– Cum va explicati faptul ca sunteti perceput ca un om cu verticalitate, desi sunteti un politician activ si mereu in vizorul presei?
– Eu cred ca lucrurile au o legatura intre ele, pentru ca verticalitate nu trebuie numai in viata de zi cu zi, verticalitatea trebuie si in politica si eu mi-as dori sa traiesc intr-o tara in care politicieni toti sa fie verticali, unde politicienii sa se tina de cuvant si in campaniile electorale, sa se zbata sa realizeze si promisiunile lor sa fie in concordanta cu niste realitati, pentru ca, totusi, suntem o tara europeana si avem nevoie de oameni civilizati. Dupa mine verticalitatea tine de o anumita tipologie de civilizatie si Romania a fost o tara Europeana, are o experienta interbelica in aceasta zona. Intradevar, am avut o pata in istorie a tarii. Eu cred ca electoratul ar trebui sa avizeze prin votul lor numai oamenii care sunt verticali.
– Sa ne intoarcem putin in timp, la 30 noiembrie si in perioada imediat urmatoare a alegerilor, si vreau sa va intreb cum va explicati faptul ca Partidul National Liberal, care a fost curtat cu insistenta si de PSD si de PDL, in cele din urma a ramas in opozitie si de ce nu au fost consultati si sefii de filiale?
– Aici este vorba de momentul politic al celor care conduc atat partidul la varf, adica al presedintelui si al biroului national. Dupa mine, a fost, sa zicem, catastrofal politic, pentru ca daca ar fi obtinut un rezultat mai slab atunci sigur ca meritam trecerea in opozitie, dar pentru ca rezultatul obtinut de Partidul National Liberal, un partid care a fost la putere, a fost intr-o continua crestere, a acumulat procente desi eram intr-un moment in care am condus tara, situatie in care de obicei partidul care conduce pierde procente. Dar Partidul National Liberar, prin perfomanta pe care a facut-o la guvernare, a acumulat procente. Aici este vorba numai de managementul politic. Eu cred ca s-a facut o greseala. Au fost consultate doar organizatiile mari, celelalte nu. In aceste conditii, cei care au condus partidul trebuie sa isi asume si raspunderea si cu siguranta vor da un raport in fata congresului si congresul va hotara daca mai merita, daca sunt buni, daca sunt verticali, asa cum spuneati mai inainte, ca sa conduca sau nu partidul.
– Partidul National Liberar filiala Ialomita ce tactica aplica in aceasta perioada?
– Eu cred ca trebuie sa ramana pe aceleasi coordonate de civilizatie, pentru ca eu sper ca Partidul National Liberar in politica din Ialomita din ultimii ani a adus nota de civilizatie de care avem nevoie in politica, trebuie sa ramana, trebuie sa consemnam greselile pe care le fac guvernantii, dar in acelasi timp sa surprindem si cu solutiile pe care noi putem sa le luam, solutiile pe care noi le-am promovat si diferenta care sa si facut in aceasta perioada, pentru ca strategia liberara a fost aceea de a scade taxele si impozitele, pe cand actuala guvernare are o alta strategie, sa creasca taxele si impozitele si cu siguranta vom vedea, probabil dupa 6 luni, ca veniturile vor scadea. Eu sunt convins ca economia ialomiteana nu este intr-o recesiune. Eu cred este vorba despre un efect psihologic care a fost prost administrat de catre actuala conducere.
– Si cateva ceva despre liga alesilor locali, recent consituita de opozitie.
– Liga alesilor locali a exsistat si inainte, dar a fost mai putin functionala, pentru ca erau la putere si aveau intalniri punctuale. In aceasta perioada de opozitie, firesc ca liga alesilor locali sa functioneze, sa fie mai stransa sa aiba un program de functionare mai coerent, pentru ca pana la urma este vorba de promovarea unor programe ale autoritatilor locale. In aceasta perioada trebuie sa fim constienti ca aceste programe vor trebui sa fie consolidate de proiecte si programe in special cu finantare externa.
