Sacosa cu uninominal

0

Candidatul se apropie de femeie zambitor. Femeia insa nu-l priveste in ochi. Nu din sfiala sau din siretenie, ci pentru ca nu o intereseaza chipul acestuia.
N-o intereseaza pentru simplul motiv ca nu-l cunoaste. Nu-l vazuse, de fapt, niciodata.
Eu ma uit la om, parea sa spuna privirile ei, doar daca-l cunosc. Daca e de pe la noi. Ce rost are sa privesc chipul unui strain? Pe unul de la noi il privesc sa vad daca s-a schimbat sau nu in vreun fel, daca-i prieste pe unde isi face veacul, ca sa am si eu ce discuta cu vecinele…
Se uita insa foarte atent la sacosa pe care candidatul o flutura in mana, sacosa ce parea sa-i fie destinata ei.
Goala, maica? clipi intrebator femeia. Goala, parea ca zice in soapta candidatului. Nu vezi ca aia de colo ma filmeaza? Vrei sa se spuna ca te mituiesc sa-mi dai votul? Uite, eu iti dau sacosa asta, sa stii cu ce partid sa votezi. Si-ti mai dau si poza asta, sa tii minte numele pe care pui stampila. Ca unde-i sigla partidului (isi lipeste aratatorul de sacosa) e si numele meu (indreapta aratatorul catre el insusi), intelegi?
Vara bucata de carton in petecul de plastic si, cu degetele rasfirate, o mangaie pe batrana pe spatele-i garbovit. N-am venit sa te mituiesc, mamaie, continua candidatul, eu am venit sa te lamuresc.
Sa ma lamuresti ce? clipi din nou batrana. Ca o sa traiesc mai bine? Multumesc lui Dumnezeu, nu traiesc rau, pentru ca eu am trait din munca si nu din pomeni. Iar de promisiuni sunt satula…Mataluta, ce faci acum? Vii sa-mi mulgi mie vaca? Sau vii sa cumperi vaca vecinului, aia de-a lasat-o iarna trecuta sa moara ca n-a mai avut ce sa-i puna-n iesle?
Dintr-o data, fata batranei se lumineaza. Ridica privirea si se uita chiar in ochii candidatului. Nu te cert, maica, zau daca te cert. Zic si eu asa, sa-mi vars amarul. Dumneata fa-ti meseria mai departe, vad ca mai ai multe sacose…
 
Ion ALECU

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.