Interviu cu doamna Maria Petre, candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European

0

– Se stie deja ca dumneavoastra veti candida ca independent la europarlamentare. Pornim discutia noastra cu o intrebare transanta: cum au privit colegii din organizatia judeteana a PD-L gestul dumneavoastra?

– S-a intamplat sa fim impreuna, cea mai mare parte dintre colegii mei, cea mai mare parte dintre membrii Biroului Permanent Judetean in momentul in care s-a luat de la centru decizia, absolut aberanta in opinia mea, de a fi trecuta pe un loc neelegibil. Ce ma ajuta foarte mult este faptul ca nu doar colegii mei despre care v-am vorbit, ci aproape toti colegii mei din Parlamentul European, indiferent de partidul politic din care fac parte, au avut aceeasi reactie: “Este inadmisibil, este de neacceptat ce fac ai vostri”, imi spuneau colegii din alte partide. Adrian Severin chiar imi spunea la un moment dat, in discutia in care imi descria cat de indignat este privind aceasta decizie, imi spunea: “Maria, uite, raportul tau public de activitate l-am dat Delegatiei PSD din Parlamentul European, l-am dat ca model, ma uitam pe imaginile pe care le ai in raport si mi-am adus aminte din fiecare imagine de toate actiunile de reprezentare a Romaniei pe care le-ai avut aici.” Numai ca nu m-ar fi ajutat nici in acest moment, nu m-ar fi ajutat nici mai departe starile acestea de revolta, de indignare pe care le genereaza un asemenea act de nedreptate. Ce s-a intamplat mai departe este impresionant pentru mine, pentru ca am trecut in partea a doua de relatii interumane foarte bune, am simtit ca nu sunt singura in demersul meu, ca am o groaza de prieteni care inainte erau doar colegi de partid si ca fiecare lucreaza pentru a iesi din acest blocaj. Este un lucru foarte bun. Am avut de asemenea bucuria sa am reactii foarte bune de la intreaga retea a femeilor din PDL, care au constat si ele in momentul in care aceasta decizie a fost luata, ca de fapt femeile din PDL nu conteaza decat atunci cand avem de munca, atunci cand avem de facut actiuni, atunci cand avem de facut proiecte speciale si atunci cand avem campanii in care ele au luptat tot timpul. Toate aceste lucruri mi-au dat curaj sa merg mai departe pentru ca ceea ce mi-am asumat e un demers destul de greu, dar m-am gandit din prima secunda nu la mine. Problema nu e a mea, problema nu e orgoliul ranit al Mariei Petre, problema e ca am inteles mai bine ca niciodata, e greu sa intelegi atunci cand conduci un partid, asa cum am facut-o eu multa vreme, sau cand esti demnitar ales pe lista unui partid, de ce nu vin romanii la vot. In acel moment am inteles mai bine decat fiecare din cei mai bine de 70 la suta dintre romanii care nu mai vin la vot de ce nu mai vin. Vreau sa dau acestor oameni o sansa si eu sunt sigura ca voi reusi sa-i determin sa participe.

– Cu ce argumente au venit cei de la centru pentru decizia lor?

