Cand auzi ca dinspre unul dintre cele doua palate urmeaza sa fie transmisa o declaratie, este firesc sa-ti ciulesti urechea, cum se spune, si sa asculti cu atentie, sperand, fireste, ca doar-doar, vei primi si vesti mai bune.
De fapt, vestile, in general, sunt vesti bune, mai ales intr-un an electoral, precum acesta (ca sa nu zic precum cel de anul trecut sau de mai antart, stiut fiind ca politicienii nostri sunt in permanenta campanie electorala), dar, din pacate, din nefericire pentru noi, pentru cei multi, ceea ce urmeaza dupa vestile bune n-au nici o legatura cu binele si nici atat cu acel slogan (tot electoral) „Sa traiti bine!”.
Auzind, asadar, ca de la Palatul Victoria urmeaza niste declaratii dupa sedinta de Guvern, sedinta aflata in desfasurare in clipa aceea, ma asez confortabil in fotoliu si astept.
Apare, surazator, premierul. In urma sa, destul de sobru, se indreapta spre microfon si ministrul agriculturii.
Premierul transmite vestea ca s-a dat unda verde garantiei guvernamentale in ceea ce priveste acordarea creditelor pentru prima casa. Auzind insa ca „maine urmeaza sa aiba loc o intalnire cu bancile” de care, in fapt, depinde acordarea creditului, m-am intrebat – si intreb si eu acum – care-i informatia din declaratia premierului?
Pentru ca o declaratie – si cu atat mai multe una oficiala, de larg interes – trebuie sa cuprinda un mesaj, nu? Un mesaj, inainte de toate, clar si, desigur, cert. Or, unde-i claritatea sau certitudinea daca maine urmeaza sa?… Ma rog, se mizeaza probabil pe autoritatea Guvernului, dar daca ne gandim ca Guvernul dlui Boc a recurs la imprumut de pe piata pentru a asigura salariul propriilor slujbasi, ca sa nu mai vorbim de autonomia bancilor, e greu sa se si conteze pe o astfel de autoritate.
Asa ca dati-mi voie sa receptez o astfel de declaratie drept caterinca electorala.
A urmat declaratia dlui ministru al Agriculturii. De la domnia sa truditorii pamantului afla ca s-a marit suprafata sorocita irigarii. Si mai afla ca urmeaza sa se umble la pretul energiei electrice utilizate in scopul irigarii, in sensul scaderii acestuia.
Ambele vesti sunt, intr-adevar, imbucuratoare, dar si acestea, ca si vestea premierului referitoare la acea garantie, impachetate doar in ambalajul informatiei, golite de informatie. Imaginati-va un buchet de flori impachetat in hartie stralucitoare de staniol din care au cazut florile. Cam asa mi s-a infasat declaratia dlui ministru…
Formal, canalele de irigatii pot fi umplute cu apa, dar, ma intreb si intreb, cum se va intampla acest lucru practic, domnule ministru? Pentru ca in sistem – e vorba de sistemul in fruntea caruia va aflati, nu de sistemul de irigatii, caci acesta a fost demult distrus, minutios distrus, cu stiinta distrugerii chiar -, in sistemul pe care-l pastoriti, asadar, e destul haos iar legislatia este care este, vorba confratelui dvs. de partid, ca sa nu mai spunem ca apa e a statului iar pamantul e al proprietarilor.
Truditorul pamantului asteapta, deci, apa. Urgent, caci e seceta! Asa ca el, truditorul pamantului, ca si cel fara casa, asteapta informatii, nu declaratii. Si nicidecum flasnete electorale…
Ion ALECU