Ziua de vineri, 20 februarie, chiar daca a fost una destul de friguroasa, cu un viscol de iarna tarzie, se anunta una deosebita pentru copiii din comunele Maia si Brazii. isi anuntasera sosirea aici presedintele tarii, presedintele Camerei Deputatilor, printi si printese, „Caravana povestilor” trasa dupa ea de Andreea Marin Banica, europarlamentarul Maria Petre, Cazacu Marinica (prefect repus in drepturi de justitie cu putin timp in urma), primari si viceprimari din mai multe localitati ialomitene. Scopul intalnirii: Andreea Marin Banica si un grup de personalitati din corpul diplomatic prezent in tara noastra veneau aici pentru a le citi copiilor povesti si a le darui carti. Totul a fost pus la punct in cadrul campaniei „Citeste cu mine!”, initiata de Blocul National Sindical si Policy Center Roma & Minorities in septembrie 2008 si care are ca punct final luna septembrie a acestui an, prin care se doreste atragerea copiilor din zonele rurale si zonele cu grad mare de analfabetism catre carte, lectura si studiu in general. Printre actiunile avute in vedere de initiatori se numara organizarea unor cluburi de lectura (intalniri amuzante si informale) care vor da copiilor ocazia sa asculte povesti citite de personalitati ale vietii publice, organizarea unor seminarii in scoli din zonele urbane prin care elevii eminenti vor fi incurajati sa isi ajute colegii cu rezultate mai slabe la invatatura, concursuri cu premii pe teme desprinse din cartile copilariei, campanii de strangere de carti si rechizite pentru scolile din mediul rural si strangere de fonduri pentru refacerea sediilor bibliotecilor din zonele sarace ale Romaniei.
Din “Caravana povestilor” care a oprit la scolile Brazii si „Barbu Catargiu” din Maia au facut parte Ambasadorul UNICEF, Andreea Marin Banica, Excelenta Sa Ambasadorul Algeriei, Senouci Bereski, Excelenta Sa Ambasadorul Olandei la Bucuresti, Jaap L. Werner, Alteta Sa Regala Printul Mihai de Laufenburg, Altetele Lor Printesele Maria si Ioana Ghyka, Altetele Lor Printul si Printesa Serban Dimitrie Sturdza, precum si reprezentanti ai Ambasadei Canadei si ai Ambasadei Austriei si reprezentanti ai presei. Au onorat intalnirea doamna Maria Petre, domnul Cazacu Marinica, primarii din Reviga, Grivita, Marculesti, Sfantul Gheorghe, Sarateni, Bucu, Platonesti, Boranesti, Ciocarlia si Milosesti, viceprimari din alte localitati. A lipsit, se pare motivat, presedintele Traian Basescu. A mai lipsit, de aceasta data cu siguranta nemotivat, primarul din Brazii, in ograda caruia au venit inalti oaspeti pe care nu o sa-i mai vada cu siguranta aici ani buni de acum incolo. Acum, nu stim pe cine s-o fi suparat domnul Micu: pe presedintele Basescu sau, cum am aflat pe ulitele satului, pe tanarul preot Ionut Dogaru din Rasimnicea”, cel care este principalul „vinovat” de cele ce s-au intamplat duminica in cele doua localitati ialomitene.
Andreea Marin Banica: „Stiti, mie acasa mi se spune Furnica”
La Brazii, chiar in lipsa primarului, oaspetii s-au bucurat de o primire extraordinara venita din partea satenilor, a prichindeilor din scolile si gradinitele comunei, a cadrelor din institutiile scolare ale comunei. La intrarea in scoala, un grup de patru elevi dintr-a opta, in costume populare i-au intampinat cu paine impletita si sare.
Cuvantul de deschidere si prezentarea invitatilor s-au facut la clasa intai, sub privirile prichindeilor care, cu ochii mari, priveau uimiti catre Zana din Povesti si intregul sau alai luminat cu insistenta de zecile de blitz-uri ale aparatelor de fotografiat si filmat sosite din Capitala sau din Slobozia si Urziceni. “Stiti, mie, acasa, mi se spune Furnica, a precizat Andreea Marin. De aceea am sa va citesc aici fabula mea preferata, Greierele si furnica”. Zana s-a indreptat apoi catre clasa a II-a, nu inainte de a imparti micutilor carti noi, frumos colorate si dulciuri. Copii au intrat fara complexe in atmosfera de joc si de poveste, animati asiduu pe post de povestitor de Dumitru Costin, liderul BNS. “Ei sunt deja in poveste, asta este ziua lor. O zi pe care nu o vor uita probabil toata viata lor, caci e ziua in care au avut langa ei realitatea povestilor cu zane si printese”, a remarcat europarlamentarul Maria Petre.
