Inmormantarea Parintelui Episcop Damaschin Coravu a avut loc duminica, in prezenta a peste trei mii de credinciosi

0

“Hristos este viata si izvorul vietii noastre… cand cineva drag noua moare, cand ne aflam in fata trupului neinsufletit, acceptam rational acest lucru, dar in adancul fiintei noastre ne apare ca imposibil de primit ca cel sau cea care a existat, cel sau cea care a avut o prezenta atat de personala, unica si atat de concreta, sa nu mai existe, sa dispara. Si acest adanc al simtirii noastre este just. Dumnezeu nu a creat moartea, El a creat viata…”. Asa cuvanta Prea Sfintitul Damaschin Coravu in cadrul slujbei Pastorale invierea Domnului, acum cateva zile.

Ca arhipastor al Eparhiei Sloboziei si Calarasilor – ales de catre Colegiul electoral bisericesc la data de 24 februarie 2000 si intronizat la 25 martie 2000, la praznicul Bunei Vestiri, in Catedrala episcopala Sfintii Voievozi din Slobozia – a desfasurat o bogata activitate pastoral-liturgica si social-misionara, printre care se numara si inceperea lucrarilor de pictura si finalizarea lucrarilor de construire la Catedrala episcopala din Slobozia.

Pana la alegerea unui nou episcop al acestei eparhii, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane va fi cel care va fi loctiitor de episcop al Sloboziei si Calarasilor.

Placut fiind lui Dumnezeu, Domnul l-a iubit si fiindca traia intre oameni, l-a mutat de pe Pamant… Sufletul lui era placut lui Dumnezeu, pentru aceasta Domnul s-a grabit sa il scoata din mijlocul rautatilor..

Un om plin de smerenie, o adevarata valoare a ortodoxiei romanesti! Asa ar putea fi tradus ceea ce s-a intamplat cu Prea Sfintia Sa Damaschin. 

Nu se gasesc cuvinte care sa ne ajute sa descriem ceea ce a fost P.S Damaschin!

Potrivit credintei populare, prima saptamana de dupa Pasti este considerata Saptamana Luminata, iar despre cei care mor in aceasta perioada se crede ca sunt alesii de Dumnezeu si “se duc in Rai nejudecati” pentru a sta de-a dreapta Tatalui.

Duminica, 26 aprilie 2009, la Catedrala Episcopala “Sfintii Voievozi” din Slobozia, in prezenta unui impresionant sobor de preoti si ierarhi, precum si a unei mari multimi de credinciosi a avut loc slujba de inmormantare a celui care a fost, de la 24 februarie 2000, Episcop al Sloboziei si Calarasilor.

Slujba de inmormantare a fost oficiata de catre Patriarhul Romaniei, Daniel. De asemenea, au mai participat, alaturi de alti 13 inalti ierarhi ai Ortodoxiei Romane, inaltpreasfintitul Ilarion al Durostorumului, Bulgaria, Mitropolitul Iosif, mitropolitul intregii Europe de Vest si Meridionale (cu sediul la Paris, care duce o intensa si rodnica activitate misionara, printre altele, infiintand in anul 2008 Episcopia Ortodoxa a Spaniei si Portugaliei, cu sediul la Madrid), zece preoti slujitori din cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, autoritati locale, oameni de cultura din Ialomita, Calarasi si din judetele invecinate, precum si peste trei mii de credinciosi.

La finalul slujbei de inmormantare care a avut loc dupa Sfanta Liturghie, personalitatea Parintelui Episcop Damaschin a fost evocata de catre preotul Dumitru Paduraru, consilier admnistrativ al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor, de Silvian Ciuperca, presedintele Consiliului Judetean Ialomita, de Gabi Ionascu, primarul orasului Slobozia, de inaltpreasfintitul Ilarion al Durostorumului, dar mai ales de Patriarhul Daniel, care a evidentiat vocatia de pastor, teolog harnic si smerit a vrednicului de pomenire Damaschin Episcopul. 

Iata ce au spus reprezentantii clerului, prezenti la inmormantare:

“Pentru mine personal a murit un sfatuitor, un povatuitor, un tata bland, asa cum trebuie sa fie parintii. Intreaga Episcopie, credinciosii din cele doua judete pe care le-a pastorit au pe cine regreta. Intreaga Biserica Ortodoxa Romana este in doliu. Dumnezeu sa-l odihneasca cu sfintii Sai in veci”.

“Regretele sunt imense, este o pierdere mare pentru Biserica Ortodoxa Romaneasca, pentru intreaga comunitate din Slobozia si Calarasi si cred ca a disparut un factor de echilibru extraordinar in aceasta zona. Personalitatea Episcopului Damaschin Coravu este uriasa. Aproape tot ce s-a facut in ultimii zece ani in aceasta regiune poarta pecetea si marca acestui mare om al Bisericii Ortodoxe Romanesti. Regret enorm aceasta disparitie, pentru ca Episcopul Damaschin mi-a fost o persoana foarte apropiata si as putea spune ca mi-a fost chiar un duhovnic.”

“A fost foarte frumos, in astea doua zile, a venit tot orasul sa se roage. Foarte multi crestini au venit sa-l vada pe Preasfintitul Damaschin.”

Printr-o coincidenta divina, Episcopul Damaschin s-a nascut la ceas de sarbatoare pe 14 septembrie 1940, de Ziua Crucii, si s-a stins in seara zilei de Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta. 

In spital fiind, Episcopul Damaschin Coravu, isi planificase sa slujeasca in ziua in care a fost inmormantat, acasa in Catedrala Episcopala de la Slobozia. Nu stia atunci, ce sobor mare va avea.

Prea sfintia sa DAMASCHIN a fost inmormantat duminica, in pronaosul catedralei episcopale, intr-o cripta special zidita pentru ctitori.

 Oana SERBAN 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.