Cu Vitalie Buzu despre ce a fost si ce este Colegiul National „Mihai Viteazul”

1

Liceul de Matematica Fizica ramane in continuare cel mai bine cotat liceu din judet. Nu o spunem noi, o spun rezultatele celor care au absolvit aceasta institutie de invatamant in ultimii 18 ani. In dorina de a sti mai multe despre ceea ce era odata si ce este acum cel mai bun liceu din judet, stam de vorba cu actualul director al Colegiului Mihai Viteazul, domnul Buzu Vitalie.

– Prezentati-va cititorilor nostri, domnul director.
– Sunt profesorul de istorie Buzu Vitalie, director al Colegiului National Mihai Viteazul din anul 2007. Sunt profesor titular al liceului din anul 2002. In ceea ce priveste Colegiul National, acesta este unul dintre cele mai vechi din oras, dar si din judet. A aparut in anul 1952 sub denumirea Scoala Medie Mixta. Ulterior, in 1968 el devine Liceul de Matematica Fizica, cunoscut ulterior si ca Liceul „Mihai Viteazul”. De-a lungul deceniilor, Colegiul National Mihai Viteazul s-a impus in constiinta slobozenilor ca un liceu de varf al judetului. De ce? Pentru ca de-a lungul anilor, elevii Colegiului au reusit sa obtina rezultate excelente la toate examenele la care au participat sau la olimpiadele scolare.

– Au fost promotii in care, imi amintesc, era cate o clasa intreaga care intra la facultate, in conditiile in care concurenta la stat era foarte mare.
– Practic, prin munca a generatii de elevi si a generatii de profesori am reusit sa ne impunem prin valori precum performanta, precum competitia, am ajuns sa ne cream astfel o traditie. Putem vorbi de traditia Colegiului National in Slobozia. Ca o recunoastere a valorii sale, in decembrie 2000, printr-un ordin al ministrului, Liceul Mihai Viteazul a devenit Colegiul National Mihai Viteazul. Suntem singurul Colegiu de acest fel in judetul Ialomita.

– Care au fost castigurile trecerii la aceasta denumire?
– Nu e vorba de castiguri. E vorba mai degraba o recunoastere a muncii noastre. Putem vorbi si de un moft al vremii. Una peste alta, iata ca noi chiar acum o saptamana am sarbatorit ziua Colegiului.

– Considerati ca s-au mentiut si dupa 1990 standardele la care ajunsese aceasta institutie scolara?
– In continuare avem rezultate excelente la olimpiadele scolare. Chiar acum un sfert de ora am aflat ca o eleva de-a noastra a luat locul doi pe tara la Olimpiada de limba engleza. Eleva care, anul trecut de exemplu, a luat locul intai pe tara la limba franceza. Asadar, in continuare am ramas la standarde inalte, in sensul ca an de an obtinem rezultate de exceptie la olimpiadele nationale. Anul trecut am avut 35 de calificati la fazele nationale, dintre care 13 s-au intors cu premii importante. Mai putine decat in alti ani, dar mult mai importante. Eleva Teodorescu Mari, de care va spuneam mai devreme, a luat locul intai la franceza.

– Admiterea la facultate nu mai poate fi un criteriu atat de important, din moment ce universitatile particulare inregistraza studenti pe banda rulanta.
– Ramane, totusi, si acesta un criteriu. Avem si facultati de prestigiu in aceasta tara, facultati care ofera si locuri fara plata si atunci devine un criteriu important.

– Un alt criteriu, dupa parerea mea, ar fi bursele in strainatate. Aveti elevi care obtin astfel de burse?
– Avem elevi cu burse in strainatate. Este adevarat, mai putini, dar aceasta din cauza ca acea bursa nu poate acoperi totul. Si atunci este vorba de contributia familiei, si nu toti isi permit acest lucru. In afara de olimpiadele scolare de care vorbeam, elevii si profesorii nostri se implica in aproape orice activitate educativa de pe plan local si national chiar. De exemplu, anul trecut o clasa din liceul nostru a obtinut locul intai la un concurs numit Yang Energie. Un concurs pe tara, un concurs organizat de ENEL. Ca premiu, scoala a primit o plasma foarte mare de 107 cm, iar acea clasa urmeaza sa mearga cat mai curand intr-o excursie in Italia, toate costurile fiind suportate de catre organizatori.

– Fiindca tot am ajuns la plasma, haideti sa vorbim si despre dotari. De unde s-a plecat si unde s-a ajuns?
– Trebuie sa recunostem ca multi ani Colegiul National nu prea a cunoscut investitii importante. In ultimii ani de zile s-a lucrat din greu la aceasta parte. Incepand cu 2007 si pana in prezent s-au cheltuit circa 14 miliarde pentru reabilitarea interna a liceului. Procesul a fost inaugurat inca din toamna lui 2007, din fondurile guvernamentale alocate liceului nostru de catre Inspectoratul Scolar, fonduri in valoare de 520 mii lei. Noi in doar doua luni am reusit sa realizam doua sali de clasa. Consiliul Local a continuat acest gen de investitii si in anul 2008 ne-a alocat circa 800 de mii lei, bani cu care am reusit pana la noiembrie 2008 sa realizam reabilitarea interna a liceului. Trebuie sa recunoastem aici si trebuie sa exprim sincer multumiri domnului primar Gabi Ionascu, care s-a implicat in buna desfasurare a acestor investitii.

– A fost o initiativa pornita asa tam-nisam din partea primarului, sau a fost nevoie si de niste diligente?
– Nu, nu. Evident, noi am prezentat nevoile liceului, iar domnul primar, din cate stiu, a alocat fonduri pentru toate scolile si liceele din oras. Noi in 2008 am beneficiat de o suma importanta din partea Consiliului Local. Asadar, am reusit in pragul crizei economice sa finalizam reabilitarea interna a salilor de clasa, astfel incat sa fim mult mai relaxati in furtuna care se apropie, desi in continuare avem proiecte mari si vom continua cu siguranta investitiile in Colegiul National.

