Se intampla la Movilita – Oferta educationala, la Targ

0

Cateva licee si grupuri scolare ialomitene si-au prezentat oferta educationala in cadrul Targului de Oferte Educationale pentru elevii claselor a VII-a si a VII-a, organizat saptamana aceasta la Movilita. Initiatorul unui astfel de proiect este directorul Scolii Movilita, domnul Nicolae Ion. Aflata la prima editie, manifestarea a reunit licee din municipiul Urziceni – Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Grupul Scolar Agricol, Grupul Scolar “Sfanta Ecaterina”, dar si din celelalte localitati din apropiere – Grupul Scolar Agricol de la Fierbinti, Grupul Scolar Agricol de la Armasesti.

“Nu vreau sa merg la liceu cu capul inainte”

Vizitatorii, cu precadere elevi in ultimul an de gimnaziu, s-au oprit cu atentie la fiecare stand de la targ si s-au aratat interesati de fiecare oferta ce le era prezentata. Elevi si cadre didactice de la fiecare liceu in parte le-au oferit detalii despre filiere, profiluri si specializari, numar de locuri, precum si despre conditiile de studiu si programele de educatie extracurriculara ale fiecarei scoli.

Muzica antrenanta, prezentari power-point, pliante sau brosuri, diplome si trofee, toate se gaseau la standurile scolilor venite la targ in dorinta de a-si atrage elevii cu oferta educationala pe care o au pentru anul viitor.

Mai mult, vizitatorii s-au aratat foarte interesati de prezenta la eveniment a unor consilieri educativi si au profitat din plin de acest lucru. Elevii au avut posibilitatea sa discute cu acestia si sa primeasca informatii despre orientarea in cariera si despre alegerea celui mai potrivit profil, in functie de aptitudinile fiecaruia.

Elevii au venit la targ insotiti de parinti sau in grupuri organizate, cu clasa si insotiti de diriginte, iar unii dintre ei au petrecut timp indelungat la fiecare dintre standurile liceelor. 

“Vreau sa vad oferta tuturor, ma intereseaza un profil real, dar nu m-am hotarat inca la care liceu sa merg. Oricum, nu vreau sa merg la liceu cu capul inainte, fara sa stiu cu ce se mananca. Am adunat pliante si o sa le studiez acasa cu atentie, pentru ca aici nu prea am cum”, a spus un elev de clasa a opta de la Scoala cu clasele I-VIII din Fierbinti.

Ca el erau multi dintre vizitatorii la targ, iar unii dintre ei paraseau Sala de Sport de la Movilita incarcati de pliante si brosuri cu ofertele educationale ale scolilor. 

 

Copilul potrivit la locul potrivit

Initiatorul proiectului, domnul Nicolae, ne marturiseste: “Vrem prin acest targ ca elevul sa nu mai fie pur si simplu parasutat la un anume liceu, fara ca macar el sa-si fi dorit acest lucru. In acest context, ei au posibilitatea, in baza ofertei pe care o prezinta fiecare din cele cinci licee, sa identifice exact cam ce ar fi pe masura posibilitatilor lui. Vrem astfel ca elevul potrivit sa fie la locul potrivit. “

Evenimentul a avut ca scop informarea si orientarea scolara a viitorilor absolventi de gimnaziu, familiarizarea si socializarea copiilor si parintilor cu viitoarele lor lacase de educatie, dar si motivarea elevilor de clasa a VIII-a de a se pregati cat mai bine in scopul accederii la un liceu potrivit cu dorintele si aspiratiile proprii.

Totodata, cei prezenti au primit ghidul “Absolvent 2009”. Acest ghid a fost conceput de Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Ialomita. In acest ghid veti afla raspunsuri la intrebari de genul: Ce trebuie sa stiti pentru a alege ce vrei sa urmezi? Sau: Ce posibilitati de a continua studiile ti se ofera anul acesta?

Pentru a lua o decizie constienta si responsabila privind cariera, este importanta analiza unor factori. De exemplu: “Daca ai talent literar, abilitati lingvistice si doresti sa ti-l valorifici in meserii ca bibliotecar, jurnalist, secretara, lucrator in publicitate, atunci poti opta pentru profilul uman.” Prezenta la acest eveniment, doamna Adina Dumitru, de la Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Ialomita, a oferit consultanta celor interesanti.

Targul de la Movilita va deveni traditie

Aflindu-se la prima editie, targul educational de la Movilita se doreste sa devina traditie. Intrebat de catre Ziarul Ialomita despre acest fapt, domnul director Nicolae, ne raspunde: “De cand am gandit aceasta actiune, mi-am propus sa o repet periodic. Sigur, cu o conditie: ca prima sa fie si o reusita. Pana acum, se incadreaza in limitele reusitei. Deci, cu siguranta, va fi reeditat. Probabil, mult mai imbunatatit. Ma bucur ca au venit atat repezentanti de la Inspectoratul Scolar Judetean, cat si copii, profesori si parinti. O dovada in plus ca au manifestat incredere in reusita actiunii si in continutul ei.”

Un scop important al acestei actiuni este acela de a-i convinge pe elevi si parinti ca piata muncii este ca un nisip miscator, motiv pentru care trebuie sa mergem pe reconversie profesionala, sa avem specialisti in domeniile cerute pe piata. Altfel, riscam sa pregatim someri.

 Oana SERBAN  

Lăsați un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.