Ziua scriitorilor si editurilor ialomitene

1

Scriitorii şi editorii ialomiţeni au deschis seria evenimentelor culturale, organizate în cadrul salonului anual de carte la Slobozia.

Editurile Hellis din Slobozia şi Anka din Urziceni s-au prezentat publicului cititor cu cele mai reprezentative titluri tipărite în decursul unui an.

Editura Anka din Urziceni s-a prezentat la salonul anual de carte cu peste 70 de titluri tipărite, mai mult decât dublul volumelor apărute în urmă cu doi ani. Reprezentantul Editurii, George Călin, a precizat auditoriului că printre reuşitele de anul acesta se numără şi contractul de editare semnat cu Academia din Moldova pentru 101 autori, poeţi români şi moldoveni, într-o colecţie IDEAL.

Editura Anka s-a îngrijit de tipărirea unei cărţi despre maresalul Ion Antonescu. Autorul cărţii, Cristian IONESCU, mărturiseşte determinarea pe care a avut-o în scrierea volumui „O legendă din timpul României Mari, Legenda câinelui Roşu”. Sâmburele creaţiei a încolţit la apariţia “DELIRULUI” lui Marin Preda şi a făcut roade la 20 de ani de la Revoluţie.

Editura Hellis din Slobozia a scos in ultimul an peste 40 de carti care au intrat in circuitul national. Reprezentantul editurii, Gheorghe DOBRE, a precizat ca Ialomita se remarca din ce in ce mai mult pe harta culturala a Romaniei.

Printre titlurile grele cu care se mândreşte editura Hellis se numără volumul de poezii Diavol de cafenea, scris de Nicolae Teoharie. Autorul, a surprins publicul prin mărturisirea că deşi a scris cartea, nu a citit-o, jenat de postura de a-şi prezenta singur opera. În opinia poetului, cuvântul stăpâneşte timpul.

Indirect şi tragic, valoarea cuvintelor tipărite şi importanţa activităţilor de promovare a culturii prin carte se demarcă la pomenirea celor care mai ieri au onorat cu prezenţa Salonul Anual de Carte, iar azi sunt cinstiţi printr-un moment de reculegere. Ultimul dintre prietenii salonului plecaţi dintre noi este scriitorul Iuliu Raţiu,  coordonator al secţiei de literatură pentru copii a Uniunii Scriitorilor din România.

Clementina Tudor

1 comentariu

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.