– Vorbiti-ne, domnule director despre materialul didactic.
– Si la capitolul material didactic am beneficiat de fonduri importante din partea ministerului, alocate noua prin Inspectoratul Scolar Judetean. In anul 2007 s-a schimbat aproape tot mobilierul din liceu. De asemenea, am reusit sa primim un nou laborator de informatica de 25 de calcularoare, numeroase videoproiectoare, laptopuri si alte mijloace de invatamant, absolut necesare.

– Atmosfera din randul cadrelor didactice cum o apreciati?
– Avem un colectiv unit, care isi urmareste interesul profesional in acest colegiu. Avem cu cine sa lucram si atunci aceasta ar fi principala noastra prioritate in buna desfasurare a actului didactic. Avem un colectiv cu experienta, sunt 51 de cadre didactice, dintre care 40 au gradele didactice 1 si 2 iar restul sunt in curs de obtinere. Acest lucru se vede in activitatea didactica a colegiului.

– Aveti cazuri de corigenti? Pentru ca, dupa parerea mea, si asta da o nota de seriozitate unei unitati de invatamant.
– Avem, sigur ca da. Sa nu uitam, cheia succesului scolar este o colaborare stransa intre scoala si familie. In momentul in care familia nu se intereseaza de copil, rezultatul se vede imediat. De exemplu, un repetent din acest an scolar este fara parinti. Acestia sunt in Italia. Este lasat singur in oras si se vede rezultatul. In schimb, am avut si multe rezultate bune. In sensul ca in urma colaborarii cu familiile am reusit sa readucem copiii in scoala am reusit sa-i punem la treaba si chiar sa obtinem rezultate frumoase cu unii dintre ei. Repet, esenta unei educatii de succes este aceasta colaborare. Chiar si cand parintele stie ca are un copil olimpic, este bine sa vina sa-l verifice.

– Mai aveti internisti aici la Colegiu? Cati mai sunt?
– La aceasta ora mai avem vreo suta de eleve cazate in internatul liceului. Cu fondurile de la Consiliul Local am reusit sa aducem o oarecare modernizare la capitolul mobilier. Suntem mai aproape de nevoile lor.

– In urma cu ani, cand nu gaseam o carte la Biblioteca Judeteana o gaseam la biblioteca dumneavoastra. Cum va descurcati cu achizitia de carte?
– Avem o biblioteca foarte bogata. La aceasta ora biblioteca noastra este cea mai bogata biblioteca din judet. Avem circa 40.000 de volume in colectiile noastre. Anual alocam zeci de milioane pentru achizitii de carte. Si eu am avut surpriza sa gasesc carti foarte valoroase, pe care nu credeam sa le gasesc intr-o biblioteca de liceu.

– In alte scoli au mai venit ajutoare si din partea unor sponsori. Ati avut si dumneavoastra situatii din astea?
– Avem o relatie buna cu sponsorii, oameni de bine ai acestui oras. Am vorbit mai devreme de elevii nostri olimpici de anul trecut. Atunci am initiat un program de premiere al acestora. Cat ar fi de bun elevul, nu se multumeste doar cu rezultatele spirituale. Vrea si o remuneratie in bani. Am reusit anul trecut, prin colaborarea cu parintii si in special cu sponsorii din acest oras, sa alocam niste premii substantiale. Cele doua eleve care au luat locul unu la nivel national au primit cate zece milioane. Apoi fiecare mentiune a fost recompensata cu cate trei milioane. Avem ca sponsori pe domnul Puchete, un sprijin substantial ni-l acorda domnul Telea Dumitru de la librariile Conte, firma Sam GPL, Avicola SA ne-a ajutat in numeroase situatii, TransMim. Vreau sa va povestesc ceva ce m-a impresionat foarte mult si cred ca merita popularizat. Domnul Pericli, patronul firmei Nick Tour, in aceasta toamna a adus un elev de-al nostru aici, in birou. Acel elev renuntase de cateva saptamani la scoala, abandonase scoala si nu mai voia sa se intoarca. Intr-o dimineata l-a gasit domnul Pericli la spalatorie la dumnealui. Copilul voia sa se angajeze. L-a luat la intrebari si apoi a venit cu el la mine ca sa ma roage sa-l primesc din nou la cursuri. S-a angajat dansul ca ii va plati abonamentul, l-a angajat pe taica’su, care era dintr-o localitatea de langa Slobozia. I-a oferi toate conditiile, numai ca acel copil sa invete. Din pacate, nu a fost el serios, a mai venit la scoala cateva saptamani, taica’su a stat la serviciu cateva saptamani, dupa care amandoi au renuntat. Ma bucura insa un lucru: avem inca principii sanatoase in aceasta comunitate.

Incheiem aici dialogul nostru cu domnul director Buzu Vitalie si nu plecam inainte de a face impreuna cu dumnealui un tur intern al liceului devenit colegiu. Pozele alaturate va vor prezenta mai bine decat niste cuvinte confortul de care se bucura liceenii de aici. Este intradevar o instituite scolara frumoasa, care continua sa dea an de an valori importante atat pentru Slobozia cat si pentru tara.
 
Oana SERBAN

1 comentariu

  1. hmmm..cred ca domnul director a uitat numele clasei care a castigat concursul organizat de Enel..11A:P, si a omis sa spuna si ca liceul are o trupa de teatru care participa la festivaurile internationale din tara (Arad) si din afara (Ungaria, Spania)…:D

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.