La Amonil, Craciunul vine cu salarii mai mici si fara obisnuitele prime

0

Din pacate, situatia proasta de la nivel national se extinde si la Slobozia. Asa cum va aduceam in vizor si in ziarul nostru de vineri, situatia neagra de la Amonil Slobozia se mentine. Pe marginea protestelor din fata Prefecturii de joia trecuta, s-a organizat ieri o conferinta de presa, pentru a afla cu lux de amanunte situatia in care au ajuns angajatii de la S.C. Amonil Slobozia. Liderul de sindicat de la Amonil, Ocatvian Ciobanu, insotit de vicepresedintele sindicatului, domnul Dima Mitrea, de domnul Iercus dar si de catre un grup de angajati de la diferite sectii din cadrul Amonil.
Cuvantul de deschidere ii apartine domnului Octavian Ciobanu. Dumnealui doreste sa aduca aprecieri presei locale, prin vocea careia s-a facut cunoscuta situatia de la Amonil si la nivel national. «Ne bucuram ca sunteti partenerii nostri ori de cate ori avem nevoie. Din pacate, contextul in care intalnim nu este unul foarte bun si asta asa cum stiti, de mai bine de o saptamana de cand colegii mei de la Amonil au pichetat Prefectura Slobozia», a afirmat liderul sindical. Iata in continuare cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le stim, despre pozitia si situatia de la Amonil si nu in ultimul rand aflam cum vad cei de la sindicat iesirea din situatia deosebit de grea in care a ajuns aceasta platforma si intreaga ramura chimica.
La primul punct s-a adus in discutie pozitia in care se aflau angajatii de la Amonil, in momentul declansarii crizei. «Atunci ni se spunea ca datorita contextului international si national, desfacerea ingrasamintelor chimice este deosebit de dificila. Referitor la piata externa, nu mai exista niciun fel de finantare pentru cei care vor sa cumpere de la cei care vand ingrasaminte, exista o procedura, pentru ca a avea garantia ca cel care vinde va primi banii si cel care cumpara va primi marfa, intr-o anumita banca exista un acreditiv, adica niste bani care sunt acolo si care dau garantia mie ca vanzator ca daca vand marfa, banii vor intra la mine, celui care primeste marfa, ca nu vor pleca banii din banca sa faca plata ingrasamantului pana in momentul in care marfa nu ajunge in curtea lui. De aceea, de-a lungul timpului s-a discutat despre faptul ca ingrasamintele chimice isi recupereaza banii dupa 360 de zile, asta era procedura. In momentul acesta nicio banca nu mai accepta o astfel de intermediere. Pe de alta parte piata externa a ingrasamintelor chimice este blocata, in sensul ca nu se cumpara. La intern din cate stim, subventia pentru agricultura a fost destul de mica, si in acest context stocurile produse de catre fabricile noastre (Bacau, Piatra Neamt, Slobozia, Turnul Magurele, Azo Mures) au consumat gaz metan, de regula in avans. In momentul acesta nu mai exista bani pentru producatori sa plateasca consumate, nu mai exista bani suficienti sa poata plati furnizorii, salariile si alte obligatii care le au.», a explicat liderul de sindicat Octavian Ciobanu.
Am aflat, in cadrul acestei conferinte, ca in data de 14 ianuarie 2009 va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor si atunci se va stabili soarta Amonilului. Adica decizia finala, de a trimite sau nu oamenii in somaj va apartine Interagro. Marea nenorocire a oamenilor este aceea ca vor primi blestematul de preaviz, chiar acum in asteptarea Sfintelor Sarbatorilor de Craciun. Disponibilizarile vor incepe abia pe la inceputul lunii martie, dupa ce vor fi indeplinite toate formalitatile. Patronatul trebuie sa aiba in conturi sumele necesare pentru plata a trei salarii angajatilor concediati. In postura de someri se vor afla in jur de 600 de angajati, adica un procent de 65% din totalul angajatilor la Amonil. Restul de 35% este reprezentat de echipa de oameni necesari pentru supraveghere si interventii. Sa nu uitam insa, ca obiectivul principal este acela de a pastra locurile de munca, ci nu disponibilizarea.
Daca situatia neagra va continua, riscam sa ne confruntam cu o viitoare criza alimentara in anul 2009. Acest lucru este posibil deoarece o productie agricola buna nu poate exista fara ingrasaminte.
Pe fondul acestui razboi dintre sindicate, guvern vechi sau nou si patronate, cei care au cel mai mult de suferit sunt angajatii viitori someri. Acesti oameni au revenit la Amonil dupa alte disponibilizari, dupa ce au primit asigurari ca nu vor mai fi nevoiti sa stea acasa. Au existat oameni care s-au intors la Amonil, plecand de la servicii mult mai bune, mai bine platite. Donota ca oamenii din Amonil sunt sufletisti si nu vor sa moara aceasta platforma.
Din intervaentia unuia dintre salariatii Amonil de la sectia de mecanica, aflam ca oamenii au muncit din greu pentru un salariu de 75%. Acest salariu nu ajunge sa intretii o familie, sa nu mai vorbim de rate sau cadouri de pus sub brad.
Tinand cont ca in contextul global al economiei nationale, industria chimica din toate tarile dezvoltate este o ramura importanta si profitabila, aceste disensiuni ar trebui cat mai urgent eliminate.
Dintre masurile sociale anticriza aplicabile enumeram: Crearea unui sistem integrat de sprijinire de catre stat prin masuri fiscale, administrative si financiare a activitatii agentilor econimici ; Emiterea unui act normativ care sa prevada suprataxarea profitului realizat in mod speculativ de producatorii si de distribuitorii de gaze naturale si energie electrica ; Reesalonarea unor debite fata de stat in functie de urgenta, prioritate si vechimea acestor debite ; Limitarea angajarii persoanelor pensionate pentru limita de varsta si interzicerea, ca atata timp cat acestea se afla in activitate sa poata cumula pensia cu salariul, urmand ca pe perioada de activitate sa beneficieze numai de salariu ; Stoparea intreruperilor nejustificate a activitatii agentilor economici.
In cuvantul de incheiere al domnului Octavian Ciobanu, intelegem ca oamenii in cauza ar trebui apreciati in momentul de fata, nu dupa ce pleaca si se reprofileaza sa ne dorim sa-i aducem inapoi. «Guvernantii nostri ar trebui sa se gandeasca mai bine in momentul in care decid sa se inchida o fabrica.»
Pana la reglementarea situatiei, angajatii de la Amonil Slobozia resimt cel mai bine efectele crizei mondiale si vor intampina Sarbatorile de Iarna fara masa imbelsugata.
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.