Scoala din Saveni, la standarde europene

0

Pornind de la o informatie publicata de curand in ziarul nostru, cand la Olimpiadei Nationala a Sportului Scolar castigatoare a fazei judetene la handbal fete in concursul rezervat scolilor generale din mediul rural (faza care s-a desfasurat in sala de sport a Grupului scolar „Al. Ioan Cuza” din Slobozia) a fost Scoala din Saveni, am mers la fata locului sa vedem cu ochii nostri ce si cum se prezinta, pe viu, scoala, sala si terenul de sport, atelierul mecanic si, bineinteles, sa stam de vorba cu toti cei responsabili de tot ce se intampla in comuna in privinta procesului de invatamant. Sa mai reamintim doar ca la competitia sportiva despre care vorbeam au participat echipele scolilor Saveni, Milosesti, Scanteia si Ciochina. Asa cum era de asteptat, echipa din Saveni, pregatita de profesorul Viorel Petrescu, s-a impus fara prea multe probleme in aceasta competitie, castigand toate cele trei partide disputate.

Scoala Veche este… noua!

Scoala Saveni a fost infintata la 6 octombrie 1902, iar de atunci, ziua de 6 octombrie este cunoscuta drept “Ziua Scolii”. Opt ani scoala a functionat cu un singur invatator si in spatii inchiriate de la diversi localnici. In primavara anului 1910 este construita o scoala, cu o singura clasa, extinsa in 1922 cu alte trei sali de clasa si o sala de… teatru, local pe care satenii l-au numit multa vreme Scoala Veche si care astazi este cladirea noua, reabilitate in 2002 prin fonduri de la Banca Mondiala. In 1963 se va construi un nou local de scoala, cu etaj, cu noua sali de clasa, cancelarie si biblioteca. Este cladirea aflata acum in reabilitare. 

Scoala de Arte si Meserii Saveni cuprinde mai multe niveluri de invatamant: prescolar (Gradinita cu program normal Saveni cu 4 grupe si Gradinita cu program normal Fratilesti), primar, gimnazial si doua clase S.A.M., cu profil Agricultura, calificare lucrator in cultura plantelor.

Anghel Cornel promite o reabilitare in… devans

Ajunsi in centrul Savenilor, ne atrage atentia forfota de la scoala, dar nu a elevilor, ci a constructorilor, care lucreaza intens la reabilitarea cladirii scolii. Intram apoi la Primarie si stam de vorba cu domnul primar Niculae Ursache, dar si cu directorul scolii, profesorul de istorie Marius Boitan, cu doamna Calin Florica, profesor de limba si literatura romana si, nu se putea altfel, cu Viorel Petrescu, profesorul de sport, persoane indreptatite sa ne vorbeasca despre ce se intampla cu scoala din comuna.

– Ce se intampla, domnule primar, la cladirea veche a scolii? 

Niculae Ursache: A fost mare nevoie de reabilitarea cladirii. Noi, aici la Saveni, avem mari probleme cu structura solului, din cauza panzei freatice destul de ridicate. Aveam mare nevoie de consolidarea scolii. Nivelul ridicat al panzei freatice a dus la deteriorarea structurii de rezistenta a scolii si a trebuit sa se faca acesta reabilitare, pentru ca aceasta cladire sa aiba garantie ca ramane in picioare, mai ales ca acolo invata copii. Am fost nevoiti sa facem studii de fezabilitate pentru a se realiza si a putea obtine finantare. Totul s-a desfasurat prin Inspectoratul Scolar, cu bani de la Guvern. Noi salutam pe aceasta cale preocuparea Inspectoratului Scolar, care ne-a sprijinit si a inteles situatia scolii de la Saveni si, dupa cum vedeti, s-a facut licitatie si deja se lucreaza.

– Care este constructorul?

Niculae Ursache: Constrif Slobozia.

– Credeti ca se va respecta termenul de finalizare a lucrarii?

Niculae Urscahe: S-a lucrat toata iarna, iar termenul de finalizare este 2010. Nu nunami ca se va respecta acest contract, dar avem asigurarile constructorului, domnului Cornel Anghel, ca aceasta lucrare va fi gata in devans. In orice caz, modul cum se lucreaza si modul de proiectare prezinta garantie privind cresterea calitatii rezistentei acestei cladiri. 

– Asta presupune ca cel tarziu in septembrie 2010, copii vor avea o scoala noua. Cum va arata aceasta scoala la final?

Niculae Ursache: Eu am studiat proiectul si va arata exact ca o scoala la standarde europene. Se va mai construi inca un palier, grupuri sanitare cu toate dotarile necesare bunei functionari, incalzire centrala, laboratoare. Avem deja 50 de calculatoare si, in consecinta, vom avea doua laboratoare de informatica. Vreau sa va spun ca am mai amenajat un microlaborator si la scoala de la Fratilesti, cu cinci calculatoare. Totodata, gradinitele si scolile din Saveni si Fratilesti sunt racordate la reteaua de internet, prin societatea de cablu care opereaza in comuna. 

– Cu vechea scoala in reparatii, cum va descurcati in spatiile ramase la dispozitiei in actualul an de invatamant?

