Inmatriculare electorala

0

Scena politica romaneasca ofera spectacole dintre cele mai diverse si, in marea lor majoritate, originale. Spectacolele sunt, in general, de valoare discutabila, comedii de duzina, vodeviluri, dramolete, eventual tragicomedii, dar cu un real succes la public prin prestatia fara seaman a actorilor care, intr-adevar, joaca in piesa X sa spunem, dar, de fapt, ei sunt din alta piesa, intelegeti? Si nu e vorba de o dedublare, cum ar fi tentati probabil psihanalistii (sau, poate, psihiatrii) sa o catalogheze, ci de un har actoricesc original, intrucat ceva se prezinta a fi altceva, dar, in fapt, acel ceva nu este deloc altceva. Ba acel ceva se consolideaza si mai si, ramane, cum zice romanul, si mai bine batut in cuie. 

Sa vorbim, bunaoara, de alegerile europarlamentare. Cum se stie, in cazul acestora suportul candidaturii este lista. Lista de partid. Ai sansa sa fii trecut pe lista, poti spera la un loc in Parlamentul European, daca, fireste, electoratul a stampilat favorabil lista partidului respectiv. Si daca pe lista esti plasat pe un loc eligibil, alegerea deja s-a si produs. Ei bine, pe o astfel de lista de partid a fost trecuta si Domnisoara X (nume prea cunoscut pentru a mai fi si consemnat), domnisoara care avea sa se retraga din motive personale de pe acea lista (se pare ca tatal ei, care era si tatal acelui partid, ar fi fost acuzat de nepotism), renuntand si la calitatea de membru (cu inalta functie chiar) al formatiunii politice respective. 

Asadar, nu mai vorbim de un candidat pe o lista de partid, ci de un candidat independent. Candidatul va avea, dupa propria-i marturisire, si un insemn electoral. Insemnul consta in literele aflate pe numarul masinii sale de inmatriculare. inmatricularea electorala respectiva presupune insa si strangerea unui numar apreciabil de semnaturi, 100.000 spune legea . Data pana la care acele semnaturi trebuie stranse e destul de aproape. Va fi greu, dar, cu siguranta, prietenii, fostii colegi de partid, ii vor sari in ajutor si semnaturile vor fi stranse. Asa ca acum discutiile nu se vor mai purta in jurul favorizarii Domnisoarei pentru trecerea sa pe lista, ci in jurul favorizarii ei in strangerea semnaturilor cu pricina, mai ales ca nu oricarui independent, fara de partid deci, i se ofera sansa de a fi ajutat in demersul sau de niste membri de partid, nu? 

Va veni momentul alegerilor. Unde vor pune stampila membrii partidului din care a plecat candidatul independent, pe buletinul Domnisoarei sau pe buletinul cu sigla partidului ai caror membri sunt? Caci lista cuprinde candidatii proprii pentru europarlamentare si partidul respectiv are in acest sens un interes major, chiar mult mai mare decat al Domnisoarei… 

Vedeti cum ceva devine altceva si cat de interesant devine spectacolul? Nu prin textul piesei, caci piesa se stie – are chiar si un titlu, “inmatriculare electorala” – , ci prin jocul actorilor. Bine, bine, veti spune, dar, intre actori, ne numaram si noi, adica, eu care scriu aceste randuri sau dumneavoastra care, eventual, le cititi. Sa fim seriosi, nu mai avem electorat. Participarea de pana acum la urne (participarea din ultima vreme, mai bine spus) a demonstrat ca nu mai avem alegatori, ci tot actori. Adica, aceia care voteaza si aceia care asista la vot, de regula la televizor. Prin urmare, alegerile insesi se constituie in spectacol, cu scena si scenografie, regie, actori, culise si alte cele cuvenite spectacolului. Pai, bucurandu-te de astfel de spectacole, precum “inmatriculare electorala”, nu uiti si de foame si de sete si de pensie (pensie-pensie, nu doar cea alimentara) si chiar de serviciu?…  

Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.