Casa-muzeu din Colilia

2

Colindand lumea de-a lungul si de-a latul, intr-o buna zi am poposit in Comuna Colilia, in casa domnului Ciutacu Gheorghe! Am mers acasa la el deoarece la urechi mi-a ajuns zvonul ca locuinta sa ar fi un mic muzeu! Si cum pana nu vezi nu crezi, am fost sa ma conving. Toata casa domnului Ciutacu este un muzeu in miniatura. In fiecare camera sunt amplasate piese de muzeu din aproape toate colturile tarii! Acest hobby de a colectiona lucruri din toata tara si a incropi un muzeu l-a mostenit inca de la varsta de 14 ani, atunci cand a inceput prin a colectiona carte! Acum biblioteca lui numara aproximativ 10 000 de volume.

Fier de calcat cu horn din 1871
Prima piesa din ceramica a fost o veverita, care la ora actuala este piesa cu numarul 1 in inventarul muzeului. Extinderea lui in tentativa de colectionare a obiectelor antice s-a produs inca din anul 1980. De la carte si obiecte din ceramica, domnul Ciutacu a ajuns sa colectioneze obiecte din toate domeniile de activitate. In cele ce urmeaza voi face o scurta prezentare a obiectelor ce isi au salasul in “micul muzeu” de la Colilia: razboi de tesut, roata de facut tevi si furci de tors; 100 de prosoape taranesti, tesute in razboi si cu mana din aproape toate judetele tarii; costume populare din judetele Arges, Dambovita, Neamt si Ialomita; colectia fiarelor de calcat (are 40 de fiare de calcat, de la cel mai rudimentar pana la cele mai moderne); printre cele 40 de fiare se afla si un fier de calcat din bronz cu horn, care dateaza de la 1871, cu o emblema regala pe el; calimari de birou; cutii de alimente; ceramica de Horezu, Cornut, Baia Mare, Oboga ceramica de Radauti si in special Colibaba, Teleorman si Oltenia; partea ecleziastica: sfetnice, icoane; colectie de fotografii din primul si al doilea razboi mondial; colectia de pictura de sticla; aparate de radio, difuzoare; colectia de vaze din ceramica, portelanuri, oale; toat in acest muzeu se afla si o banita din Moldova, cioplita manual dintr-un trunchi de copac; medalistica, in special colectia “Mihai Eminescu”; colectia de pictura cu acul, majoritate lucrarilor fiind realizate de catre Elisabeta Ciutacu; colectia de icoana pe lemn si sticla. In fiecare an incepand cu anul 2000, pe 15 ianuarie si pe 15 iunie, domnul Citacu expune la Cercul Militar National Bucuresti insigne, medalii, plachete si monede cu Mihai Eminescu.

Familia i-a fost si-i va ramane mereu alaturi…
Domnul Ciutacu le-a inoculat microbul de a colectiona la toti membrii familiei, inclusiv nepoatei acestuia, Ilinca Stefania Dina, care este cel mai tanar membru al “Societatii Numismatice Romane” si al gruparii colectionarilor de medalii Mihai Eminescu de la Bucuresti si Botosani.

Premii, diplome, lauri…
In anul 2007 domnul Ciutacu a fost distins cu premiul I si “Pana de aur” Mihai Eminescu, iar in acest an pe 15 iunie la Botosani a fost distins cu diploma in rang de excelenta si medalia “Teiul de aur” Mihai Eminescu, fondat de editura “Geea” din Botosani, al carui presedinte fondator este doamna Elena Condrei, fiica a judetului Ialomita! Printre premiile si diplomele obtinute se mai numara “Trofee de vanatoare si insemne vanatoresti”- Clasa Onoare si “Diploma de Excelenta pentru promovarea valorilor temporare daco-romanesti”, oferita de catre Academia Daco- Romana.
 
Dan Marius TRICA

2 comentarii

  1. Continuitatea poporului roman este data de pastrarea traditiilor. Oameni de acest fel ar trebui cautati si sprijiniti. Din pacate, realitatea ne contrazice. Au fost vremuri cand, nu numai ca nu s-au pastrat muzeele, ba s-au si distrus: Muzeul Simu etc nu vreau sa continui pentru ca este dureros.

  2. Domnului CIUTACU GHEORGHE pentru toata stradania de care a dat dovada si membrilor de familie pentru ajutorul dat,NOTA MAXIMA.Din inima va doresc succes in desavarsirea colectiei.

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.