Profesorii din Perieti, pentru ca nu li s-au aprobat tichete: “Toti tampitii au ajuns la conducere!”

1

Joi, saptamana trecuta, a avut loc sedinta consiliului local din Perieti, desfasurata la scoala generala din comuna, pentru ca au participat si cadrele didactice, care au cerut tichete cadou si prime. Lucru surprinzator, doamna Cristea Elena, primar al comunei Perieti, nu a fost prezenta, motivand probleme medicale. Poate din cauza faptului ca primarita nu a fost prezenta, zarva din tot timpul sedintei a creat o oarecare oboseala presedintelui de sedinta, dar si altora, daca ne gandim ca doamna secretar de primarie Viorica Constantinescu a trecut cam repede peste subiectele de pe ordinea de zi. Asta pana cand domnul Parvu Nicolae si ceilalti consilieri au cerut citirea si discutarea indeaproape a fiecarui proiect de hotarare prins pe ordinea de zi. Credem noi ca daca doamna primar Cristea Elena ar fi fost prezenta la aceasta intalnire, nu s-ar fi creat atata galagie si dezordine. Ar fi fost simplu: doamna primar i-ar fi rugat pe toti sa i se adreseze in scris, pentru ca, din cate stiti, dansa nu suporta asemenea temperamente.

Comuna are medic, nu mai este nevoie de inca unul
Dar sa revenim la oile noastre. Sedinta a inceput prin alegerea unui nou presedinte in consiliul local,functie care i-a revenit tot domnului Carolica. Si s-a trecut la treaba. Prima hotarare a constat in supunerea la vot a rectificarii bugetului. Aprobat. Al doilea proiect, reabilitarea Casei Agronomului. Amanat pentru alta sedinta. Al treilea proiect, aprobarea Planului de ocupare a functiilor publice pe anul 2009. Aprobat.
Al patrulea proiect, analizarea posibilitatii reabilitarii dispensarului din Misleanu, mai exact amenajarea unei sali de asteptare pentru pacientii care acum in afara dispensarului, fie ca e ploaie fie ca nu, asteptand la consultatii. Aprobat. Ramanand in domeniul sanatatii, consilierii au luat in discutie un proiect de hotarare privind venirea unui cadru medical la dispensar, prin ASP Ialomita, in ajutorul domnului doctor Stoica Stefan. Aceasta hotarare a creat unele nemultumiri, atat din partea consilierilor, care sustin ca s-au saturat de “medici plimbareti”, dar si din partea doctorului Stoica, care afirma ca nu are nevoie de un alt medic si ca ar accepta aceasta solicitare daca ar veni din partea satenilor, pe care domnia sa ii trateaza de mult timp fara probleme. Proiectul a fost amanat pentru discutii intr-o alta sedinta.

Tichete sa dea Inspectoratul, nu Consiliul Local
La cererea cadrelor didactice, un subiect a creat mari dispute in randul celor aflati in sala : acordare de bunuri si servicii profesorilor din comuna Perieti. Incredibil sau nu, domnul presedinte al consiliului si doamna secretar au supus la vot, fara prea multa tevatura, aceasta cerere facuta de catre profesori. A intervenit insa pofesorul Parvu Nicolae, care le-a atras atentia tuturor ca asa ceva este ilegal: “La capitolul bunuri si servicii pentru invatamant ma opun. Este legal ca angajatorul sa ofere profesorilor tichete cadou sau prime, dar angajatorul este Inspectoratul Scolar si nu Consiliul Local. Suntem intr-un deficit bugetar de cateva miliarde si nu putem da tichete cadou. In plus nu avem apa, copiii nu au caldura. Obligatia noastra este de a supraveghea bugetul local. De asta va spun ca nu suntem in masura sa dam tichete cadou. In primul rand ca nu este legal si in al doilea rand ca avem alte probleme, mai importante de rezolvat. Aceasta problema a cadrelor didactice poate fi rezolvata la Prefectura sau la Inspectoratul Scolar.”
Bineinteles ca obiectia domnului Parvu nu i-a linistit pe profesori, din contra, acestia s-au revoltat, insa tot dumnealui le-a raspuns: “Nu Parvu nu vrea sa va dea. Sunt si eu professor si va inteleg, dar, cum am mai spus, avem un deficit bugetar. Consider ca asa ceva nu este numai ilegal, ci si profund imoral!”
Rumoarea din randul profesorilor acoperea orice incercare de lamurire din partea doamnei secretar, care intr-un final,a ajuns sal sustina pe domnul Parvu. Profesorii, vazand ca nu au reusit in demersul lor, au plecat nemultumiti din sala. In incercarea de a sta de vorba cu cadrele didactice nu am obtinut decat o afirmatie din partea unei doamne profesoare: “Suntem dezamagiti! Toti tampitii au ajuns la conducere!” Cu un astfel de vocabular, cu aurul si cu telefoanele de ultima generatie etalate, intr-un mod indecent am putea spune, chiar la aceasta intalnire, cererea acestora credem ca nici la Inspectoratul Scolar nu prea ar avea sanse.

Taci, inghiti si mergi in bezna
Revenind la problemele comunei, am aflat, printre altele, ca Primaria are o datorie la apa de 1,5 miliarde lei vechi si 7 miliarde lei vechi la piatra. Ca la apa sunt probleme cu recuperarea banilor de la raii platnici, stiam. Despre piatra, numita de unii consilieri si cetateni «piatra electorala», am aflat acum ca va face obiectul unei analize serioase in consiliul local.
Aflat in sala de sedinte, un cetatean al satului Fundata s-a plans ca nu mai au in sat nici un telefon, iar apa nu ai nici sa faci un dus. Viceprimarul Dumitru Obeala si presedintele Carolica Constandache i-au promis ca se va rezolva. Problema cu apa la Fundata este insa veche de cativa ani si mi-am permis sa-l intreb pe Nicolae Pavaloaie, cetatean din Fundata, daca doamna primar face vizite in satul sau pentru a sta de vorba cu oamenii, ca sa afle in felul acesta care le sunt necazurile. Acesta ne-a raspuns cu naduf: “Are un teren pe care a inceput lucrarile la o cladire. Vine dimineata, uneori, sa vada ce se mai intampla pe proprietatea sa, iar apoi pleaca. In rest, de sat nu se intereseaza. Doar vine si pleaca!”
Sedinta s-a terminat la o ora tarzie. Afara era deja noapte. Pe strada scolii, doar un bec de iluminat public functiona, si acesta la cateva sute de metri de scoala. Noroc cu firma, “Scoala Generala Perieti”, pentru ca altfel riscam sa… dam in gropi. Nu o spunem noi, o spuneau doua satence in dialog cu viceprimarul: “Domnule viceprimar, nu vedem nimic. Nu este lumina! Pe strada noastra nu exista decat un bec!”. Vicele a replicat sec: “E bine ca il aveti si pe-ala!”. Mai poate comenta cineva la o asemenea replica? Vorba aceea, “taci si inghiti”. Si, bineinteles, mergi in bezna!
 
Oana Rodica NECULA

1 comentariu

  1. Eu sunt in scoala perieti de 3 ani de zile si mereu se schimba profesori meru la inceput d ean trebuie sa ne acomodam cu alti profesori . Ar trebui (parerea mea )sa raman aceiasi profesori mereu nu sa plece la alte scoli:*

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.