Rampele de gunoi neamenajate din jurul Fetestiului, o problema acuta a comunitatii

0

Una dintre problemele cele mai acute cu care se confrunta municipiul Fetesti este gestionarea deseurilor menajere. Administratia publica locala din Fetesti a demarat mai multe actiuni pentru inchiderea prin ecologizare a depozitelor neconforme. Si cu toate acestea oamenii s-au obisnuit sa arunce gunoiul la marginea orasului. Primarul Gheorghe Catrinoiu a precizat ca se vor lua masuri severe impotriva celor care refuza sa incheie contracte cu societatea de salubrizare, care are datoria, contra cost desigur, sa preia gunoiul de la fiecare gospodarie si sa ofere pubele contractorilor.
Pentru ecologizarea zonelor marginase, Consiliul Local Fetesti a pregatit un proiect in domeniul protectiei mediului pe care l-a depus in luna februarie a anului trecut la ministerul de resort. Acesta a fost respins .
Un raport al Primariei arata ca Garda Nationala de Mediu a acordat mai multe termene de inchidere pentru depozitele neconforme de deseuri, care nu au fost respectate. „Cand statia de transfer trebuia sa fie operationala, factorii de control au constatat depozitari necontrolate extinse pana in zona locuita. Platforma de gunoi 804 nu este delimitata, este mult extinsa fata de suprafata aprobata, depozitarile necontrolate de deseuri extinzandu-se la peste 10 hectare.”
Din cauza depozitarii de gunoaie menajere pe digul local de aparare si in zona de protectie a digului – de la Parcul Trandafirilor spre cartierul Bulig, Primaria Fetesti este amendata cu 75.000 lei din care s-au achitat 17.500 lei.
Masurile luate? Societatea Vivani a efectuat lucrarea de restrangere si compactare a deseurilor in rampa 804. Aceeasi societate va executa foraje de monitorizare a calitatii apelor din panza freatica. Depozitul a fost inchis si este asigurata paza si protectia obiectivului. Pentru depozitele de gunoi de pe raza Fetestiului, neconforme si necontrolate, pe distanta Buliga – Colinisti se impune supravegherea si asigurarea cu personal de paza.
inchiderea prin ecologizare (escavare, transport si depozitare a deseurilor la depozitul conform de la Slobozia) este solutia agreata de primarul Gheorghe Catrinoiu motivand ca „se poate reda terenul circuitului agricol, punerea in valoare a terenului aferent parcului industrial iar costurile finale sunt cu 50% mai mici fata de varianta inchiderii propriu-zise si monitorizarea acestui depozit pe o perioada de 30 de ani.”
Ramane de vazut cum vor sustine consilerii locali un astfel de proiect.

Adela Simona GHERGHE

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.