Ceva firesc, plicul cu bani pentru medici

1

Spaga in spitale, la ordinea zilei. Mita a devenit o regula nescrisa in mai toate spitalele din Romania. Cum nici Slobozia nu putea face exceptie, de la intrarea pe poarta si pana la cel mai bine pregatit doctor nu te poti descurca si nu te baga nimeni in seama daca nu oferi o mica atentie.
Cum ne putem vindeca de spaga daca moravurile oamenilor au radacini bine infipte in pamant in conditiile unei complicitati liber consimtite a ambilor parteneri ai spagii. Nu ne vindecam.
Zilele trecute, un membru al familiei a fost nevoit sa sufere o interventie chirurgicala la un picior. Nu se putea face interventia la noi la Slobozia, pentru ca dupa cum stim deja, nu avem medici specialisti, asa ca, am fost indrumati la un spital din Bucuresti. Aici se proceda exact cum stiam si cum ne asteptam, dar cu mici detalii de culise, ca sa spun asa. Obiceiul atentiilor oferite medicilor s-a tot perpetuat de la 1948 incoace. De la un ou si o gaina inghesuite intr-o sacosa, s-a trecut la cartusul de Kent si pachetul de cafea, iar acum, in zilele noastre, la plicul cu lei, euro sau dolari. De obicei multi.
Obisnuiti deja, ne-am conformat si noi. Asta nu inainte de a ne informa cam cat se da medicului. Nu de alta, da sa nu facem nota discordanta cu ceilalti pacienti si sa nu beneficiem de aceeasi atentie pana la capat. O asistenta ne asigura :«Cel mai bine e la plic, da’ nu pe toti intr-un plic, ci pentru fiecare separat». Ce a vrut sa spuna? Adica plic pentru profesor, de obicei cel mai gras plic, plic pentru ceilalti doi medici, plic pentru anestezist. Cel mai ilar lucru mi se pare alergatul pe culoarele spitalului dupa medic, tipatul ca la piata si intrebarea: «Cat ma costa?». Pai, daca pacientul da spaga pe holurile spitalului, tragem concluzia ca spaga tine medicina pe roate si bolnavul in viata. Dar, pe de alta parte, obisniunta si recunostinta romanilor mentin aceasta traditie.
Ma intreb acum, se va mai da spaga in spitale daca medicii vor primi o marire de salariu de 50%? Sau, mai corect ar fi: vor mai primi spaga medicii si personalul din spitale dupa aceasta marire? Ne raspundem singuri. Spaga se va da atata timp cat aceasta va fi asteptata si primita de catre medici si restul personalului pentru ca bolnavii sa beneficieze de atentia cuvenita.
V-am povestit cum si ce fel se pune problema pentru a nu fi luati pe nepregatite si sa ramaneti surprinsi daca cel cu un plic mai gros are usile deschise inaintea dumneavoastra. Chiar daca alegeti sistemul privat, din punct de vedere financiar cu tot cu spagi, tot acolo ajungi. Din pacate, fara bani nu ai siguranta ca vei fi ingrijit cum trebuie. Pana una alta, indiferent cum, spitalul ramane o institutie dedicata mentinerii sanatatii, oferind ingrijire de specialitate pe perioade mai lungi sau mai scurte de timp.
 
Oana SERBAN

1 comentariu

  1. Nu cu mariri salariale se rezolva problema. Vina o porti inclusiv tu din momentul in care te-ai conformat.
    „[…]chiar daca alegeti sistemul privat, din punct de vedere financiar cu tot cu spagi, tot acolo ajungi.“
    Oi ajunge tot acolo insa nu e tot aia…

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.