– Mi s-a explicat un lucru care, pana la urma, il revolta pe fiecare ialomitean, pe fiecare din colegii mei care fac parte din structura, din reteaua PDL Ialomita, ca s-a mers pe un calcul aritmetic, care a insemnat sa adunam rezultatele ultimilor alegeri parlamentare cu cele de la alegerile locale din 2008, s-au impartit la doi si din aceste criterii acolo s-ar fi clasat Ialomita. In opinia mea, e de doua ori mai abuziv, pentru ca singurele rezultate care contau intr-o asemenea decizie, daca ea se baza pe rezultate, la alegerile precedente, ar fi trebuit sa fie rezultatele la ultimele alegeri pentru Parlamentul European. Avem de-a face din nou cu un vot de lista, avem de-a face din nou cu un vot care merge direct cu situatia de situatia concreta, eram si sunt singurul ialomitean care e deputat in Parlamentul European. In egala masura am aproape toata regiunea in sprijin, daca ne raportam la faptul ca si judetul Calarasi a sustinut si de data aceasta candidatura mea, care e cel mai mare judet din regiune, dincolo de sustinerea pe care toata lumea o stie, de la organizatia de femei. Aceste lucruri, din pacate au fost omise din criteriile de selectie a candidatilor. Cel mai caraghios lucru care s-a intamplat e ca noua ni s-au cerut niste rapoarte, a existat o comisie care sa evalueze rezultatele muncii noastre si ea, de fapt, nu a contat in nici un fel in ordinea pe liste, in ultima instanta. Pentru ca daca ar fi trebuit sa fie pe rezultate, uitati-va la cati oameni n-au nicio legatura cu partidul si s-au trezit in fruntea listei, pe de-o parte, pe de alta parte nu au nicio legatura cu Parlamentul European si vor trebui sa lupte, asa cum am facut-o si eu cand eram observator.

– Care au fost reactiile celor din conducerea centrala a partidului cand v-ati anuntat candidatura independenta?

– Am primit doua tipuri de reactii. Cele mai multe au fost reactii de sustinere si au fost in primul rand de la colegele mele din Organizatia de Femei. Am primit si apeluri de tipul: “Maria, iti risti cariera politica, atentie, puteai sa beneficiezi de ceva in guvernarea nationala, un om ca tine nu e cazul sa faca asa ceva.” Ce ma intereseaza cel mai mult sunt reactiile de sustinere care au fost multe.

– Chiar credeti ca va riscati cariera politica, astfel?

– Nu cred in nici un fel ca-mi risc cariera. Nu cariera mea a contat in acest demers in clipa in care am luat aceasta decizie. Recunosc ca am fost si eu destul de afectata in primele clipe, e normal, muncesti o viata intreaga in acelasi loc, muncesti corect in ceea ce priveste interesele publice, si deloc cu gandul la tine. In prima clipa am fost mahnita, mi-au trebuit si mie asa cam o noapte pana sa iau decizia daca sa merg mai departe sau de a ma limita sa protestez.

– Evaluati sansele unui candidat independent la europarlamentare, la modul general si, in mod special, candidatura dumneavoastra ca independent.

– Cand legea a fost adoptata de Parlamentul National din care si eu faceam parte, pentru ca aveam mandat public, eram si deputat european si senator al Romaniei, n-am sesizat toate aberatiile din ea. Sunt aberatii de ordin politic sa ceri unui partid politic sa stranga 200 000 de semnaturi pentru a depune o lista si in acelasi timp ceri unui singur om, un candidat independent, indiferent cum il cheama, ii ceri sa stranga jumatate din cat strange un partid. Ceea ce inseamna ca ideea de persoana independenta care isi asuma o asemenea batalie, pana la urma, cu electoratul din Romania, i se pune cea mai crunta bariera. Al doilea lucru despre care am vorbit din prima clipa, si pe care va fi construita intreaga mea actiune, sunt romanii dezamagiti. Practic, oamenii din Romania, alegatorii din Romania nu mai vin la vot intr-o proportie asa de mare. Mesajul meu se va adresa in primul rand acestor oameni, nu voi risca in nici un fel cu colegii mei din PDL, pentru ca ar fi profund imoral din partea mea sa fac vreo asemenea actiune. Eu cred ca sunt sanse reale ca romanii dezamagiti sa se indrepte cu voturile lor, asa cum s-a intamplat cu fenomenul Oprescu, in care nu a crezut nimeni la inceput. Eu cred ca pe fond e destul de ciudat pentru o democratie asa de tanara cum e democratia romaneasca, se intampla asemenea lucruri, dar daca ne uitam ce se intampla in democratiile mei vechi, unde alegatorii din state cu experienta democratica se ghideaza de multe ori asa, nu exclud sub nicio forma ca fenomenul acesta sa capete o dimensiune din ce in ce mai mare si in Romania. Pana la urma e un nou inceput, o luam de la capat.

