creştină şi fac rău îşi primesc pedeapsa divină, motiv pentru care la Pogorârea Sfântului Duh nu se iese la câmp şi nici nu se face treabă.
La Drăgaică este momentul optim pentru culegerea plantelor de leac, iar femeile satelor taie acum menta şi leuşteanul, pentru a le usca şi a le avea la iarnă.
Clementina Tudor, www.radiocampus.ro

Distribuiți
Articolul precedentPrețul unor vieți
Articolul următor

3 comentarii

 1. In a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi, precum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: “Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

  La sinodul II ecumenic, tinut in anul 381 la Constantinopol, a fost respinsa invatatura lui Macedonie, care afirma ca Sfantul Duh este o “creatura”. Aici s-au alcatuit celelalte articole din Crez si s-a marturisit ca Sfantul Duh purcede din Tatal si “este impreuna cu Tatal si cu Fiul inchinat si marit”.

  Roadele Duhului Sfânt sunt: dragostea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, facerea de bine, credincioşia, blândeţea, înfrânarea poftelor. Galateni 5: 22,23. Iată de ce avem nevoie de Duhul Sfânt, fără El nu putem împlini aceste lucruri, nu putem avea aceste roade fară de care nimeni nu îl va vedea pe Dumnezeu. Şi sunt atâţea care vorbesc împotriva Duhului Sfânt deoarece nu cunosc Biblia, dacă ar cunoaşte-o o clipă nu ar mai sta pe loc. Haideţi să ne pocăim şi să cerem de la Dumnezeu această putere ca să putem face în toate voia Lui. Dumnezeu să ne binecuvinteze să ne trezim din somnul nepăsării.

  Una din bucuriile avute la Slujba de azi tinuta a fost data de prezenta unor distinse doamne ale presei locale … a fost un moment frumos, care mi-a facut inima sa planga de bucurie, stiind ca astfel multa lume va afla de aceasta MINUNATA SARBATOARE.
  Pacat ca nu toti au ascultat intreaga predica a preacuviosului parinte. Au iesit inainte de a prinde esenta!
  Nici nu ma gandesc ca in Duminica viitoare sa nu fie prezente la intreaga Sf. Liturghie.
  Doamne Iisuse Hristoare, fiiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul; si da-mi unul din darurile Duhului Sfant!

 2. ne bucurăm că v-am surprins. prezenţa noastră s-a vrut cât mai discretă, iar de plecat am plecat pt că eram în timpul programului. răgazul pentru slujbă îl avem în ziua de duminică, când mergem în parohiile de care aparţinem. Doamne ajută!

 3. dar putorile care au inchis azi activitatea? ce legatura e? La munca,baa! las ca va veti vedea voi cardurile cu un ZERO mare pe ele. curind.

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.