Doi copii din Fetesti, loviti de boala saraciei – TBC-ul

0

Este vorba despre copii mai mici de patru ani. Cu un grad crescut de iresponsabilitate, una dintre familii, care locuiste in cartierul Vlasca, nu vrea sub nici un chip sa il interneze pe micut pentru a incepe, sub supraveghere medicala, lupta impotriva TBC-ului.
Luna trecuta, la Fetesti o persoana diagnosticata cu tuberculoza a murit. Au mai ramas sapte persoane inregistrate in evidentele Dispensarului TBC. Printre acestia se numara si un elev de liceu. Medicul pneumoftiziolog Cristiana Maritoiu de la Dispensarul TBC Fetesti a specificat ca printre cauzele Tbc-ului se numara nivelul scazut de trai si nerespectarea recomandarilor medicale. Mizeria este de asemenea, una dintre principalele cauze ale imbolnavirii de tuberculoza. Se spune ca Fetestiul este un pol al saraciei. Ceea ce nu pot sa inteleg este de ce ii persista si eticheta de oras insalubru. Se fac eforturi de infrumusetare a cartierelor, de curatare a strazilor, de strangere a cainilor comunitari si transportarea lor in adaposturi special amenajate, numai ca rezultatele intarzie sa apara.
Cazurile de TBC care se inregistreaza luna de luna la Fetesti fac deja parte din viata comunitatii. Teama de boala ii face pe unii semeni sa ii evite pana la marginalizare pe tuberculosi. Medicul pneumoftiziolog Cristiana Maritoiu de la Dispensarul TBC Fetesti a mai specificat ca bolnavii sunt scosi din mediul social pe perioada tratamentului, iar cand revin nu mai prezinta risc de contagiere si nu trebuie marginalizati, cu aceasta problema confruntandu-se in special elevii.
In lunile de toamna si in cele de primavara cazurile de tuberculoza se inmultesc, iar specialistii se asteapta la o crestere a numarului de bolnavi in urmatoarea perioada.
De la inceputul anului si pana in prezent, la Fetesti s-au inregistrat peste 45 de cazuri de TBC.
 
Adela Simona GHERGHE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.