De 12 ani – Casa de Cultura Tandarei ramasa fara… casa

0

• Chiar daca era mai mult decat evident acest lucru, el trebuia demonstrat • Si demonstratia a fost facuta • Acum, unde e Nicu Staicovici e si Casa de Cultura • Sperante date de un Program national • Demersuri catre Ministerul Culturii si Cultelor • Se mizeaza si pe interventia noilor nostri parlamentari…

Pana in 1997, Casa de cultura din Tandarei a functionat, cum s-ar spune, in propria-i casa, chiar daca aceasta nu beneficia de toate conditiile cuvenite in locasul cu pricina. In ciuda faptului ca era aratoasa in comparatie cu majoritate constructiilor de pe vremea functionarii ei, cladirea, impovarata de ani, a devenit nu numai insalubra, dar si un pericol public, prin subrezenia-i evidenta, pentru cei care ii treceau pragul. Dealtfel, expertiza tehnica efectuata de specialisti in rezistenta constructiilor avea sa evidentieze acest lucru, fapt ce a impus renuntarea la spatiul cu pricina. Mai ales ca aceeasi expertiza a ajuns la concluzia potrivit careia nici un fel de consolidare nu ar fi dus la redobandirea rezistentei cuvenite, tindandu-se cont si de faptul ca sub acoperisul acesteia se desfasoara nu o data activitati cu aglomeratie de persoane. In plus, orice reabilitare ar fi costat mult mai mult decat o constructie noua. Or, o constructie nou e preferabila si pentru faptul ca aceasta poate fi proiectata in functie de nevoile de acum, cu altfel de perspective, ale prestatiei culturale.
Ramasa fara casa, aceasta institutie de cultura a orasului Tandarei a continuat sa functioneze, gratie preocuparii directorului acesteia, Nicolae Staicovi, sprijinit totdeauna de autoritatile politico-administrative locale. Sprijin de care se bucura tocmai prin staruinta cu care Nicu Staicovici poarta cu sine acum casa de cultura, precum melcul poarta cochilia. Dar nu in pas de melc, pentru ca institutia al carei director este Nicu Staicovici se regaseste chiar in topul activitatilor specifice ale judetului.
Pe masa de lucru a primarului din Tandarei, intre atatea si atatea proiecte in curs de derulare, se afla si acela al construirii unui nou locas de cultura. Dupa parcurgerea tuturor etapelor privind expertizarea fostei cladiri si dobandirea autorizarii unei constructii noi, ca si a terenului aferent, altul decat cel unde era amplasata vechea cladire, terenul vizat (pentru care s-a obtinut deja aprobarile de rigoare) fiind chiar in centrul civic al urbei, in umarul primariei, ultima speranta a primarului a ramas intr-un Program prioritar guvernamental destinat special promovarii unei astfel de investitii. Este vorba de Programul prioritar national pentru proiectarea si construirea de sedii pentru asezaminte culturale de drept public, in localitati unde nu exista asemenea institutii, din mediul rural si mic urban. Cum Tandareiul este un oras mic, mai trebuia demonstrat ca aici nu exista o constructie destinata institutiei culturale, ceea ce s-a si facut prin demersurile amintite. Asa ca, prin adresa nr.6202 din 26.07.2007, se trimite Ministerului Culturii si Cultelor intreaga documentatie, cu argumentele respective, si se continua asteptarea. O asteptare cu oarece temei am putea spune, numai ca, iata, si de atunci a trecut deja anul.
Dar sa speram ca noul Guvern – guvernele trec, dar hotararile guvernamentale raman, asa ar trebui sa fie, nu? – si, implicit, noul minister de resort vizat vor face ca sperantele sa fie chiar intemeiate. Mai ales ca se asteapta si un stimul de impulsionare din partea noilor nostri parlamentari, alesi uninominal…
 
Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.