Finantari nerambursabile prin Regio pe axa NICI UN PROIECT DEPUS

0

Cum se stie, in Romania au fost infiintate asa-zisele euroregiuni. Nu regiuni administrativ-teritoriale in sensul propriu al cuvantului, ci regiuni de dezvoltare. Una dintre acestea se numeste Sud Muntenia, regiune din care face parte si judetul nostru. De fapt, Agentia de Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, in sfera careia de activitate se afla si judetul nostru. Practic, este vorba de o asociere menita sa dea mai multa forta decizionala si financiara in gestionarea si promovarea unor proiecte de dezvoltare regionala, dar si locala, tinand cont de faptul ca Agentia poate solicita finantari nerambursabile (fonduri europene, deci) printr-un Program Operational Regional, Regio, cum i se mai spune.
Saptamana trecuta a avut loc sedinta ordinara a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Sud Muntenia, sedinta ce s-a desfasurat la Slobozia. Cu acel prilej ni s-a oferit un document pe care il avem acum in fata si din care incercam sa descifram ce s-a vrut acel Program Operational, acel Regio, si ce s-a dovedit a fi. Sau, altfel spus, cum se reactioneaza fata de acest Program. Este vorba de – redau titulatura exacta a documentului – Situatie proiecte depuse in cadrul Regio (Programul Operational 2007-2013) – 19 februarie 2009.
Aici se consemneaza numarul proiectelor depuse, ca si al celor respinse, subliniindu-se ca au fost si situatii de renuntare la proiectele depuse. Mai departe, se prezinta situatia proiectelor depuse pe cele 5 axe ale Regio, „care se afla in diferite etape ale procesului de evaluare…”
Sa citim impreuna:
Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere (buget 197,96 mil. euro), Domeniul 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbana. NICI UN PROIECT DEPUS LA NIVELUL REGIUNII SUD MUNTENIA.
Axa prioritara 3: imbunatatirea structurii sociale (buget 93,56 mil. euro) domenii majore de interventie. Domeniul major de interventie 3.1. Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate – 24,70 mil. euro. NICI UN PROIECT DEPUS. Domeniul major de interventie 3.2. Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale – 14,16 mil. euro. NICI UN PROIECT DEPUS. Domeniul mojor de interventie 3.3. imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta – 14,16 mil. euro. NICI UN PROIECT DEPUS.
Axa prioritara 4: Sprijinirea mediului de afaceri regional si local (buget 113,22 mil. euro). Domeniul major de interventie 4.1. Dezvoltare durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala.
Un singur proiect depus si retras ulterior de aplicant. Enumerarea continua, dar nicaieri nu am gasit alaturi de cuvantul solicitare si… finalizare. Ceea ce inseamna ca nu doar interesul pentru accesarea fondurilor europene e discutabil, ci si drumul catre dobandirea acestora e de discutat…
 
Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.