Eleva Diaconu Denisa-Mihaela, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Carol I”, Fetesti, insotita de profesorul indrumator Georgeta Vasile, a participat la Olimpiada internationala de limba, literatura si cultura romaneasca ce s-a desfasurat, anul acesta, la Bucuresti, in perioada 21-24 mai si a obtinut Premiul III.
La faza din acest an, au fost doua probe: pe 22 mai proba de lucru in echipa, ce a constat in realizarea unui proiect jurnalistic, mai precis, in elaborarea, in echipa, a unui eseu cu tema „Respectul pentru valorile celuilalt”. Eseul a fost conceput si redactat ca si cum va fi publicat intr-un ziar romanesc din tara sau din strainatate si a fost sustinut in fata comisiei de evaluare de catre un reporter desemnat de echipa.Denisa a facut parte din grupa a 6-a, si a reprezentat Romania, ceilalti elevi fiind din Serbia, Germania, Franta si Republica Moldova . Din totalul de 60 de puncte, echipa a obtinut 46, clasandu-se pe locul 4.
Pe 23 mai s-a desfasurat proba scrisa individuala, care a continut 5 exercitii de gramatica, un subiect de literatura ce a avut ca text-suport Craii de Curtea-Veche, de Mateiu Caragiale si, al treilea subiect, viza realizarea unui eseu argumentativ, pornindu-se de la un fragment din opera Raspuns unui prieten indepartat, de Constantin Noica. La aceasta proba, Denisa a obtinut 108 puncte din 120, clasandu-se pe locul al 3-lea.
Profesorul indrumator Georgeta VASILE povesteste: „Este a 3-a participare a mea la Olimpiada internationala de limba, literatura si cultura romaneasca, prima a avut loc in urma cu 4 ani cand eleva Georgiana Bedivan a obtinut mentiune si 2 premii speciale, a doua a fost cea de anul trecut cand am atins apogeul carierei mele, deoarece aceeasi eleva pe care am pregatit-o a luat locul I in lume si 2 premii speciale, iar anul acesta Denisa DIACONU a obtinut locul al II-lea, care desigur, m-a bucurat foarte mult si nu in ultimul rand, Fetestiul, acest orasel despre care colegii straini – pana in urma cu 4 ani nici nu stiau ca exista. V-am marturisit la vremea respectiva ca am fost intrebata de o profesoara de romana din Ucraina unde se afla pe harta orasul meu.
La aceasta olimpiada am participat atat ca profesor indrumator al Denisei DIACONU, dar si ca membru in comisia centrala de evaluare, fiind numita de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii ca urmare a rezultatelor obtinute pana acum in cariera didactica.Am fost onorata de acest statut si am cunoscut oameni valorosi din intreaga lume, nu stiu cati dintre noi au prilejul sa le fie alaturi intr-un astfel de context. Am fost emotionata cand i-am cunoscut pe criticul literar Alex Stefanescu si pe Liviu Papadima, presedintele executiv al Olimpiadei, pe doamna conf. Univ. dr. Mariana Norel, secretarul stiintific al Olimpiadei. De asemenea l-am reintalnit cu bucurie si emotie pe profesorul Ion Berlovan din Banatul sarbesc, un impatimit al olimpiadei si un iubitor al traditiilor romanesti pe care le conserva in strainatate, sadindu-le in inimile romanilor de acolo. Ce sa ca mai spun, m-am simtit mandra ca sunt romanca si spun asta fara fals patriotism!” spune cu emotie prof. Georgeta VASILE.
La randul ei, olimpica Denisa DIACONU ne impartaseste primele impresii: „Olimpiada internationala de limba, literatura si cultura romaneasca de anul acesta a fost pentru mine o experienta noua si, totodata, o lectie de viata. Am pornit la drum alaturi de emotiile ce-mi acaparau spiritul, dar am intalnit sprijinul persoanelor dragi, ceea ce a facut sa fie totul mai simplu. A sti inseamna, printre altele, a comunica, iar a comunica presupune aducerea la un nivel superior de constiinta pe noi insine.
Atmosfera a fost una placuta; alaturi pe elevii romani si de cei de alte nationalitati am petrecut momente inedite, cultivand sentimentul de apartenenta la o entitate culturala.
Subiectele au avut caracter inovator, dar au fost accesibile. Una din temele propuse nu a fost pe gustul meu, insa am incercat sa ma adaptez.
Rezultatul a fost bun, dar evolutia consta tocmai in a-ti dori mai mult. Sunt pregatita sa o iau de la capat anul viitor, sa urc mai sus pe scara infinita a cunoasterii. Mentionez ca nu as fi ajuns astazi aici fara ajutorul doamnei profesoare de limba romana, Georgeta Vasile, un real mentor si, indubitabil, o profesionista. Doresc fiecarui elev sa intalneasca pe calea realizarii lor persoana care sa-i indrume, sa-i motiveze, sa-i invete si care sa aiba incredere in ei neconditionat. Toate aceste valori le-am intalnit in profesoara mea; desi un cuvant simplu precum „multumesc” nu transpune intru-totul realitatea, voi spune doamnei cu admiratie: Va multumesc!”
Le multumim si noi tuturor celor care prin rezultatele pe care le obtin, creeaza o imagine favorabila Fetestiului. Eu una, cu siguranta, voi evita sa mai afirm ca Fetestiul este un oras in care nu se intampla mai nimic. Important este sa ne cunoastem valorile si sa le oferim locul de cinste pe care il merita!
Adela Simona GHERGHE