OGRADA – devenind comuna, aveam pretentia sa aiba dispensar medical

0

Comuna Ograda este situata pe soseaua Bucuresti – Constanta. Este alcatuita din trei sate: Ograda Gara, Ograda Sat si Dimieni. Printre altele, comuna Ograda este un punct de atractie deosebit pentru cei ce iubesc pescuitul, localitatea fiind inconjurata de lacuri foarte bogate in peste.
Populatia comunei este de aproximativ 5000 de locuitori. Institutiile localitatii, in jurul carora graviteaza viata satenilor inca din cele mai vechi timpuri, sunt scoala, primaria, biserica, casa memoriala Ionel Perlea. Din peisajul pitoresc al satului din Baragan lipseste, insa, Dispensarul.

Aceasta institutie foarte importanta in orice comunitate. Primarul comunei Ograda, Lilian Badea, ne asigura ca are cele mai bune intentii sa infiinteze in cel mai scurt timp un loc special amenajat pentru desfasurarea activitatii medicale in comuna. Iata ce ne spune domnul primar referitor la dispensarul din comuna: “Avem medic de familie de la Slobozia, avem doua asistente medicale de aici din localitate, care deocamdata isi desfasoara activitatea intr-un spatiu impropriu. Functioneaza in fostul CAP. In acelasi loc mai functioneaza societatea Agroma. Am inchiriat acolo doua camere si un hol. Nu as putea sa spun ca sunt foarte multumit de prestatia medicului. Asistentele sunt de aici si se deplaseaza si la domiciliu daca este nevoie. Marea majoritate a localnicilor s-au inscris pe lista medicului de familie de la Bucu, noi fiind pana in 2004 sat apartinator comunei Bucu. Cabinetul medical de la Ograda s-a creat ulterior. I-a fost foarte greu medicului de familie de la Ograda sa-si atraga pacienti, care deja erau inscrisi la Bucu. Avem in vedere ca in viitorul apropiat sa cream un spatiu, un nou centru adminstrativ, iar spatiul actual unde functioneaza primaria sa-l repartizam ulterior pentru un dispensar uman, pentru un cabinet medical, pentru un cabinet stomatologic, pentru un laborator de analize medicale. Asadar, toate serviciile medicale as vrea sa fie sub acelasi acoperis.”
Dar pana cand gandurile pline de optimism ale domnului primar vor prinde contur, satenii vin la dispensarul improvizat pentru a-si lua reteta sau pentru o consultatie.
Am mers sa ne convingem cu ochii nostri cum poate convietui sub acelasi acoperis o asociatie agricola si un dispensar. Am gasit-o aici doar pe doamna asistenta David Mariana. Doamna doctor vine doar dupa amiaza. Referitor la migratia satenilor de pe lista medicului de familie de la Bucu pe lista medicului de familie de la Ograda, doamna Mariana David ne spune: “Am facut o campanie, am intrebat pe fiecare unde vrea sa se inscrie. Care au vrut sa ramana la noi, au ramas la noi, iar care au vrut sa mearga la doamna doctor de la Bucu asa au facut. Eu sunt de aici, stau aici, toata lumea imi stie numarul de telefon, ma suna daca este vreo urgenta si ma duc. Sunt la dispozitia oamenilor de aici de peste 23 de ani.”
Aruncam un ochi critic prin jur si constatam ca, intradevar, domnul primar avea dreptate cand numea „conditii improprii”, conditiile in care isi desfasoara activitatea personalul medical din Ograda. O intrebam pe doamna asistenta ce parere au oamenii care sunt nevoiti sa vina la acest dispensar despre conditiile in care sunt primiti (un hol mic si intunecos, un cabinet cu un birou si un pat pentru consultatii inghesuit dupa usa, iar usa este una veche prin care se aude tot ce se intampla in partea cealata).
Doamna asistenta: „Am inchiriat spatiu acesta pentru ca trebuia sa facem dovada la Casa de Asigurari ca avem spatiu. Aici nu putem sa facem imbunatatiri, pentru ca nu e al nostru. Asa ca, ne descurcam cum putem si noi. O problema ar fi ca oamenii nu-si iau medicamentele. Nu isi iau reteta unii din neglijenta, altii din cauza lipsei banilor. Apoi vin aici la noi in ultimul moment si nu stiu ce sa mai faca. Avem si un punct farmaceutic cu program martea si joia. Asadar, au de unde sa cumpere medicamentele. Dar majoritatea sunt delasatori. Pai, daca va spun ca nici macar vaccinul antigripal, care este gratuit, nu si-l fac! Oamenii sunt asa cum sunt, este vorba de mentalitate. Analizele medicale gratuite nu le-au facut, stau cu plicurile in casa. In rest, probleme sunt ca peste tot.”
Cu speranta ca in curand vom fi invitati la inaugurarea noului dispensar, asa cum isi doresc satenii din Ograda in frunte cu primarul lor, ii lasam pe fiecare sa-si vada de treaba lor. Cativa bolnavi asteptau deja la usa.
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.