Mahnirea domnului Iliescu

0

Oricate reprosuri i se pot aduce presedintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu i se poate contesta stiinta discursului. Daca, desigur, stiinta cu pricina nu e considerata si ea un repros. Pentru ca, asta e, harul vorbirii poate face destule ravagii, cum ar zice dl. Iliescu, in sinergia faptelor… 

Dar sa revin la stiinta discursului, considerand-o drept calitate incontestabila a politicianului Ion Iliescu si privind-o in relatie directa cu unele declaratii de dupa recenta alegere a lui Crin Antonescu in fruntea Partidului National Liberal. 

De departe, folosind limbajul comentatorului sportiv, mai ales ca nu e vorba doar de mandatarea unui lider de partid, ci si de desemnarea unui candidat pentru cursa Prezidentiala, Ion Iliescu a fost cel mai aproape de semnificatia evenimentului politic la care ne referim. Observatiile sale fiind corecte, directe, dar si incarcate de o mahnire anume. Ion Iliescu face, bunaoara, o remarca deloc favorabila partidului pe care l-a creat, spunand ca noul lider al PDL s-a dovedit si se dovedeste a fi “fara apetenta in imbogatirea personala”. Apreciind apoi ca acelasi Crin Antonescu “poate fi alternativa la Traian Basescu” si marturisind chiar “mi l-as fi dorit in PSD”. Prin urmare, dl. Iliescu a vazut, in si prin Crin Antonescu, acel altceva pe care si l-ar fi dorit in propriul sau partid cum, probabil insasi domnia sa si-ar fi dorit sa fie altcineva ori, cel mult, considerat a fi altcineva, dar asa a fost sa fie, dorinta ce l-a intors oarecum nostalgic cu fata spre… viitor. Caci nu se poate spune ca lui Ion Iliescu i-a fost indiferent viitorul, fie si numai pentru a scapa de chinga ce-l tine legat de trecut, iar acum, la varsta pe care o are, nici nu-l mai putem suspecta de o astfel de indiferenta, ceea ce merita sa sporeasca si mai mult atentia asupra spuselor sale, asupra observatiilor sale. 

Pentru ca iata ce mai spune Ion Iliescu. Spune ca principalul defect (al lui Crin Antonescu n.n.) este acela ca nu are in spate un partid ca PSD”. Defect? Ghilimelele sunt evidente. Asa ca dati-mi voie sa iau aceasta remarca a dlui Iliescu tot ca pe o mahnire, citind-o invers. Citind asa:un mare defect al PSD este acela ca nu are un candidat precum Crin Antonescu…” 

Mahnire ce pare sa devina amaraciune si prin afirmatia ca acelasi Crin Antonescu are si un mare handicap si anume acela ca “este conectat si dependent de Partidul National Liberal care are problemele sale.” 

Finalul sublinierii tine de caligrafia mesajului, nu de mesaj… 

Ei bine, toate aceste observatii ale politicianului Ion Iliescu aveau sa fie puse si mai bine in evidenta de insusi liderul PSD, Mircea Geoana, care a afirmat sec: “Candidatura domniei sale mi-e indiferenta”, deschizand si, deopotriva, inchizand calea oricarui comentariu… 

Ion ALECU 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.