Democrat liberalii cred ca Silvian Ciuperca a tras jarul pe turta lui

0

Asa cum era de asteptat, dupa impartirea bugetului pe anul 2009, aprobat de catre consilierii judeteni in sedinta de miercurea trecuta, nemultumitii au iesit la rampa.

Banii impartiti provin din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, din cota de 22% din impozitul pe venit pentru sustinerea programelor de dezvoltare locale si proiecte de infrastructura si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru drumuri judetene si comunale. Asadar, fiecare trage jarul pe turta lui, iar proiectul bazat pe propunerile lui Silvian Ciuperca, presedintele Consiliului Judetean si seful PSD Ialomita, a propus sume mai mari pentru localitatile rurale conduse de primarii Partidului Social Democrat, in medie fiecare dintre ele urmand a primi de la bugetul judetului cate 250.000 lei. Dupa cum ne dam seama, alianta de la nivel central dintre PSD si PDL, nu functioneaza si la nivelul judetului nostru, intrucat, mai putine fonduri vor alimenta bugete locale in localitatile cu primari ai Partidului Democrat Liberal, in medie 180.000 lei, si Partidului National Liberal, in medie 173.000 lei. Valoarea totala a sumelor trimise bugetelor asezarilor rurale ialomitene este de 14,3 milioane lei, in timp ce municipiilor si oraselor le sunt alocate fonduri totale de 5,9 milioane lei. 

Bugetul este mic, cheltuielile-s multe. Cazacu Marinica, liderul PDL Ialomita, sustine cauzele primarilor de aceeasi culoare. “Este clar ca banii au fost alocati pe criterii politice. Noi am reusit ca, in urma discutiilor purtate cu liderul judetean al PSD, presedintele CJI, sa-l convingem sa mai aloce primarilor PDL 4,9 miliarde de lei vechi, pentru drumuri judetene si comunale. Suntem in continuare nemultumiti… Avem primari harnici si de calitate, care au inteles ca principala sursa de finantare o reprezinta programele structurale. S-au implicat sa faca astfel de proiecte si, la momentul acesta, contrar legii, Consiliul Judetean refuza sa le finanteze, pentru ca legea obliga sa se aloce bani pentru astfel de finantari”, afirma contrariat presedintele PDL Ialomita, Cazacu Marinica. 

De asemenea, au fost nemultumiri si din cauza crearii unui fond de rezerva, de 20 de miliarde de lei vechi, bani care sunt promisi pentru finantarea proiectelor structurale. “Este clar ca acest fond de rezerva si l-a creat pentru a-l putea folosi tot pe criterii politice”, declara Cazacu Marinica.

Vorbind la concret, domnul Cazacu vine si cu exemple de localitati de culoare portocalie, care au alocate sume totale de 4,94 miliarde de lei vechi, catre 8 localitati cu primari PDL, pentru drumuri judetene si comunale. Sunt prevazute sume intre 400 de milioane si 1,05 miliarde de lei vechi pentru localitatile Boranesti, Ciocarlia, Ciulnita, Grivita, Maia, Milosesti, Platonesti si Sarateni.

Fondul de rulment constituit la nivelul CJI, fond care insuma la sfarsitul anului trecut 131 de miliarde de lei vechi, este catalogat drept o greseala, intrucat in momentul alocarii de fonduri Guvernul ia in calcul si sumele de la fondul de rulment. Adica, cu cat sunt mai multi bani la fondul de rulment, cu atat vom primi mai putini de la Guvernul Romaniei. “Eu cred ca acesti bani trebuie folositi, pentru ca ialomitenii sa beneficieze de lucrarile finantate cu aceste sume, pentru ca, pana la urma, sunt banii ialomitenilor”, adauga liderul PDL Ialomita.

Daca bugetul va ramane in continuare rosu, membrii PDL si, in speta, primarii direct afectati vor fi nemultumiti si vom fi din nou martorii scandalurilor iscate din cauza acestei imparteli.

Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.