Puncte de vedere: COMPUTERUL SI/SAU CARTEA

0

Noua dimensiune a existentei noastre, in acest univers spectaculos si fascinant este determinata, in mare parte, de introducerea computerului in mai toate domeniile de activitate, inclusiv in activitatea scolara.
Pentru cei mai multi dintre noi, a vorbi de biti, pixeli, internet, e-mail, messenger, portal – nu mai reprezinta ceva nou, chiar si pentru cei mai tineri utilizatori, tineri care stiu mai mult decat comunica.
Existenta, in cadrul Scolii cu clasele I-VIII Movilita, a unui Centru de Documentare si Informare, o modalitate certa de a crea competente legate de cautarea si selectarea informatiei necesare studiului – a constituit, in acelasi timp, suportul declansarii unui studiu legat de ponderea utilizarii unor mijloace de informare in detrimentul altora.
Inca de la inaugurarea sa, C.D.I. Movilita si-a definit clar strategia sa de lucru: asocierea cartii cu internetul, folosindu-le extraordinarele virtuti, intr-un act educational modern, de maxima eficienta.
PREMIZA: in timp ce internetul informeaza, cartea formeaza, zideste, inalta, iar din aceasta alchimie se naste educatia autentica, sincronizata cu societatea cunoasterii.
Ne-a fost dat sa constatam ca o buna parte dintre elevii scolii dar si alti tineri din comunitate, utilizeaza cu prioritate in cadrul C.D.I., ca mijloc de informare si documentare calculatorul (in opinia lor, calculatorul se constituie intr-o oportunitate creata pentru alungarea rutinei si conservatorismului) si mai putin cartea.
Din aceasta perspectiva, activitatile desfasurate in cadrul C.D.I., cu intreaga clasa sau pe grupe, cu tineri din sat, si-au dorit sa influenteze restabilirea echilibrului in utilizarea principalelor surse de informare: internetul si cartea.
ARGUMENTE:
Dintre mrejele entuziasmului digital, nu trebuie ignorat faptul ca acest computer poate transforma existenta noastra dintr-o lume reala intr-un spatiu virtual, intr-o realitate secunda, ca intr-un joc al dedublarii, al unei lumi paralele.
Recunoastem insa, in mod cert, avantajele uriase, absolut indispensabile astazi, oferite de calculator: stocarea unor cantitati imense de date, ordonate si structurate cu exceptionala acribie, accesul rapid la orice informatie dupa criterii logice, pe scurtaturi temporale infinitezimale.
Dar, de la aceste facilitati, pana la consacrarea computerului ca mijloc total al educatiei este, ar trebui sa fie, un drum lung, practic fara sfarsit.
Indepartarea de lectura clasica este, un fenomen vizibil intr-o realitate mult mai grava decat o simpla analiza statistica: gradul de cultura al elevului aflat in declin evident.
Simplificarea abordarii in actul educatiei si al cunoasterii, diminuarea investigatiei proprii, eludarea gandirii profunde in descoperirea adevarului sunt alte riscuri induse de utilizarea in extremis a calculatorului.
Modelul digital al educatiei depersonalizeaza si dezumanizeaza user-ul, in speta elevul, contribuie la pierderea treptata a identitatii sale, transformandu-l intr-o simpla parola.
CONCLUZIE:
Aportul computerului in domeniul cunoasterii si al educatiei nu trebuie, prin urmare, absolutizat; computerul trebuie sa ramana un instrument al cunoasterii care simplifica enorm accesul la informatie.
SUPREMA ramane mintea umana, care trebuie fortificata mereu prin provocari, printr-o gandire continua si efervescenta; altfel inteligenta se atrofiaza.
 
Prof. NICOLAE ION, director Scoala Movilita 

Lăsați un mesaj

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.