– Reamintiti, va rog, cateva din interventiile dumneavoastra care au avut finalitate in Parlamentul European si care au fost in beneficiul Romaniei. 

– In primul rand demersul meu se adreseaza Ialomitei, ca judet, pe care fostul meu partid, din pacate, l-a sters dupa harta, se adreseaza Ialomitei pentru ca eu cred ca agricultura romaneasca, care domina in judetul nostru, problemele fermierilor din zona noastra, problemele regiunii din care facem parte, trebuie sa aiba o voce, asa cum a avut si pana acum, care sa exprime aceste probleme in Parlamentul European si nu doar sa le exprime. Cu atat mai nedrept pentru ce mi s-a intamplat mie, faptul ca dupa douazeci de ani de cariera politica am devenit dintr-o data candidat independent, este ceea ce tine de rezultatele muncii mele acolo. Toata lumea stie ca una din bataliile pe care am dus-o in permanenta in Parlamentul European a fost aceea care tine de nivelul atat de mic al subventiilor pe care il primeste proprietarul roman de teren, fermierul roman, nivel care mai are de asteptat 7 ani pentru a fi egal cu media europeana. A fost una din bataliile pe care am inceput-o si pe care o voi continua in Parlamentul European. Pana in momentul in care eu am exprimat, impreuna cu fermierii pe care i-am invitat acolo, am simtit ca subiectul nu fusese niciodata abordat. Mai mult, presedintia Uniunii Europene si-a trecut acest subiect in agenda prioritara. Deci, estre un semnal foarte bun. Al doilea lucru, extrem de important si pe care va trebui sa-l facem mai departe cu inteligenta, este acela care tine de promovarea modelului cultural romanesc in contextul european pentru ca daca nu vom duce mai departe acest tip de promovare romaneasca, riscam sa interpretam cu totii o partitura unica cu instrumente muzicale unice si chiar asa este, riscam pentru ca instrumentele romanesti sunt cu adevarat specifice, de la naiul romanesc la tambal, la fiecare din lucrurile care ne sunt specifice. Acum in postura mea de candidat independent, in Saptamana Mare a Pastelui Romanesc, vom avea impreuna cu Muzeul Agriculturii a treia editie a cercetarii Pastelui la romani, ceea ce face parte dintr-o serie de actiuni de promovare pe care, colegii mei deja le stiu. In una din sedintele pe care le-am avut la Bruxelles, una dintre colegele mele din Grecia, m-a oprit si mi-a spus: “Maria, de cand ati venit voi si bulgarii in Parlamentul European, am inceput sa vorbim despre traditiile fiecarui stat membru. Pana la venirea voastra, acest subiect nu a fost niciodata prezent.”Ceea ce inseamna ca actiunile noastre au prins deja foarte bine. Am de asemenea un proiect cu privire la calitatea alimentelor si produselor agricole in Europa, subiect de care am fost responsabila si care continua sa fie pe agenda Parlamentului, pentru ca etapa legislativa abia incepe, pentru ca data de 15 mai, cand Comisia Europeana va publica proiectul de management legislativ, sunt responsabila in Comisia de Dezvoltare Regionala de subiectul bugetul Uniunii Europene, ceea ce inseamna ca pot sa contribui la un buget corespunzator alocarilor initiale pe care Romania le-a avut, si la promovarea proiectelor romanesti, si am un proiect de suflet la care tin foarte mult, acela care tine de destinul basarabenilor, de destinul Basarabiei, de destinul european, pe care de asemenea, trebuie sa-l duc mai departe. Am facut deja grupului PPE Din care voi continua sa fac parte si acum, ca independent si dupa alegeri, sa preluam delegatia de cooperare a Uniunii Europene cu Republica Moldova, la PPE, pe de-o parte si la Romania pe de alta parte. Sa ajutam Moldova sa devina in termeni rezonabili membra a UE, asa cum isi doresc de fapt, romanii din Basarabia.

