Prezenta la vot, dar neparticiparea?

0

Cei care au fost prezenti la urne, exprimandu-si intr-un fel sau altul optiunea, chiar si prin neatingerea cu stampila a buletinului respectiv, reprezinta o treime din numarul total al persoanelor cu drept de vot. Iar partidele politice clasate pe locurile I si al II-lea (din cele trei plus o uniune care au intrat in parlament) au obtinut, la randu-le, tot in jur de o treime din voturi, dar nu din numarul total, ci din acela reprezentand participarea la vot.
Prin urmare, legitimitatea ori dreptul moral clamate cu naduf de acei lideri politici care sustin dreptul lor de a fi piesa de rezistenta in formarea guvernului face parte din aceeasi farsa electorala menita sa mentina in ceata electoratul, asa cum, de fapt, s-au straduit sa-l mentina pe intreaga durata a campaniei.
Numai ca electoratul nu mai poate fi pacalit asa de usor si, mai ales, nu mai reactioneaza atat de lesne la fel si fel de comenzi impotriva vointei lui, dovada absenta de la urne, dublata de indiferenta sau de sictirul manifestate in ziua alegerilor.
Elementarul bun-simt al politicianului (daca se poate vorbi de asa ceva si sunt convins ca se poate) il determina, il obliga chiar sa ia in seama aceasta realitate, dar sa si o contabilizeze ca atare in palmaresul sau.
Pentru ca si absenta de la vot poarta cu sine o anume optiune. Dincolo de neincredere deja cuibarita in clasa politica, poate fi vorba, bunaoara, chiar de un vot negativ acordat unui partid anume, ceea ce ar trebui sa ridice semne de intrebare politicienilor si sa-i determine sa actioneze in consecinta, daca se acorda se, recunoaste cu adevarat, cum e firesc sa se intample intr-o democratie autentica, suveranitatea cuvenita a electoratului.
Daca se vede in electorat doar o masa de manevra, asa cum s-a vazut pana acum si s-a actionat ca atare, imbunatatindu-se chiar mijloacele de manipulare, cum ar fi sondajele ce tintesc indepartarea alegatorului de partidul sau preferat prin neacordarea nici unei sanse de izbanda a acestuia in alegeri, clasa noastra politica nici macar nu va reusi sa se formeze darmite sa se reformeze. 

Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.