Presedintele Consiliului Judetean Ialomita a dat cu barosul

0

Despre ce este vorba? Domnul Silvian Ciuperca a batut primul tarus la edificiul arheologic de langa Giurgeni.
Proiectul de valorificare a vestigiilor orasului disparut intr-o baza de cercetare arheologica si un complex muzeal pentru exploatarea turistica a zonei a intrat, asfel, in linie dreapta.
Istorici, arhitecti, oficialitati si constructori s-au adunat miercuri, saptamana aceasta, pentru efectuarea primelor masuratori si delimitari ale zonei in scopul ridicarii unei asezari multifunctionale, care sa asigure atat conditii de lucru pentru arheologi cat si spatii de cazare pentru turistii interesati sa „locuiasca” cu cortul langa Giurgeni pe perioada verii si sa vada cu ochii mintii adevarata istorie a locurilor.
Presedintele Silvian Ciuperca spune ca proiectul prezinta interes si pentru comunitatea europeana: “Este un vis al cercetatorilor, dar si un vis al politicienilor si al celor care stiu ca aceasta zona trebuie sa se valorifice, ceea ce si europenii au recunoscut ca fiind o valoare de exceptie.”
Cat priveste investitia in cultura, ca baza de dezvoltare a judetului, vicepresedintele Consiliului Judetean, Ioan Martin apreciaza ca proiectul este un prim pas care obliga pe termen lung administratia judeteana: “Speram sa avem vreme buna, sa continuam cat mai mult lucrarile in acest an, sa contiunam lucrarile de aducere la suprafata a fostului oras.”
Cei mai interesati de investitiile de valorificare a vestigiilor de langa Giurgeni sunt arheologii. Directorul Muzeului Judetean, Florin Vlad a reamintit interesul Consiliului Europei pentru o baza de cercetare arheologica in estul judetului Ialomita. “Astazi se face un prim pas, se pune o prima caramida in dezvoltarea unor proiecte culturale in partea de est a judetului Ialomita, si este vorba de proiectul Bordusani, aflat in faza a doua, si iata, intr-o faza mult mai avansata – Orasul de Floci. Astazi, aici, se scoate din nou in evidenta una din laturile cele mai importante ale istoriei judetului nostru, si anume rezervatia arheologica care, inca de anul trecut, printr-o colaborare stransa intre Consiliul Judetean Ialomita, Muzeul National de Istorie si Ministerul Culturii a integrat acest sit pe lista monumentelor istorice si rezervatiilor arheologice prioritare europene. Situl se afla in atentia Consiliului Europei cu privire la finantarea proiectelor.”
Ca veni vorba de investitii, pentru constructia complexului arheologic au fost alocate din bugetul Consiliului Judetean 10 miliarde de lei vechi. Licitatia pentru lucrare a fost adjudecata insa sub 7 miliarde de lei.
Primul proiect cultural care se va desfasura in baza arheologica vizeaza reinoirea traditiei referitoare la obiceiul transhumantei, in spiritul medieval de alta data, pe vremea cand principalii parteneri comerciali ai locuitorilor Orasului de Floci erau sibienii si brasovenii. Asadar, sa ne pregatim costumele de epoca!
 
Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.