– Sunteti un politician cunoscut, va ganditi, ca obiectiv imediat, sa candidati pentru un fotoliu de europarlamentar?
– NU. Fotoliul de europarlamentar nu este un post care sa fie in concordanta cu viziunile mele, pentru ca eu sunt un om activ si ar fi fost foarte greu ca de dimineata pana seara sa stau pe un scaun in parlament si sa fie zile intregi in care chiar nu se intampla nimic. Eu nu puteam sa fac lucru asta. S-ar fi facut din mine un parlamentar care eram predispus sa chiulesc, pentru ca nu accept sa treaca o zi fara sa faca ceva.
– Mai vroiam sa va intreb ce a lasat pana acum Gheorghe Petre in politica ialomiteana?
– Eu sper sa fi lasat o nota de civilizatie, sa fi lasat nota de bun simt care trebuie sa o aiba omul politic, adica in primul rand promisiunile sa fie in concordanta cu faptele. Sper sa fi lasat o anumita atitudine pozitiva, pentru ca fiecare dintre noi avem o gandire pozitiva in ceea ce facem in fiecare zi, avem nevoie de o nota de optimism si sper sa fi lasat totusi o atitudine de coeziune politica intre campaniile electorale, pentru ca absolut toti sunt cetateni in primul rand ai acestui judet si intre campaniile electorale trebuie sa ne unim si sa facem un efort pentru dezvoltarea economica a judetului si nu numai a judetului. Da, sper sa fi lasat si o nota de optimism si de perspectiva de bunastare pentru toata populatia.
– Inspectoratul Scolar Ialomita a fost la inaltime in toata aceasta perioada. O spun cadrele didactice, care s-au bucurat de sprijin in aceasta perioada.
– In primul rand, dincolo de partea de investitii eu am vrut sa schimb imaginea cadrului didactic, pentru ca pana la urma cadrele didactice au fost, sa spunem, stalpii intelectuali ai societatii si in ultimii ani aceasta imagine, datorita unui management prost al inspectoratului scolar, s-a degradat in ansamblu si ca vizune. Mi-am propus sa redau demnitatea si cred ca in buna masura am reusit acest lucru. Apoi al doilea pas a fost ca modul prin care sa conduc inspectoratul scolar sa nu fie unul dictatorial, pentru ca oamenii acestia sunt oameni cu o buna pregatire profesionala. Ei sa fie aceia care sa isi asume raspunderea pentru lucrurile pe care le fac si cred ca am reusit si lucrul acesta sa il fac. Bineinteles, al treilea lucru, asa cum va spuneam si dumneavoastra, exista o perioada in care am putut sa aduc fonduri in judetul Ialomita pentru investitii si sper ca am reusit sa iau hainele groase dupa elevi si manusile din maini, asa fel incat iarna sa poata sa traiasca in unitatile scolare in conditii civilizate, adica sa aiba lumina suficienta,sa aiba caldura, sa aiba niste spatii adecvate, unde elevii sa aiba un confort pentru un proces educational care poate sa duca la performante. Inca nu au dus la performanta, dar care sa duca la performanta.
– Si o ultima intrebare: cine credeti ca va fi noul prefect al judetului Ialomita pentru o perioada mai indelungata?
– Intrebarea asta nu trebuie sa mi-o puneti mie, pentru ca nici nu am aceasta posibilitate sa raspund, dar o sa raspund cum pot eu. Cu siguranta noul prefect va fi un personaj politic din actuala coalitie, ori de la PSD ori de la PD. Conventiile se fac intre cele doua partide si bineinteles ca noi, care suntem in opozitie, nu putem decat sa respectam ceea ce decid ei. M-ar bucura sa fie un om de actiune, care sa poata sa conduca cu fermitate treburile in judetul Ialomita, mai ales in aceasta perioada care este un pic confuza economic.
Adrian MERLEA