Marirea salariilor – o cacealma

0

Executivul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care a fost amanata, pana in primavara, cresterea salariala pentru cadrele didactice.
Guvernul a luat aceasta decizie in asteptarea elaborarii unei legi a salarizarii personalului bugetar. Din spusele premierului Tariceanu, aflam ca „Guvernul nu este lupul cel rau, dar nici zana cea buna cu bagheta magica. Sunt bani la buget, dar nu-i aruncam numai pe salarii.”
Cat priveste punerea in practica a majorarii salarilor cu 50%, multi dintre noi consideram ca aceasta este mai mult decat relativa, indiferent de perioada politica, fie ea preelectorala sau electorala. Ceva de genul: hai sa castigam alegerile si vedem noi ce facem dupa aceea. Din pacate, asta este viziunea cinica si tipica a politicianului roman.
Pe de-o parte indignati, pe de alta parte bucurosi, dar mai mult decat orice, dornici sa aflam si parerea slobozenilor despre aceasta controversa de la nivel national, am cerut opinia catorva cetateni. Iata reactiile lor la intrebarea noastra: Cum vi se pare aceasta marire a salariilor bugetarilor cu 50%?
„Daca te uiti bine, constati ca Romania este o tara vesela si cu mult circ, unde nu te plictisesti niciodata. Pacat ca unii dintre noi traim aici” , a fost un prim raspuns. Sau, ce ne zice o doamna intre doua varste: “Pai da, de ce sa le mareasca la profesorii cu 50%? De ce sa nu le dea si la invatatori tot atat? Ei sunt cei care pun piatra de temelie in educatia elevilor. Nu? Sa mareasca dom’ne salariile mici din invatamant si ale debutantilor cu 50%, caci alea nu afecteaza bugetul in nici un fel, dar salariile uriase ale profesorilor universitari de ce sa le mareasca? Ia calculati cat e 50% din 1000 de lei? Vezi ce inseamna sa stii matematica? Pai, se compara 5 milioane cu 250.000 de voturi?” . Un alt punct de vedere, o alta viziune:
„Dom’ne, pretentia este justificata si ar trebui sa se mentina acest procedeu si cu celelalte categorii, dar cu exceptia celor care au venituri exrtaordinare. Astia ar trebui sa se coreleze cu realitatea. Inclusiv pensionarii cu pensii mult mai mari de 2000 de lei. Pai, sa le dea. Dar sa se pastreze un raport optim intre cel mai mic si cel mai mare salariu, care sa nu depaseasca un raport de bun simt. Bineinteles, si in functie de importanta functiei.”. Si in concluzie: „Ne bucuram ca nu s-au amanat alegerile astea, ca altfel, cine stie unde mai ajungeam! Inteleg sa faci acum in campanie promisiuni populiste, da nici chiar asa!”
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.