Americanii au votat cu o constiinciozitate iesita din comun, cel putin asa ni se pare noua daca ne gandim la indemnele electorale agresive care ne sunt adresate noua romanilor chiar in aceste zile de campanie electorala. Se vor dovedi pe 30 noiembrie daca au fost in van sau nu.
Neastamparul americanilor de a merge la urne, rabdarea cu care acestia au asteptat ore in sir la coada pentru a vota pe oricare sau pe niciunul dintre candidati, ii dezarmeaza pe politicienii din Ialomita, care privesc cu neputinta ceea ce se intampla peste Ocean.
La noi se voteaza doar in zilele de duminica, la ei doar pe 4 noiembrie, indiferent in ce zi a saptamanii cade aceasta data. Dovada ca exista spirit civic la ei si se prezinta masiv la urne, este pentru politicienii ialomiteni un vis. Da, un vis care care va deveni realitate abia peste cativa ani. Asta cu putin optimism. Sau fara, poate niciodata.
Daca tinem cont de experientele anterioare, va amintim ca nici macar o punga de zahar sau de faina, nici macar o gaina nu au putut mare lucru in a-i convinge pe cetateni sa vina la vot.
Sa revenim pe meleaguri ialomitene. Presedintele PNL Ialomita, Gheorghe Petre spune ca ceea ce s-a intamplat in America este un ideal pentru clasa politica din Romania.
De consemnat este si parerea presedintelui Consiliului Judetean Ialomita, Silvian Ciuperca, care considera ca abia atunci cand vom intelege ca existenta colectiva este mai importanta decat cea individuala vom avea parte de participare masiva la vot.
La randul sau, liderul PDL, Cazacu Marinica vorbeste despre drepturile si obligatiile asumate.
Mai mult decat realist, liderul PNG Ialomita, Adrian Andriescu are curajul unui pronostic vorbind despre un timp in care cetatenii Romaniei sa-si recastige increderea in clasa politica si sa iasa in numar mai mare la vot.
Un alt impediment si totodata un motiv in plus sa nu voteze ar fi ca noi romanii suntem obligati sa votam doar in localitatea de domiciliu, in timp ce americanii au sansa de a vota online, numai sa-si exprime optiunea politica.
Mai nou, prin legea 35 din 2008 a fost introdus votul in alb. Ce inseamna acest lucru ? Pai, daca esti nemultumit si vrei sa protestezi fata de oferta partidelor ploitice, ai acum la dispozitie aceasta optiune. Dar asta se intampla intr-o alta tara si nu in Romania. Asa se desfasoara in tarile civilizate. Alegatorii au in buletinul de vot o casuta cu niciun insemn electoral ci doar un patrat gol, unde cei care vor sa protesteze vis-a-vis de candidati pot sa aplice stampila.
In Romania a fost introdusa doar denumirea, nu si conceptual, pentru ca legea votului uninominal pentru alegerea membrilor Camerei Deputatilor si al Senatului a fost introdus votul in alb, care la noi nu inseamna acelasi lucru ca peste tot in lume.
Este probabil o formalitate, pentru ca la numaratoarea voturilor ieseau prea multe voturi nule si nu dadea bine in fata Uniunii Europene, si nu numai.
Pentru a fi diminuat numarul acestora a fost introdus si in Romania votul in alb, care nu reprezinta nicidecum o maniera de a protesta ca prin alte parti. Carcotasii de pe la colturi sustin ca votul in alb este cea mai legala metoda da a frauda rezultatul alegerilor si asa destul de controversat pana acum.
Daca luam in calcul toate aceste considerente, se va diminua considerabil procentul celor care vor vota pe 30 noiembrie aici la noi, in Romania.
Oana SERBAN