Cu emotii in glas, dar intr-o romana aproape perfecta, ambasadorul Olandei la Bucuresti, Excelenta Sa, domnul Jaap L. Werner le-a citit copiilor din cartea lui preferata, declarand ca si-a adus aici fiica alaturi pentru a sprijini impreuna lupta impotriva abandonului scolar si a analfabetismului. “Cititul are de suferit de cele mai multe ori din cauza televizorului sau computerului, insa noi vrem sa le transmitem copiilor ca aceasta activitate este importanta pentru a-ti forma o cultura care te va ajuta in viata”, a incheiat Jaap L. Werner.
Andreea impreuna cu invitatii de vita nobila si cu cei din mediul diplomatic au intrat pe rand in toate clasele, timp in care oamenii locului se stransesera pe coridoare si in fata scolii.
La Scoala „Barbu Catargiu”, oaspetii s-au simtit ca la ei acasa
E nevoie de interventia unui jandarm pentru ca Andreea sa iasa din scoala. Dupa care alaiul se indreapta catre Maia, la Scoala „Barbu Catargiu”. Nici aici nu lipseste traditionala intampinare cu paine si cu sare, dar, mai ales, nu lipseste primarul, care, cu esarfa pe piept, ureaza „Bun venit” oaspetilor. Prima oprire se face tot intr-o clasa de gradinita, unde vreo 20 de prichindei, in asteptarea Zanei, isi faceau de lucru cu creioanele de colorat. „Ai venit pe jos?”, a fost, spre amuzamentul intregii asistente, prima intrebare adresata Andreei Marin de unul dintre prichindei.
in timp ce Andreea Marin vorbea in fiecare clasa despre importanta lecturii de la varste fragede si despre oportunitatile pe care studiul le poate oferi in viata, pe holul scolii satenii se pusesera la sfat cu unii dintre oaspeti. Cele doua printese Ghyka conversau cu vreo patru satence, ambasadorul Algeriei se intretinea cu primarul Niculae Costel, parintele Ionut Dogaru dirija pachetele de carti catre fiecare clasa de elevi, iar blitz-urile aparatelor de fotografiat bazaiau de zor. Cert este ca aici, la scoala care poarta numele primului prim ministru al Romaniei moderne, oaspetii s-au simtit ca la ei acasa.
Vizita se sfarseste in jurul orei 14. Incepuse sa ninga iar vantul batea naprasnic
La masa festiva, organizata de domnul Mihai Dragoi, consilier judetean, la sediul firmei sale din Maia, Andreea Marin multumeste tuturor acelora care s-au implicat in campanie si anunta ca si-ar dori ca pe viitor sa ajunga si la scoala din satul in care a invatat. isi ia ramas bun si pleaca la Bucuresti, nu inainte de a opri, la invitatia parintelui Ionut Dogaru, si la Biserica din Rasimnicea.
Carti de la Andreea Esca, Gabriela Vranceanu-Firea si Mircea Radu
Cei 360 de copii de la scolile comunelor Brazii si Maia au primit pachete cu carti – “Evolutia vietii”, “Adevarul despre istorie”, “Lumea animalelor”, Geometrie”, “Micul print”, “Micul vrajitor” sunt cateva titluri – rechizite si dulciuri in valoare de aproximativ 300 de milioane de lei. In acelasi timp, bibliotecile celor doua scoli s-au imbogatit cu 145 de volume donate de invitati la aniversarea de anul trecut a micutei Ana Violeta Banica. “M-am bucurat ca am putut sa aduc si eu un mic aport prin cartile asezate sub brad de ziua mea si a Violetei de catre invitatii nostri pe care i-am rugat sa nu vina cu daruri ci sa faca o incursiune in librarii si sa aleaga povesti dupa sufletul lor in ideea de a construi impreuna o biblioteca pentru o scoala care tanjea dupa ea. Am putut ajuta astfel 2 biblioteci, nu una, si de atunci pana azi au mai raspuns apelului nostru pentru nevoia de carte edituri ca Reader’s Digest sau Tritonic, iar eu le multumesc atator oameni care au inteles indemnul “Citeste cu mine!” si au facut donatii de carte Andreea Esca si Alexandre Eram, Gabriela Vranceanu Firea, Mircea Radu, Iulia Dobrin, Roxana Iliescu (B1 TV), Ilie si Amalia Nastase, Laurentiu Ciocazanu (director editorial Adevarul), Robert Turcescu, oameni cu sufletul mare din mediul de afaceri, publicitate, colegi din presa”, a declarat Andreea Marin Banica.
Campania “Citeste cu mine”, initiata de Blocul National Sindical si Policy Center Roma & Minorities, impreuna cu Fundatia “Pretuieste viata”, va continua pe parcursul intregului an.
Nicolae TACHE
foarte bun titlul.