Prin bunavointa tanarului primar al comunei Gheorghe Lazar, domnul Marian Pavel, un primar care in timpul liber citeste eseuri de Ernesto Sabato, am intrat in posesia unui exemplar din ” Monografia comunei Gheorghe Lazar judetul Ialomita”. Autorul acestei superbe lucrari este fostul director al scolii din comuna, profesorul de istorie Valentin Chitan, actualmente un respectabil pensionar.
in anul 2001 domnul profesor Chitan mai publicase o lucrare, la fel de valoroasa, intitulata “Epopeea dislocatilor”, autorul nascandu-se in comuna Serbinti, judetul Hotin, Republica Ucraina, iar in anul 1951 familia sa fiind deportata din judetul Timis, unde se stabilise in anul 1951, la Fundata, judetul Ialomita.
Asezata in Baraganul Insurateilor, comuna Gheorghe Lazar a aparut relativ recent pe harta judetului (1884). Primele date despre popularea Baraganului apar in anul 1863 cand, in urma secularizarii averilor manastiresti, mosia Bucu trece din proprietatea manastirii Cotroceni, in proprietatea statului, pentru ca mai apoi aceste terenuri sa fie puse la dispozitia oierilor ardeleni si a taranilor saraci din diferite zone subordonate(Buzau sau Prahova) odata cu legea rurala a lui Cuza din 1864. AScoala din comuna isi incepe activitatea in anul 1885, biserica se zideste intre anii 1889 – 1898, iar cele 289 familii (1886), respectiv 1124 locuitori lucrau cca1400 ha teren arabil.
Evolutia pe plan cultural, social, economic sau demografic este redata in continuare, iar mandria autorului se manifesta in listele de intelectuali care s-au nascut si s-au format intr-o prima etapa in aceasta comuna, indiferent ca au fost invatatori, profesori, medici, preoti sau ingineri, politisti sau oameni de cultura.
O atentie deosebita se acorda transformarilor de dupa cel de-al doilea razboi mondial.
Monografia se incheie cu un dictionar al personalitatilor implicate, intr-un fel sau altul, in viata comunitatii impresionanta insusire de nume pe care initial nu ai fi banuit-o.
De remarcat acribia cu care autorul s-a informat apeland la o imensa cantitate se surse.
Desi domnul profesor Valentin Chitan considera aceasta monografie ca adresandu-se in primul rand “fiilor comunei” noi consideram ca prin valoarea sa lucrarea este menita spre o mai larga circulatie.
Ioan NESU