Fierbinti – De la ceea ce sta scris la intrare la ceea ce se poate citi in interior

0

Bugetul orasului Fierbinti de anul acesta este mult mai mic decat cel de anul trecut, cifrandu-se la 3,5 miliarde lei (lei vechi), fata de 8,7, suma careia i s-au mai adaugat, prin hotarari guvernamentale, inca vreo 4 miliarde. Se mai asteapta niste rectificari, dar e greu de presupus ca acestea vor aduce un plus in conditiile in care minusul este mai mult decat evident. 

Practic, banii de la buget, sunt bani de supravietuire administrativa si nicidecum bani destinati administrarii. Adica, actiunilor edilitar-gospodaresti de care are atata nevoie aceasta asezare trezita peste noapte purtand tichia de margaritar a orasului. 

O comuna din judetul Ilfov, bunaoara, judet vecin, este vorba de comuna Gradistea, cu gospodarii carora primarul orasului Fierbinti se afla in relatii de amicitie, are un buget de vreo 26 de miliarde de lei, la o populatie de 3000 de locuitori… “Nu e vorba de culoare politica, spune dl. Iuksel Iusein, nu vreau sa insinuez acest lucru, subliniez doar o frantura din realitatea inconjuratoare, realitate din care facem si noi parte…” 

Dar, intr-un fel, aparte, lasa sa se inteleaga dl. primar, pentru ca, oras fiind, Fierbintiul nu are o retea de apa bine pusa la punct, ea fiind, de fapt, si destul de redusa fata de necesitati, nu are canalizare, nu are statie de epurare iar arterele de circulatie au fost asa cum au fost… 

Primarul nu a facut prea multe promisiuni in campania electorala si cu atat mai putin promisiuni necugetate, asa ca aici se actioneaza, pur si simplu, in functie de realitatea ce i-a fost harazita edilului de acum al urbei, fara reprosuri, fara resemnare si fara mize pe nu se stie ce minuni. 

Adica, asta e realitatea, aici trebuie sa actionam. Traind aici, stim ce avem de facut. 

Se mizeaza pe masterplan, se mizeaza pe asociere, pe programe ADR, dar si pe forte proprii. Pentru ca important este nu ce sta scris la intrarea in Fierbinti, ci ceea ce se poate citi in interior. Asta va conta in final. 

Iata, strazile au inceput sa prinda alt contur. Doua treimi au fost deja pietruite, din iunie urmand a se declansa pietruirea si pentru treimea care a ramas. Tot in realizarile acestui prim mandat al primarului Iuksel Iusein si a echipei sale se inscrie si iluminatul public. Iluminat despre care, iata, pus in relatie cu banii, caci de la bani am pornit, se vorbeste altfel. Factura pe lunile ianuarie si februarie din acest an, luni de iarna, cand consumul de energie electrica este mult mai mare, noptile fiind mai lungi, facturile, asadar, arata ca s-a cheltuit mult mai putin decat anul trecut, in aceeasi perioada, in conditiile in care numarul lampilor de iluminat a crescut substantial. Deci, cu bani mai putin, lumina mai multa. 

Si daca lucrurile vor merge asa cum sunt gandite, cum sunt asezate pe hartie, perspectiva poate aduce si sursa de gaze la Fierbinti. Si, odata cu punerea la punct a infrastructurii, nici investitorii nu vor mai ocoli asezarea, mai ales ca aceasta se bucura de un amplasament destul de favorabil. Dar si de forta de munca suficienta si capabila sa sustina initiativele. 

Orasul trebuie sa prinda contur. Si, prinzand contur, mai spune primarul, e nevoie sa-si redobandeasca si ceea ce a pierdut. Ceea ce i s-a luat, de fapt. Este vorba de spital. Cladirea in care a functionat candva spitalul a fost reabilitata, fiind una de invidiat in tara si pe masura celor europene. De la Consiliul Judetean s-a promis, cum s-a promis si de la ministerul de resort, a promis si dl. senator Mihaita Gaina, primarii din teritoriu au incheiat un protocol de sustinere financiara, conditii sunt, asa ca… 

Asa ca nu se mai pune problema banilor, spre a incheia tot cu banii. 

 Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.