Carnet de reporter – Maia – intersectie de referinta pe traseul legumelor

0

Un grup de cultivatori de legume din judetul Constanta, beneficiind de sprijin Word Vision, si-a propus sa mearga prin unele localitati din tara, cunoscute si recunoscute in aceasta ramura a agriculturii. Cum in traseul respectiv figura si comuna Maia, am avut placerea zilele trecute sa intalnim acel grup in chiar locul unde ne propuseseram sa ajungem si noi, adica in ograda lui Mihai Dragoi, investitor in domeniu. 

Mai intai, cateva cuvinte despre Word Vision. Este vorba de o organizatie crestin-umanitara, infiintata prin 1950 de catre teologul si jurnalistul Bob Pierce pentru sprijinul copiilor orfani din timpul razboiului din Coreea. Cu timpul, organizatia si-a diversificat activitatea, s-a extins, astfel incat tot mai multe tari aveau sa beneficieze de existenta si generozitatea sa. Prima interventie Word Vision in Romania a fost in urma cutremurului devastator din martie 1977 iar dupa 1989 Word Vision devine deja o prezenta activa in tara noastra, mai ales in sprijinul copiilor si al familiilor defavorizate. In Ialomita, numele respectiv este unul de referinta in multe impliniri din domeniul scolar, dar de curand, mai precis din noiembrie, tot in Ialomita, Word Vision dezvolta si o componenta strict economica, astfel incat si agricultura a intrat in vizorul acesteia. 

Alina Petre, reprezentanta Word Vision Constanta, care insotea acel grup de legumicultori din Cobadin si Corbu, ne spune ca a ramas placut impresionata de ceea ce a vazut la Maia, dar si de cele realizate de Mihai Dragoi. Spatiile pentru depozitatul legumelor, pentru toaletarea lor in vederea iesirii pe piata, dar mai ales acele spatii construite in directia sprijinirii legumicultorilor din zona. Sa ai aproape de camp, in chiar perimetrul unui bazin legumicol, de fapt, spatii pentru laborator de analize, pentru consultanta agricola, pentru incheiere de asigurari, pentru accesare de proiecte, pentru incheieri de contracte, pentru schimburi de experienta reprezinta deja un bun castigat. Din pacate, aceste spatii, spunem noi, nu sunt si folosite de cei carora le-au fost puse la dispozitie… Poate ca noua conducere a directiei agricole, cei de la consultanta isi vor face vreme sa vina pe aici. Si nu numai dumnealor… Daca directiei agricole sau consultantei de la Constanta ar fi avut puse la dispozitie astfel de spatii, lasa a se intelege oaspetele, cu siguranta ca ar fi beneficiat de ele. Popasul de la Maia, mai spune Alina Petre, a fost unul destul de interesant, descoperind aici o intersectie de referinta pe drumul legumelor prin astfel de preocupari unice, practic, in tara. Caci aici legumicultura se priveste in intreaga ei alcatuire. De la sprijinirea producatorului, prin achizitii de utilaje, prin sfaturi si indrumari tehnologice, dar si financiar-contabile ori juridice, la valorificare, la tinuta produselor, sortare, ambalare, depozitare… In plus, se discuta si de o viitoare fabrica de conserve.

Componenta economica a Word Vision prinde deja contur in Ialomita. Dovada si prezenta grupului de la Constanta aici. E nevoie de schimburi de experienta. E nevoie de mai multa informatie. Ne-am dat seama din intrebari, spune reprezentanta din Ialomita, ca oamenii au nevoie de informatie. Fara informatie e greu sa convingi. Ei stiu cum a fost. Si cum nu mai vor sa auda de ceea ce a fost, nu mai vor sa auda nici de cuvantul asociere, bunaoara. Pentru ei, asociere inseamna tot colectiva si colectiva i-a pacalit… Asa ca nu intamplator fug de asociere… Ori se lasa greu in a se asocia. Dar ceea ce este si mai grav e cand vad ca si lucrurile noi, care nu mai au nici un fel de legatura cu trecutul, ii deziluzioneaza. Bunaoara, prin Word Vision, la Maia se spera in 7 proiecte de accesare a fondurilor europene. Dosarul se duce la Consultanta (de precizat, Consultanta a fost singura acreditata sa faca proiecte gratuite), Consultanta le analizeaza, de aici mergand la biroul Sapard, cum se numea candva, apoi, mai departe, la Bucuresti… In mai, urma sa se demareze transa a II-a. Luna mai a trecut… Iata, pe scurt, povestea dosarelor. Tergiversarile, drumurile intortocheate, birocratia, dar si dezinteresul (sau poate chiar anumite interese) diminueaza sperantele si cand sperantele se macina… 

Pe cand stateam de vorba, acolo, pe prispa aceea taraneasca de la Maia, ma gandeam la sperantele celor prezenti. Si nu numai ale lor… Ce credeti ca ar trebui sa faca politicienii, factorii de decizie cu deosebire? intreb intr-o doara. Ceea ce face si noi, raspunde cineva, sa bata cu pasul Romania. Romania reala. 

Intr-adevar, in intersectia de la Maia ar avea sansa sa vada altfel lucrurile. Asa cum sunt ele, de fapt. Si ar avea, cu adevarat, ce face. Ar putea, bunaoara, sa aseze, in locul intrebarilor, multe indicatoare menite sa fluidizeze circulatia legumelor…  

Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.