– Credeti ca de data aceasta vom avea parte de o campanie cat de cat curata?

– Cred ca va fi o campanie mai civilizata, asa s-a intamplat si in 2007. Imi voi pastra proiectul de campanie pe care l-am facut, chiar daca as fi candidat pe lista partidului din care am facut parte. Va fi o campanie europeana, o campanie curata, bazata pe proiecte pentru romani si pentru Romania, nu pe atac. Ma intereseaza foarte putin atacul. 

– V-ati intalnit zilele acestea, pentru semnaturi, cu destul de multi ialomiteni. Care au fost reactiile care v-au emotionat cel mai mult?

– Au fost cateva momente in care chiar am fost emotionata. Eram undeva la Adancata, in campania de strangere de semnaturi, si am primit un telefon de pe un numar pe care nu-l cunosteam, si la capatul celalalt era o doamna din Bucuresti, care imi spunea: “Doamna Maria Petre, sunt o sustinatoare a dumneavoastra din Bucuresti, am inceput sa strang deja semnaturi pentru dumneavoastra.” Lista de semnaturi e pe site-ul meu, probabil ca a luat-o de acolo. Am avut de asemenea foarte multe reactii care m-au impresionat. Ele sunau cam asa: “Daca nu candidati independenta, nu va mai sustineam”. Ceea ce este un semnal imbucurator. Au fost si reactii de tipul: “Va sustin, pentru ca stiu ce ati facut in Parlamentul European si vreau sa duceti mai departe proiectele, vreau sa ramaneti acolo”. Am avut reactii destul de interesante. Sunt la fel de ingrijorata ca si cei care au protestat in Dealul Mitropoliei, si sunt convinsa ca au dreptate, si daca nu era implicat pe liste Parvu, in toata povestea asta, asa cum se spune si chiar adevarat, singurul sfant in viata, n-as fi fost foarte atenta la acest subiect. M-a intrebat cineva daca sustin ideea pasapoartelor biometrice si in momentul in care am spus ca nu, ca sunt impotriva acestei nenorociri pe care Romania si-a asumat-o prima dintre statele UE, mi-au spus sa ma duc pana la capat. Sunt reactii dintre cele mai bune, e o incercare imensa, este extrem de greu sa strangi in cateva zile atatea semnaturi, e aproape ca Fat Frumos care creste in trei zile cat altii intr-un an.

– Aveti stabilit deja un slogan pentru campania electorala?

– Nu, dar s-ar putea ca acela din 2007 sa fie foarte bun. Ma gandesc ca ceea ce a fost in 2007 vocea Ialomitei in Europa sa devina o voce pentru Romania in Europa, de data aceasta. As vrea insa sa transmit un mesaj. As vrea sa multumesc foarte mult tuturor oamenilor, colegilor mei, tuturor prietenilor care mi-au dat semnale de sustinere in acest timp, as vrea sa le multumesc din suflet celor care mi-au semnat documentele de sustinere a candidaturii la Bruxelles, la Strasbourg. As vrea sa stie cu totii ca angajamentul meu de a duce mai departe niste proiecte pentru Romania e foarte serios si cei care ma sustin trebuie sa aiba garantia ca asa va fi. Spun tuturor ca voi fi in continuare omul pe care-l stiti, nimic altceva si singura ratiune pentru care am ramas in zona publica timp de 20 de ani, a fost credinta mea ca pot face ceva pentru oamenii ca mine, pentru oamenii normali, nu pentru interese. AStiu ca pe lumea asta sunt valoroase cu totul alte lucruri decat acumularile financiare. Multumesc tuturor.

 Nicolae TACHE 

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.