Baza 89 Aeriana Fetesti are un nou comandor

0

La sediul Bazei 86 Aeriana – Fetesti, s-a desfasurat, vineri (10 aprilie), un ceremonial militar prilejuit de numirea in functie a noului comandant al bazei, comandor Constantin Dobre. Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general maior dr. Ion Aurel Stanciu, a asistat la aceasta festivitate. 

Ieri, am pasit dincolo de portile Bazei 86 Aeriene, acolo unde sute sau chiar mii de oameni isi desfasoara activitatea, pentru ca noi sa ne simtim in siguranta.

Ne-a intampinat ofiterul de relatii publice, Cpt. Nelu Gheorghe, care ne-a insotit in biroul comandantului. Un comandant care considera ca are in subordine o echipa puternica, pe care este onorat sa o coordoneze. 

Mergand pe firul carierei sale militare, comandorul Constantin Dobre povesteste: “Am absolvit Scoala Militara de Ofiteri de aviatie in anul 1988, in anul 1989 am ajuns pentru prima oara in aceasta Baza. Am parcurs cariera militara pana in acest moment fara probleme deosebite, urmand intreaga filiera de cursuri de pregatire. De fiecare data m-am intors aici, ultima functie pe care am detinut-o, pentru o scurta perioada, fiind aceea de loctiitor al comandantului Bazei.”

– Ce inseamna, domnule comandor, pentru dumneavoastra, numirea in functia de comandant al Bazei 86 Aeriene? 

– Inseamna o continuare a activitatii din aceasta baza, din anul 1989. Responsabilitatile sunt mai mari tinand cont de faptul ca trebuie sa tinem cont de toate problemele sociale si profesionale care apar in toate nivelele. Problemele sociale sunt generate si de faptul ca Baza noastra este amplasata intr-o zona mai putin dezvoltata, din punct de vedere economic.

– Se poate spune ca este o misiune dificila? 

– Cred ca nu va fi o misiune dificila datorita muncii in echipa, datorita oamenilor care lucreaza aici.

– Cum ii caracterizati pe cei care lucreaza aici?

– Sunt niste oameni puternici si rabdatori. Multi dintre ei sunt aici de ani buni. Stiti ce insemna Baraganul. Faptul ca sunt aici de 15 – 20 de ani, inseamna putere. Putere pe care o invata si cei mici.

– Exista diferente intre noua generatie de piloti militari si generatia celor care sunt de mai multa vreme aici?

– Diferente sunt, dar incercam sa imbinam avantajele celor doua mari grupe de varste. Ducand experienta celor batrani catre cei tineri, protejandu-i si chiar invatandu-i sa se protejeze.

– Dar aveti incredere in noua generatie de piloti militari?

– Evident. Ei nu sunt foarte multi si constituie un material foarte pretios. Incercam sa-i slefuim cat se poate de bine.

– Este adevarat ca de la an la an scade numarul lor? Care este explicatia d-le comandant?

– Scade relativ. Numarul este corespunzator cu nevoile Fortelor Aeriene. Stiti bine in ultimii ani de zile s-au intamplat evenimente la nivelul intregii tari. Admiterea in NATO, admiterea in U.E. Undeva la nivel strategic s-au schimbat niste cerinte si pana la esaloanele mai mici, pana la baza aeriana, s-au redefinit solicitarile. Nu mai suntem la fel de multi ca in urma cu 20 de ani.

– Se spune ca cine piloteaza un Mig 21 Lancer, are capacitatea sa piloteze orice alt aparat modern de zbor.

– Trecand prin toate etapele de instruire, cel care piloteaza un Mig poate sa zboare cu orice tip de avion din lumea asta. Mig-ul 21 este dificil spre deosebire de alte tipuri de avioane.

– Cand va fi acest aparat de zbor, scos din functiune? 

– Decizia apartine palierului politic. Probabil peste nu foarte multi ani.

– Se vorbea inlocuirea lui cu F16.

– Sunt foarte multe proiecte. E problema de costuri, de criza economica. Decizia va fi luata la nivel politic.

– Ce credeti ca ar mai fi de adaugat, la cele discutate pana acum?

– Incercam sa pastram relatia cu comunitatea locala, sa continuam sa fim integrati in viata sociala a regiunii. Dincolo de gardurile acestei baze suntem cetateni ca toti ceilalti. Ne platim taxele, facem cumparaturi, ne ducem copiii la scoala.

Intrebandu-l despre obiectivele sale in calitate de comandant, comandorul Constantin Dobre a subliniat ca schimbarea liderului nu trebuie sa afecteze continuitatea activitatii de aici deoarece “Baza nu inseamna numai comandantul, inseamna oamenii din ea.” 

Adela Simona GHERGHE  

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.