Niculae Ursache: Noi, impreuna cu conducerea scolii, inainte de a elibera scoala ne-am consultat privind aceasta problema. Am avut mare noroc si, comparativ cu ce se intampla in alte scoli, unde s-au mutat prin alte comune, la noi nu este cazul, pentru ca scoala unde se invata la ora actuala in doua schimburi a fost reabilitata in 2002 prin fonduri de la Banca Mondiala. Asadar, nu s-a perturbat cu nimic procesul de invatamant si, plus de aceasta, laboratorul SAM ne asigura spatiul pentru buna desfasurare a cursurilor.

– Am observat ca aveti si o Sala de Sport foarte bine dotata.

Niculae Ursache: Da. Acea sala de sport a fost construita impreuna cu alte trei din judet in 1968. Numai sala de la Saveni a stat in picioare. In 2006 am realizat un proiect pentru reabilitarea salii. S-au facut niste lucrari de consolidare foarte bune si speram ca aceasta sala sa fie in continuare utila pentru copii. Noi avem aici la scoala echipe de handbal si fotbal, pregatite de profesorul Viorel Petrescu, o grupa de scrima cu rezultate exceptionale la nivel de judet si national, pregatita de profesorul Marian Crutu, o grupa de gimnastica, o alta de atletism. Putem vorbi cu adevarat despre o activitate polisportiva. Chiar am discutat si cu domnul profesor de sport Viorel Petrescu sa dotam mai bine aceasta sala de sport, cu aparatura de fitnees, care sa poata fi frecventata inclusiv de cei varstnici, de parintii copiilor. 

Pledoarie pentru reinfiintarea scolii profesionale

– Domnule director, am discutat cu domnul primar de partea de dotare, de consolidare, haideti sa discutam si despre personalul didactic din scoala Saveni.

Marius Boitan: Din totalul de 28 de cadre didactice doar unul singur este necalificat. Profesorii titulari, majoritatea sunt in varsta. Probabil vor iesi la pensie. Speram ca se va ajunge la normalitate. Majoritatea sunt navetisti. Dintre invatatori, majoritatea sunt fii ai satului. Referitor la cladirea scolii mari, era necesara o reabilitare. Cladirea dateaza din 1963 si era normal sa fie reablitata. Iata ca s-a gasit intelegere la Inspectoratul Scolar si peste un an vom putea vorbi de o scoala la standarde europene si in Saveni. Pacat de faptul ca tocmai acum s-a luat decizia desfiintarii scolilor profesionale, a acestor SAM-uri. 

– Dupa finalizarea lucrarilor la scoala, vom putea vorbi cumva de un excedent de spatiu?

Marius Boitan: Nu. In Scoala mare sunt doua sali de clasa, doua erau laboratoare de informatica si se mentin, avem laboratoare de istorie, geografie, limbi moderne. Castigul imediat din acest punct de vedere este acela ca se va invata intr-un singur schimb.

Niculae Ursache: Asa este, marea nenorocire este ca s-au desfiintat aceste SAM-uri. De acici ieseau oameni cu adevarat bine pregatiti profesional. E pacat ca s-au desfiintat. Se investeste, dar nu se materializeaza in niste rezultate. Sa ai garantia ca atunci cand a iesit de pe bancile scolii acest elev pune in practica din tainele teoriei invatate in cadrul scolii sau din probele practice. Ar fi un lucru extraordinar sa se reinfiinteze aceste scoli.

Un american la… Saveni

Marius Boitan: Noi avem parteneriate cu agenti economici de pe raza comunei, rezultatele fiind unele notabile. Avem parteneriate cu sociatatile agricole Orizont, Solaris, Agrosav pentru cultura plantelor, iar pentru legumicultura cu AF Visan Georgeta. Dansii ne ajuta cu elevii nostri. Avem asemenea parteneriate cu asociatiile agricole din teritoriu, dar avem si alte genuri de parteneriate. Am avut un proiect de parteneriat inedit cu Asociatia Corpul Pacii Romania, care presupune venirea unui profesor american voluntar care sa predea paralel cu profesorul de limba engleza din scoala, limba engleza ca si conversatie. Voluntarul de acum se numeste Andrew Potter si vine o data pe saptamana. Ultimul voluntar care a predat era din Philadelphia si il chema Justin Bergman. El a donat carti in limba engleza pentru biblioteca scolii. Orice scoala nu are dreptul decat la trei voluntari de genul acesta. Noi suntem deja la al treilea si probabil dupa plecarea lui Andrew nici noi nu vom mai avea. A fost un lucru extraordinar. Nu in fiecare zi vezi un american la Saveni.

Nu putem incheia aceasta prezentare a scolii de la Saveni cu ce a fost, cu ce este dar mai ales cu ce va fi, fara a respecta dorinta domnului director Marius Boitan de a aminti de cel care a fost directorul scolii si cel care a marcat prin tot ce a facut pentru scoala, pentru destinele comunitatii de aici, domnul Constantin Stelica Diaconu. Pe data de martie, adica ieri, s-au implinit sase ani de cand el nu mai este printre noi. Cu siguranta, de acolo din lumea celor drepti, se bucura de progresele pe care le face scoala din Saveni. 

Oana SERBAN

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.