Romanul mediu

0

Premierul Romaniei persevereaza. Persevereaza in a pune capat, in spatiul bugetar, a cumulului dintre pensie si salariu, revenind de data aceasta cu un proiect de lege dupa acel esec al faimoase ordonante de urgenta prin care si-a anuntat triumfal prezenta in fruntea Executivului. Faptul ca dl. Boc insista in ducerea la capat a demersului sau legislativ lasa a se intelege ca un astfel de cumul este deosebit de pagubos, mai ales in aceste vremuri tulburi cand, nu-i asa, promisiunile electorale nu mai au cum sa se pupe cu masurile ministeriale, starpirea lui (a cumulului) avand menirea sa se inscrie intre masurile prioritare de combatere a crizei. 

Dar nu asupra modului in care premierul nostru abordeaza criza incerc sa ma opresc in randurile de fata, ci asupra consideratiei pe care dl. Boc o are fata de romani. Fata de marea majoritate a romanilor. Consideratie desprinsa, fireste, tot din demersul cu pricina. Desprinsa si cuprinsa, de fapt, in interiorul acestui demers. 

Ce descoperim in interiorul demersului cu pricina. Descoperim ca dl. Boc porneste de la salariu mediu brut pe economie, acesta fiind bariera care-i opreste pensionarului orice vis de angajare altundeva spre a castiga un ban in plus. De a castiga un ban in plus, pentru ca nu e vorba de un moft. Asadar, daca pensia este mai mare decat salariul minim brut pe economie – ceea ce inseamna 17 milioane lei vechi in mana -, munca prestata si retribuita devine infractiune. in sectorul bugetar, sa retinem. in sectorul privat, legiuitorul lasa larg deschisa poarta tuturor pensionarilor, indiferent de valoarea pensiei pe care o are. Este mai mult decat evident sadismul cuprins in aceasta libertate de alegere daca ne gandim ca sectorul privat, acum si aici, se afla sub spectrul zilnic al somajului, ca sa nu mai vorbim de pensia ca drept castigat, drept legiferat, ori de dreptul la munca pe care Constitutia il consfinteste. 

Dar ceea ce sare in ochi este cifra 17. 17 milioane lei vechi. Adica, 1.700.000 lei noi, diurna lunara. Suma considerata suficienta pentru traiul de fiecare zi al romanului. indestulatoare chiar, atata vreme cat orice tentativa de a obtine un ban in plus, chiar prin munca, devine infractiune. 

Traiul de fiecare zi al romanului. si nu al oricarui roman, ci al romanului care a muncit si a contribuit o viata la fondul de pensii, fara insa ca pensia lui sa fie calculata in functie de acea contributie. 

Prin urmare, cifra de mai sus nu reprezinta doar salariul mediu, ci un fel de etalon de plata si rasplata a muncii. Un etalon al nivelului de trai, la urma-urmei. Pentru ca intre 1 leu si 1.700.000 lei venit mediu lunar incap foarte multi romani. Iar daca ne gandim ca 1.700.000 lei nu-i o suma totusi la indemana oricui, incet-incet patrundem si in logica dlui Boc, logica prin care, iata, a creat un etalon al nivelului de trai, etalon ce, dupa umila noastra parere, merita sa-i poarte numele. 

Ducand mai departe, implinind de fapt sloganul mentorului sau, rostit cu ardoare si vigoare: “Sa traiti bine!”  

Ion ALECU  

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.